11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

Achiziţii anulate la Stoeneşti, din cauză că Marin şi Răuţoiu nu s-au înţeles la preţ. Conteh Barengott vrea mai mulţi bani

Debut cu stângul, la Stoeneşti, în materia recrutării executantului recordurilor de apă şi canalizare, pe care primarul Paul Marin îl vedea a fi tot Conteh Barengott, una dintre firmele familiei Răuţoiu. Anul trecut, după ce au câştigat, la Câmpulung, contractul de reabilitare a Bulevardului „Pardon”, o lucrare de 6,6 milioane lei, prin aceeaşi societate înregistrată în Târgovişte, afaceriştii din Bădeni au obţinut proiectarea şi execuţia unei investiţii de 8,5 milioane lei, la ei acasă. Şeful Executivului i-a dat câştigători ai licitaţiei pentru punerea la punct a reţelei de apă şi înfiinţarea celei de canalizare, în cadrul unui contract finanţat cu fonduri P.N.D.L. Întrucât Ministerul Lucrărilor Publice nu plăteşte racordurile şi branşamentele, autorităţile sunt obligate să pună de la ele diferenţa de 700.000 lei. Pentru execuţia lor s-au orientat tot către Conteh Barengott, care, însă, a respins preţul de cumpărare a serviciilor sale, propus de Primărie, pe motiv că este mult prea mic.                        

Ofertantul Conteh Barengott a respins achiziţiile Primăriei, din cauza preţului „mult prea mic”   

Pe 16 ianuarie 2020, s-a produs dubla încercare, nereuşită în ambele cazuri, de a contracta serviciile firmei Conteh Barengott, pentru execuţia celor două tipuri de racorduri. Pentru branşamentele de apă şi canalizare, câte 230 la număr din fiecare, primarul Paul Ion Marin a apelat la serviciile constructorului care a prins investiţia mare, de realizare a sistemului de utilităţi al Stoeneştiului. Nu era ceva anomal ca acesta să aleagă, prin intermediul S.I.C.A.P., aceeaşi societate, înregistrată cu sediul social în Târgovişte şi patronată de familia Răuţoiu, ale cărei SRL-uri au pus mâna pe majoritatea lucrărilor mari de la Câmpulung. 

La Stoeneşti, primarul Paul Marin lucrează cu aceiaşi afacerişti: Group Concif, la drumuri, Conteh Barengott, la infrastructura de apă şi canalizare, investiţie anunţată a începe după sărbătorile de iarnă. Dacă tot şi-a planificat instalarea şantierului la început de an, şeful Executivului şi-a zis să rezolve şi ultima formalitate: contractarea firmei care va completa investiţia în reţele cu branşamentele pe care nu le finanţează Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Dacă Conteh Barengott pune în operă lucrarea principală, nu era ceva nefiresc ca tot Conteh Barengott să rezolve şi intervenţia complementară. Nu este exclus ca executantul să speculeze faptul că primarul este, oarecum, constrâns să lucreze cu acelaşi constructor şi, de aici, bănuiala că acesta ţine la preţ.

Ambele achiziţii publice efectuate de Primăria Stoeneşti pe 16 ianuarie 2020 au fost anulate, iar cauza o aflăm de pe site-ul de profil. „Motivul respingerii achiziţiei directe de către ofertant: preţul de vânzare mult prea mic.” Mai precis, autorităţile de la Stoeneşti ofereau un preţ de 2.046,80 lei per racord de canalizare, în timp ce preţul de vânzare practicat de firmă se cifrează la 2.175,32 lei. Iar în ceea ce priveşte totalul achiziţiei, în viziunea autorităţilor, acesta ajungea la 470.764 lei, pe când partenerul de contract solicita un preţ final de 500.323,60 lei. Valoare care acoperea „lucrările de construcţii de racorduri de canalizare menajeră, realizate la limita de proprietate.”

230 la număr, la fel şi în cazul branşamentelor la reţeaua de apă, pentru care autorităţile au propus un preţ de 1.368,50 lei, per racord, faţă de pretenţiile asociatului privat, care se ridicau la 1.479,17 lei. Ca totaluri, oferta Primăriei Stoeneşti însemna 314.755 lei, în timp ce valoarea de vânzare se ridica la 340.209,10 lei. Deznodământul acestei prime intenţii de contractare a executantului a fost similar celui dinainte. „Motivul respingerii achiziţiei directe de către ofertant: preţul mult redus.” În ceea ce priveşte canalizarea, era o diferenţă de aproape 30.000 lei între valoarea de cumpărare directă şi cea de vânzare, iar, la reţeaua de apă, de aproape 25.500 lei.   

