=În urmă cu doi ani, aceasta a realizat studiul de prefezabilitate şi nu era ceva anormal ca tot ea să continue munca de proiectare începută
Nimic surprinzător în materia participării înregistrată de Primăria Câmpulung la licitaţia organizată, prin intermediul SICAP, pentru găsirea autorului studiului de fezabilitate şi a altor studii aferente realizării obiectivului de „Amenajare complexă a Râului Târgului”. În realitate, proiectantul era găsit, dar trebuia să devină oficial prin această procedură care se parcurge de faţadă, pentru naivii care cred în corectitudinea licitaţiilor ţinute, în general, de primării. Nu doar de Primăria Câmpulung, unde, de „corecte” ce sunt licitaţiile lui Liviu Ţâroiu, câştigă mereu aceiaşi. După cum intuiam, singura ofertă primită – căci una singură era pregătită să acceseze procedura într-un timp atât de scurt – provine de la Biroul Individual de Arhitectură al Tanei Nicoleta Lascu. Achiziţia serviciilor acesteia a fost în aşa fel programată, încât să nu se înscrie altcineva în afara arhitectei care a lucrat studiul de prefezabilitate al investiţiei de modernizare a unei zone deloc exploatate, în ciuda potenţialului turistic, de agrement şi de recreere deţinut. Până la urmă, dacă ne gândim că arhitecta din Bucureşti, cu care Liviu Ţâroiu a început o colaborare în lipsa unui şef al Direcţiei de Urbanism a Primăriei, este cea care a conceput o viziune de fructificare a unui spaţiu generos, nu este anormal ca tot ea să continue proiectarea şi restul documentaţiilor necesare. Numai că ceea ce intrigă este prestaţia conţopiştilor lui Ţâroiu de la Achiziţii, care nu lasă loc dubiilor în ceea ce priveşte intenţia de avantajare a câştigătorilor licitaţiilor. Conţopişti pe care suntem curioşi dacă un şef al serviciului îi va dezvăţa de această manieră păcătoasă de lucru, care îi dă de gol că nu prestează cinstit.
În caz că se arătau şi alţi proiectanţi interesaţi, aceştia trebuiau să-şi pregătească ofertele între Crăciun şi Sfântul Ion
În acest caz particular, al procedurii de achiziţie a serviciilor specialistului interesat să lucreze SF-ul pentru modernizarea malurilor Râului Târgului, timpul extrem de scurt trădează, fără urmă de îndoială, dorinţa de a lucra cu o anumită persoană. Şi anume cu arhitecta care s-a angajat în această lucrare de proiectare comandată de Liviu Ţâroiu, realizând, în 2018, studiul de prefezabilitate. Cele 18 zile acordate pentru înscriere denotă dorinţa de a nu fi încurcaţi de alţii, atraşi de valoarea cu care contractul a fost scos la licitaţie: 164.220 lei, peste alocarea de 135.000 lei, rezervată în bugetul anului 2019 pentru studiul de fezabilitate, contractat, după cum spuneam, după cel de prefezabilitate.
Deşi autorităţile au avut, tot anul, banii pentru această documentaţie, s-au trezit, pe 23 decembrie 2019, la ora 15.39, să posteze în SICAP invitaţia destinată profesioniştilor în domeniul proiectării de a-şi prezenta ofertele. Oferte care trebuiau pregătite între Crăciun şi Sfântul Ion, căci pe 9 ianuarie 2020 expira termenul de înscriere în procedura organizată de subordonaţii lui Ţâroiu cu o grabă deloc suspectă. Oamenii nu aveau nevoie de concurenţă, căci treburile erau aranjate dinainte. Dar în acest caz nu deranjează, pentru că este firesc, repetăm, ca arhitectul care lucrat studiul de prefezabilitate să-l facă şi pe cel de fezabilitate, ca faza de proiectare să aibă o continuitate.
Zelul organizării licitaţiei, care a debutat în Ajunul Crăciunului şi s-a încheiat înainte de risipirea mahmurelii cauzate de chefurile de Sfântul Ion, contrastează cu lentoarea anunţării participanţilor înscrişi în procedură. Care nu este decât unul singur: Tana Nicoleta Lascu – Birou Individual de Arhitectură. După deschiderea ofertei, pe 10 ianuarie 2020, aceasta a fost supusă evaluării tehnice de către comisia condusă de Rozalia Popa, ajutată să ia decizia de alţi patru colegi cu rol de membri. Oferta arhitectei care s-a făcut utilă Primăriei Câmpulung, în lipsa unui arhitect şef, intră în evaluare financiară, dacă n-a intrat deja, ca să se încheie cât mai curând o formalitate cu verdict anticipat din start.
Amintim că „piesele de rezistenţă” ale studiului de prefezabilitate sunt regularizarea albiei râului, microhidrocentrala, sursa de rezervă pentru alimentarea cu apă, sistemul de panouri fotovoltaice, în incinta Staţiei de Epurare. Iar pe partea de agrement, sport, mişcare, relaxare prin facilităţile create, se doreşte crearea unui parcurs pietonal şi de ciclism de-a lungul malurilor, a unei promenade în jurul Băilor „Kretzulescu”, a unor zone de odihnă şi de recreere şi a unor spaţii de joacă pentru copii. Din studiul de prefezabilitate executat în urmă cu aproape doi ani a reieşit o valoare totală estimată a proiectului de amenajare a Râului Târgului de 71.048.950 lei, din care lucrările de construcţii plus montaj au fost apreciate la 33.371.646 lei.
Studiul de fezabilitate are ca obiect, cu precădere, „lucrările de regularizare a sectorului cuprins între podul DN73 şi Rezervaţia Arheologică de la Castrul Roman Jidova, respectiv Podul Decovilului”. Magda BĂNCESCU