Astăzi, 23 noiembrie 2023, poliţiştii locali din Câmpulung au adus un omagiu colegului lor din cadrul Poliţiei Locale Piteşti. Condoruș Savaste şi-a pierdut viaţa în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, după ce a fost agresat în mod violent de un tânăr căruia îi atrăsese atenţia cu privire la comportamentul său pe stradă.
- Poliţiştii locali sunt de părere că legea este prea blândă pentru sancţionarea unor astfel de fapte
După două săptămâni de comă, poliţistul agresat a pierdut lupta cu moartea în ziua de duminică, 19 noiembrie 2023, în jurul orei 8.00. Trupul neînsufleţit al lui Savaste Condoruş a fost depus la capela Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Piteşti, iar joi, 23 noiembrie 2023, la ora 12.00, a avut loc înmormântarea. