23.5 C
Campulung Muscel
09/08/2022

Câinii salvamontişti au propria lege în România!

La iniţiativa deputatului Simona Bucura Oprescu, Camera Deputaţilor a adoptat în unanimitate „Legea privind câinii salvamontişti”

Totul a început în 1994, când s-a oficializat cooperarea între Consiliul Judeţean Argeş cu regiunea Savoia din Franţa. Din 2010, şi Salvamont Argeş are o colaborare cu departamentul omolog francez. Trei ani mai târziu, un pui de câine Border Collie, pe nume Helios, a fost donat de salvamontiştii francezi celor din Argeş. Odată adaptat realităţii româneşti, alături de conducătorul său, Helios a obţinut brevetul de unitate canină de avalanşă de la Asociaţia Naţională de Studiu al Zăpezii şi Avalanşelor. Pentru salvatorii din Argeş, Helios este colegul lor, parte din familie, fiind pregătit să intervină oricând în caz de dezastre pe munte. Pe lângă acest câine isteţ, există mulţi alţii în România, care ar putea ajuta şi în cazurile altor calamităţi şi situaţii de urgenţă.

„Împreună cu alţi câţiva colegi din cadrul Grupului de prietenie Franţa-România, constituit în Parlamentul francez, alături de domnul Ion Sănduloiu, directorul Serviciului Public Salvamont Argeş, am elaborat un proiect de lege pentru reglementarea unităţilor canine de avalanşă. Camera Deputaţilor a adoptat în unanimitate, cu 248 de voturi „pentru”, proiectul iniţiat şi depus acum doi ani în Parlament de mine. În zona Carpaţilor Meridionali, cea mai întinsă şi înaltă zona muntoasă din ţară avem, în timpul iernii, printre cele mai riscante zone de avalanşă la nivel european. Salvatorul montan se deplasează cu greu, iar unele zone sunt total inaccesibile. În cazul unei avalanşe, o suprafaţă de un hectar este cercetată de o echipă de 10 salvamontişti în aproximativ patru ore. În schimb, o unitate canină de avalanşă, compusă dintr-un salvamontist şi un câine brevetat pentru avalanşă, poate verifica această suprafaţă în maximum 15 minute. Rezultă că o resursă umană de 1/10 din normal verifică aceeaşi suprafaţă de 16 ori mai rapid, rezultând o eficienţă de 1600%. Mulţumesc tuturor susţinătorilor acestei iniţiative care a devenit lege!”, a transmis deputatul Simona Bucura Oprescu.

Printre prevederile noii legi care vine să întregească sistemul Salvamont de calificare a salvatorului montan, sunt: asistenţă medicală, deparazitări periodice şi asigurarea integral a hranei câinelui de serviciu; un spor de 20% la salariul conductorului câinelui Salvamont, care sa acopere cheltuielile suplimentare ale acestuia cu antrenamentul şi îngrijirea câinelui; acces liber al unităţii canine Salvamont în mijloacele de transport Salvamont, în mijloacele de transport în comun şi în bazele şi refugiile Salvamont; garantarea dreptului de adopţie a câinelui, la finalul serviciului cu asigurarea hranei până la sfârşitul vieţii; asigurarea de cursuri interne şi internaţionale pentru unitatea canină Salvamont; folosirea unităţii canine în intervenţii interne şi internaţionale, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!