Un fost şef al Postului de Poliţie Bughea de Sus a fost trimis în judecată, fiind bănuit de comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită. Alţi doi inculpaţi din dosar au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi au fost deja condamnaţi.
Miercuri, 8 ianuarie 2020, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş a finalizat urmărirea penală şi a emis rechizitoriul, prin care a dispus trimiterea în judecată a unui agent de poliţie, care, la data comiterii faptei, era şef al unui Post de Poliţie din cadrul I.P.J. Argeş, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită. Totodată, procurorul a încheiat două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu doi inculpaţi, prin care unul dintre ei a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 1 an şi 4 luni, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, iar cel de-al doilea a fost condamnat la aceeaşi pedeapsă, dar pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Din rechizitoriu a rezultat că, în ianuarie 2017, inculpatul, agent de poliţie, având, la data comiterii infracţiunilor, funcţia de şef al unui Post de Poliţie din cadrul IPJ Argeş, aflându-se în echipajul de serviciu, i-a solicitat uneia dintre persoanele condamnate, prin acord de recunoaştere, suma de 200 lei (fiindu-i remisă suma de 50 de euro), promiţându-i acestuia că îşi va folosi influenţa pe lângă funcţionarii din cadrul Primăriei din comună, pentru a nu mai plăti amenzile contravenţionale, în cuantum de 536 lei. De asemenea, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, poliţistul a oprit în trafic un autovehicul care transporta material lemnos, pentru verificarea documentelor, iar conducătorul autovehiculului i-a introdus în documente o bancnotă de 50 lei, pe care inculpatul a primit-o, ulterior remiţând acestuia doar documentele solicitate la control.
În cauză, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Argeş au desfăşurat acte de urmărire penală, în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. Poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Argeş au beneficiat de sprijinul Serviciului Tehnic din cadrul DGA.
Serviciul Judeţean Anticorupţie Argeş precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. “E.M.”