0.2 C
Campulung Muscel
04/02/2023

Spectacol omagial de Ziua Colegiului „Carol I

Cu deosebită mândrie, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” sărbătoreşte, în acest an, 152 de ani de activitate neîntreruptă a şcolii.

Ca în fiecare an, şi în 2019, ceremonia de „Zilele Şcolii” se va derula în preajma Sfântului Andrei, adică astăzi, 29 noiembrie. Tradiţionala sărbătorire a acestui locaş de cultură, ce va avea loc în amfiteatrul şcolii, va consta într-un spectacol omagial, care va debuta la ora 12.45.

Istoria şcolii este strict legată de domnia Majestăţii Sale Regele Carol I. În anul 1867, Dimitrie Gusti, în calitatea sa de ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice, a trimis o scrisoare Regelui, solicitând înfiinţarea unei şcoli preparatoare pentru învăţători. Astfel, în urma unui decret regal, la 22 noiembrie 1867 se deschideau, la Bucureşti, cursurile celei de-a doua Şcoli Normale din Principatele Române (prima fiind cea de la Iaşi). La numai opt zile de la deschidere, pe 30 noiembrie 1867, Majestatea Sa Regele Carol I a făcut prima vizită la noul locaş de învăţământ. Pentru că vizita a avut loc de Sfântul Andrei, apostolul românilor a fost adoptat ca protector spirtual al şcolii, data devenind ziua de naştere a instituţiei.

În istoria sa, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” a străbătut două etape: perioada bucureşteană (1867-1896) şi perioada câmpulungeană, din 1896, până în prezent. La douăzeci de ani după înfiinţarea a ceea ce s-a numit iniţial Institutul Pedagogic din Bucureşti, Majestatea Sa a propus, în 1887, începerea demersurilor pentru strămutarea Şcolii Normale „Carol I” de la Bucureşti la Câmpulung. Regele a oferit 12.000 de galbeni pentru „clădirea unui edificiu propriu, în care se va aşeza Institutul Pedagogic Bucureşti, menit a da învăţători comunelor rurale”, aşa cum a afirmat Majestatea Sa la vremea respectivă. Astfel, a luat fiinţă, la Câmpulung Muscel, în urmă cu 123 de ani, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!