Sancţiunea de tot râsul aplicată celor doi infractori săltaţi, după o razie de proporţii la fauna interlopă a Câmpulungului – şi ce interlopi de carieră au fost deranjaţi în acea zi, în care mascaţii au vânturat praful târgului! – a stârnit indignarea publică. Cazul „Daria”, adolescenta răpită, drogată şi exploatată de traficanţii de carne vie, i-a adus în boxa acuzaţilor pe doi trepăduşi, un el şi o ea, arşi cu condamnări de-a dreptul penibile de nişte încasatori de pensii speciale. Insul va sta în închisoare, după definitivarea procesului, prin epuizarea căilor de atac, patru ani, în timp ce ea, mamă singură şi un exemplu „impecabil” pentru copil, a scăpat de puşcărie, prin suspendarea executării pedepsei de un an şi zece luni. Din ce îşi va creşte copilul inculpata neobişnuită să muncească la un serviciu cinstit, cu program de opt ore, numai judecătorul din cale-afară de indulgent ne poate lămuri. Căci persoane de teapa celor care îşi supuneau victimele drogându-le nu vor munci în veci, la fel ca noi ceilalţi, odată ce au deprins cum se fac bani mulţi într-un timp scurt.
Printre cei care au ripostat public faţă de pedepsele departe de a decuraja traficul de tinere, constrânse de dependenţa de droguri să se vândă, pentru prosperitatea unor pronexeţi aflaţi în trecere pe la „mititica”, este şi Cristina Chiriac. Câmpulungeanca noastră cu o carieră de succes, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor din România şi iniţiatoarea proiectului „Flori de ie”, apreciat la nivel internaţional, a lansat un comentariu personal pe marginea verdictului revoltător aplicat de o instanţă, care ar fi trebuit să decurajeze practici parazitare, trăind din suferinţa unor copile exploatate sexual şi din drama unor părinţi epuizaţi psihic şi fizic. Nicidecum să încurajeze astfel de exemplare, care de ce s-ar opri, văzând că nu păţesc mai nimic?!
Dacă vrem mai mult şi mai bine, ne trebuie un om nou, capabil să vadă Câmpulungul în viitor
Încercată de sentimentul de amărăciune că fenomene condamnabile sunt întreţinute de toleranţa excesivă a unor lideri slabi, aşa cum sunt actualele autorităţi locale, Cristina Chiriac îşi pune încrederea în şansele Elenei Lasconi de a oferi câmpulungenilor schimbarea aşteptată. „Un orăşel mic, altădată cochet şi elitist, acum este plin de oameni a căror moralitate lasă mult de dorit! Nici nu vreau să îmi imaginez ce au simţit acei părinţi şi câţi alţii sunt, poate, în aceeaşi situaţie! 2020 trebuie să fie anul schimbărilor şi tu, Elena Lasconi, eşti ca o rază de speranţă pentru mine! Ultima dată când am ajuns acasă, la Câmpulung, preotul bisericii unde eu merg să mă rog şi să îmi vizitez tatăl, mi-a spus că vrea să stăm puţin de vorbă! Îngrijorat, neliniştit, cu multă durere, m-a întrebat: „Doamna Chiriac, chiar nu puteţi face ceva mai mult să oprim această degradare şi să mai salvam ceva din orașul nostru?” I-am spus cu un gust amar că, din păcate, nu pot face prea multe de la distanţă şi că avem nevoie de implicare masivă şi mai multă educaţie! Am crescut în Câmpulung şi îmi aduc aminte că nicio clipă nu mi-a fost teamă să umblu noaptea prin oraş! Sărăcia şi lipsa locurilor de muncă au afectat grav viaţa a peste 40.000 de locuitori! Şi povestea continuă prin nepăsare, face victime peste victime!”, este comentariul tulburător al Cristinei Chiriac, care n-a rămas fără reacţie din partea oamenilor locului.
„Mă onorează încrederea pe care o ai în mine. Sunt 100% determinată şi, mai mult decât atât, sunt sigură că, împreună cu muscelenii, vom face minuni. Nu sunt vorbe mari. Se poate. Câmpulung va ajunge în locul pe care îl merită!”, este convinsă Elena Lasconi, omul pe care îl recomandă personalităţi cu notorietate profesională apreciată pe plan internaţional, nu numai naţional, datorită viziunii sale despre modernizarea unui loc încremenit din toate punctele de vedere. Elena Lasconi este convinsă că, împrumutând exemplul unor aşezări europene, de mărimea Câmpulungului, care au reuşit, ni se poate întâmpla şi nouă. Totul este să-ţi doreşti, ca primar, să te iei după alţii.
Profesorul Iulian Nicolaescu, care predă la Colegiul „Dinicu Golescu”, organizator al unor competiţii automobilistice apreciate la nivel naţional, se numără printre cei care au reacţionat pozitiv la mesajul Cristinei Chiriac. „Mă bucur ca mica şi iubita noastra urbe atrage atât interes, prin înscrierea în cursa pentru Primărie a unor personalităţi sonore, care, în mod cert, prin activitatea desfăşurată anterior, au performat în domeniul fiecăruia dintre ei. Astfel sunt create premisele unei competiţii interesante, în care cred că vor mai apărea şi alte nume, şi îmi doresc din tot sufletul ca cel mai profesionist candidat, cu proiectul cel mai valoros, să câştige şi să readucă Câmpulungul acolo unde îi este locul! Aşteptăm, aşadar, prezentarea unor proiecte concrete, viabile şi fezabile, care să fie dătătoare de speranţe că lucrurile vor merge în direcţia dorită de noi toţi! În ce mă priveşte, unul din cele mai importante evenimente din municipiul nostru, Trofeul Câmpulung Muscel la Viteză în Coastă, va contribui şi în acest an la promovarea naţională a zonei noastre, va „umple” la capacitate maximă toate hotelurile şi pensiunile din zona Muscel, iar traseul de la Barajul Râuşor va fi, ca de fiecare dată, arhiplin! Aşadar, spor în campanie tuturor candidaţilor şi să dea Bunul Dumnezeu ca cel mai potrivit să câştige!”, a afirmat acesta.
Omul care poate fi considerat sufletul Trofeului Câmpulung Muscel la Viteză în Coastă şi-a amintit că: „La o discuţie amicală în telescaunul din Valea Soarelui, Alex Dima şi-a exprimat disponibilitatea de a înlocui Sinaia cu Câmpulungul, pentru a practica, alături de simpatica fiică a sa, sporturile de iarnă! Crezi că se poate demara un astfel de proiect în zona noastră?! Poate fi o temă de campanie pentru toţi candidaţii!” „E mai mult decât fezabil.”, are convingerea Elena Lasconi care, susţinută de câmpulungeni, are forţa de a-l lăsa pe Liviu Ţâroiu fără scaun. Şi capacitatea de a face treabă pentru Câmpulung.
Cristina Chiriac recunoaşte că va fi greu, cu siguranţă, „ţinând cont că bugetarii, care depind de acele locuri de muncă, îşi vor influenţa prietenii şi familia să voteze precum le dictează bugetul şi nu conştiinţa!” „E.M.”