3.6 C
Campulung Muscel
09/12/2024

Proiectul Bulevardului „Pardon” rămâne aşa cum este

Magda BĂNCESCU

A spus-o cine trebuia s-o spună, bănuiţi cine, care nu mai vrea să ţină pe loc o lucrare pe care ar fi trebuit s-o inaugureze în luna de campanie electorală. Căci atunci se încheiau cei doi ani estimaţi de autorul documentaţiei iniţiale, care a stat la baza organizării licitaţiei, câştigate de familia Răuţoiu, printr-o firmă din Târgovişte, complet lipsită de existenţă, darămite experienţă. Şi nu orice fel de experienţă, căci frontul de lucru este o zonă cu statut de monument istoric, în pericol să fie prăpădită de incultura unor lideri politici, după modelul Pieţei Primăriei. Cea mai proaspătă declaraţie oficială legată de Bulevardul „Pardon” este că va fi amenajat după proiectul făcut de inginerul Răuţoiu, fără nicio modificare sau propunere substanţială din exterior. „Nu mai amânăm!”, este decizia „executivului şef”, care a închis gura tuturor cu următoarele vorbe abundând de „înţelepciune”: „Dacă schimbăm proiectul şi toate celelalte… o să fie avizat de arhitect şi cu asta basta!” Poftiţi mostră de profesionalism! Poftiţi exemplu de dorinţă de a oferi câmpulungenilor o lucrare de calitate, care îşi va pune amprenta asupra imaginii oraşului câteva decenii de acum înainte!

Aşadar, nu mai amânăm, facem ce cârcăli am făcut şi în Piaţa Primăriei, fără arhitecţi, deşi n-avem cum să nu le dăm dreptate opozanţilor, care susţin corect că nu este suficient avizul unui arhitect. Ci proiectul trebuie lucrat de un arhitect. Şi nu orice fel de arhitect, ci unul de specialitate. Păi, soţii Coşa nu erau arhitecţi? Astfel li s-a închis gura oponenţilor cărora le zornăie şi lor coada de greutatea „tinichelelor”, plătind, în timpul administraţiilor liberale, un purcoi de bani pe un proiect de reabilitare urbană departe de a mulţumi. Ca să vedeţi dovadă de mârşăvie la această Primărie care sparge banul public, cu amicii, fără teamă de ziua judecăţii! Aflăm din explicaţiile ameţite, servite Consiliului Local şi comunităţii câmpulungene, că – ţineţi-vă bine! – „nu este absolut niciun fel de modificare faţă de proiectul arhitecţilor Coşa!” Şi-atunci pentru ce ai mai plătit proiectarea câştigătorilor licitaţiei pentru Bulevardul „Pardon”?! Primind aceeaşi întrebare şi în public, respondentul schimbă placa. „Nu e chiar acelaşi.”, şi-a corectat prostia cel cu gura slobodă, pe care ies adevăruri penale. 

Cine a ascultat cu atenţie şedinţa a înţeles că s-au plătit bani frumoşi unora care au copiat proiectul vechi. Pardon, l-au „actualizat”, expresia care înlocuieşte infracţionalul „copy-paste”, practicat cu nesimţire de conţopiştii Primăriei şi iată, din păcate, şi de colaboratorii lor privaţi. Când te gândeşti că Primăria asta nenorocită ţine becurile stinse când e beznă s-o tai cu cuţitul, pe motiv că face economii! În schimb, nu se mai gândeşte la economii când dă banii de două ori pentru aceeaşi lucrare de proiectare, care nu costă doi lei, ci miliarde în banii vechi.   

Ca să ne apropiem de o concluzie, nici la Piaţa Primăriei, nici la Bulevard, nu era nevoie de viziunea unui arhitect specializat pe monumente istorice, pentru că a rămas valabilă concepţia Ancăi Coşa, căreia n-am înţeles de ce i s-a blocat întoarcerea la Primăria Câmpulung. De două ori chiar, arhitecta participând la două dintre concursurile organizate de instituţie. Înseamnă că n-a fost atât de slabă precum susţine „angajatorul”, de vreme ce munca ei, comandată şi plătită de Călin Andrei, a constituit inspiraţia inginerului Răuţoiu, care, chipurile, a „actualizat-o”. Ce-o fi însemnând actualizarea asta cu care suntem înnebuniţi de când s-a redeschis subiectul „reabilitării urbane”, după pierderea finanţării europene. Că a pus altă zi, altă lună şi alt an pe ea?

„Actualizare” înseamnă, după cum ne-am lămurit cu toţii, să dai alţi bani pe ceva ce există deja. Finanţatorul acestor „braşoave” a avut un lapsus când i s-a cerut să informeze câmpulungenii, cei care suportă din munca lor mişculaţii devenite cutumă în relaţia statului cu afaceriştii dependenţi de contractele publice, cât a costat actualizarea. Căci nu îndrăznim să-i spunem proiectarea, dacă arhitectul a lipsit din această poveste. 

Discuţia despre prezenţa obligatorie a unui profesionist în domeniul arhitecturii vechi, protejate prin lege, l-a obosit atât de tare pe arhitectul şef al Câmpulungului, care şi-a luat tălpăşiţa înainte de epuizarea „diverselor”, unde se vorbeşte şi despre tâmpenii, dar şi despre treburi serioase. Pesemne, omul o fi învăţat cu şedinţele fulger de la Primăria Piteşti, nu cu meliţatul cu orele, mai cu seamă că naveta pe şoseaua cu groapă şi semafoare îl obligă să-şi ia o marjă de timp serioasă când pleacă la drum. Subtilizarea acestuia înainte de atacarea celui mai important proiect urbanistic al Primăriei a cam arătat a lipsă de respect şi dezinteres de a se pune la punct cu potlogăriile angajatorului, care face, după cum a recunoscut, pe vorbe, nu pe hârtii. Dar banii îi dă ca pentru hârtii aurite, cum trebuie să fie şi acest proiect al Bulevardului „Pardon”, adjudecat anul trecut cu 6,6 milioane de lei, care, în bugetul pe 2020, figurează cu 7,5 milioane de lei. Valoare care ne face să ne întrebăm dacă nu cumva recent anunţatele îmbunătăţiri de proiect, care au urmat „actualizării”, şi anume scurtarea bulevardului şi sensul giratoriu din capătul dinspre biserică, au generat suplimentul de un milion de lei.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!