Racordurile şi branşamentele, neeligibile în P.N.D.L., sunt lucrări executate suplimentar, din bugetul local   

În relatările precedente pe acest subiect, am arătat că P.N.D.L., program gestionat de Ministerul fost al Dezvoltării Regionale, nu acoperă costurile branşamentelor la reţeaua de apă şi al racordurilor la canalizare. Prin urmare, investiţia de 8,5 milioane lei a impus, din start, lucrări suplimentare, plătite din bugetul comunei. În primăvara anului 2019, Conteh Barengott a câştigat un contract în valoare de 8.448.583,44 lei, pentru „Reabilitarea reţelei de alimentare cu apă şi înfiinţarea sistemului de canalizare menajeră şi staţie de epurare, sat Stoeneşti, comuna Stoeneşti”. Nu doar execuţia, ci şi proiect tehnic şi asistenţă tehnică din partea proiectantului pe durata  lucrărilor. Vă amintim că s-au luptat pentru acest contract trei asocieri de firme: prima formată din Zeus SA şi Sega Proiect 2008 SRL; a doua, din Building Construction MEA SRL şi Building Design 2000 Top SRL; a treia asociere constituită din Conteh Barengott SRL, Donau Garten SRL şi Saltus Provia 2012 SRL. 

Lucrarea constă în „executarea unei reţele noi de distribuţie a apei din conductă de polietilenă de înaltă densitate PEHD 100 Pn 6, executarea unei gospodării de apă, în care se vor amplasa un rezervor de înmagazinare metalic, suprateran, cu capacitatea de 250 mc, şi o staţie de clorinare a apei, reabilitarea captării existente, ce va presupune reabilitarea căminului de captare şi înlocuirea conductei de aducţiune din oţel cu conductă din polietilenă de înaltă densitate PEHD 100.” Asta pe partea de alimentare cu apă, o lucrare care conţine conducte pe o lungime de 9.344 m, conducta de aducţiune, cu o lungime de 50 m, subtraversări ale drumului naţional DN 72A şi drumului judeţean DJ 725 cu conducte de apă, pe o lungime de 56 m, subtraversări ale pârâului Stoeneasca cu conducte de apă, pe o lungime de 130 m, 20 de cămine de vane (de linie, golire, aerisire) din beton, 13 hidranţi de incendiu subterani.

În ceea ce priveşte „înfiinţarea sistemului de canalizare menajeră şi staţie de epurare”, lucrarea presupune: 8.916 m de conducte de canalizare menajeră, 327 de cămine de vizitare din beton, subtraversări ale DN 72A şi DJ 725 cu conducte de canalizare, pe o lungime de 40 m, subtraversarea pârâului Stoeneasca cu conducte de canalizare, pe o lungime de 22 m, subtraversarea pârâului Stoeneasca cu conducte de refulare, lungime 87 m, staţie de pompare a apelor uzate, conducte de refulare a apelor uzate şi staţie de epurare a apelor uzate cu capacitatea de 1000 LE. 

Suplimentar acestor intervenţii, s-a ivit o investiţie ale cărei costuri estimate la 694.977 lei vor trebui suportate de către Primăria Stoeneşti: branşamentele de apă şi racordurile de canalizare, care reprezintă obligaţia comunei, deoarece n-au fost eligibile la finanţare prin P.N.D.L. „Dacă nu ar fi executate odată cu investiţia, ar însemna autorizaţii de construire şi avize noi, deci, costuri suplimentare, şi stricarea din nou a terasamentului.”, îşi argumenta, vara trecută, primarul Marin propunerea de executare a acestor lucrări din excedentul local. 

La o jumătate de an distanţă de momentul obţinerii acceptului Consiliului Local pentru a cheltui cei aproximativ 700.000 lei, şeful Primăriei a încercat să-i încredinţeze direct cele două contracte suplimentare firmei Conteh Barengott. Probabil că a doua încercare va fi cu noroc, după ce părţile vor cădea la pace în chestiunea preţului. Rămâne de văzut care pe al cui îl acceptă. 

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!