4 C
Campulung Muscel
08/12/2024

Fostul vice de la Vlădeşti, Leonard Şerban, pierde şi în instanţă

Dublu eşec pentru fostul viceprimar al comunei Vlădeşti, în încercarea de a recâştiga, pe calea instanţei, funcţia din care a fost înlăturat în vara anului trecut. La o jumătate de an distanţă de momentul demiterii sale, de putere şi opoziţie, de comun acord, la dorinţa primarului revenit în funcţie, Leonard Şerban s-a adresat Tribunalului Argeş, Secţia Civilă, cu o solicitare de contencios administrativ. Şi anume anularea Hotărârii nr.33 din 12 iunie 2019, prin care a fost destituit din funcţie, pe lângă obligarea de către judecător a Primăriei Vlădeşti să-i achite salariul de care a fost lipsit din iunie până în prezent, plus daune morale. Totodată, Şerban a solicitat magistraţilor piteşteni să suspende executarea hotărârii Consiliului Local, care l-a lăsat fără serviciu la Primărie. Cam greu de obţinut, în condiţiile în care locul disponibilizat prin înlăturarea lui Şerban s-a ocupat în luna decembrie a anului trecut, prin alegerea ca viceprimar a lui Emil Buşescu, finul primarului Cristian Hristu Dică.

Acţiune zadarnică a fostului viceprimar 

Pe 3 decembrie 2019, la Tribunalul Argeş au fost înregistrate cele două cereri ale lui Leonard Şerban, fost viceprimar al comunei Vlădeşti până în iunie, anul trecut. Secundul primarului, înlăturat cu un an înainte de încheierea mandatului 2016-2020, s-a îndreptat împotriva Consiliului Local Vlădeşti şi a lui Cristian Hristu Dică, în calitate de reprezentant al pârâtului emitent al actului contestat. Prima cerere avea ca obiect anularea H.C.L. nr.33/12.06.2019, obligarea la plata indemnizaţiei de viceprimar, de la data de 12 iunie 2019, până la punerea în executare a hotărârii judecătoreşti, plus daune morale de 1.000 de lei. Prin a doua cerere se urmărea, după cum am punctat mai înainte, suspendarea punerii în aplicare a hotărârii de Consiliu Local, adoptate după revenirea în funcţie a lui Hristu Dică, suspendat din august 2017, până în noiembrie 2018. Ambele acţiuni în justiţie ale fostului vice au fost tranşate pe 17 ianuarie 2020, ambele soldându-se cu un eşec pentru iniţiatorul lor. 

Primul demers, care viza anularea actului votat de forul legislativ al localităţii, a fost anulat, cu drept de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicarea încheierii către reclamantul Leonard Şerban. Iar pe marginea cererii de suspendare, completul specializat de Contencios Administrativ şi Fiscal s-a pronunţat, de asemenea, defavorabil lui Leonard Şerban, respingându-i-o. Perdantul o poate ataca cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare.

Poziţia Tribunalului în speţa de la Vlădeşti nu surprinde, fiind greu de crezut că instanţa mai tulbura apele în administraţia publică locală, condusă, din păcate, politic, cu patru luni înainte de alegeri. Probabil că a funcţionat argumentul instalării politice în funcţie a viceprimarului, care tot politic a şi fost dat jos. Nu ştim cât de tare ar fi vrut înapoi funcţia pierdută Leonard Şerban, în condiţiile în care a devenit indezirabil pentru primar şi partid, dar, cu siguranţă, a nădăjduit ca măcar să-şi poată recupera venitul aferent funcţiei, de care a fost privat, ca urmare a demiterii din raţiuni politice.          

Vă amintim că, vara trecută, Cristian Hristu Dică a scăpat de viceprimarul Leonard Şerban, trecut prin a doua încercare de demitere, de data aceasta, reuşită. Timp de şaisprezece luni, lui Cristian Hristu Dică i-au fost suspendate prerogativele de primar, pe fondul problemelor cu ANI şi instanţele de judecată, care l-au repus, într-un final, în funcţie. În cadrul unei şedinţe extraordinare convocate pe 12 iunie 2019, consilierii locali de la Vlădeşti l-au susţinut pe primar, care le cerea destituirea din funcţie a camaradului de partid, pe fondul refuzului secundului său de a demisiona. „Mazilirea” lui Şerban a fost singurul punct pe ordinea de zi a întrunirii, la care au participat 12 din cei 13 consilieri locali. Vicele a refuzat să voteze, iar dintre ceilalţi 11, 9 au fost „pentru” şi 2 „împotrivă”.

Deşi, la acel moment, primarul Hristu Dică a invocat necesitatea de a economisi banul public, nemaiplătind indemnizaţie unui alt viceprimar, de care a anunţat că se lipseşte, s-a răzgândit după o jumătate de an. La şedinţa ordinară din 19 decembrie 2019, s-a supus aprobării Consiliului hotărârea privind alegerea viceprimarului comunei, avându-l iniţiator pe Cristian Hristu Dică. Nominalizările au fost două: Emil Buşescu, primită cu şapte voturi de consilierii prezenţi la şedinţă, şi fostul primar Cristinel Moise, în favoarea căruia au votat trei colegi. Două voturi au fost nule, iar Leonard Şerban nu a participat la vot.

Ca o coincidenţă (sau nu), alegerea viceprimarului în luna decembrie, când Şerban a introdus cererile la Tribunal, a zădărnicit intenţiile acestuia de a obţine suspendarea hotărârii contestate. Dacă acţiunea acestuia n-ar fi fost respinsă, s-ar fi iscat cam multă aglomeraţie la conducerea Primăriei, cu doi viceprimari în funcţie. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!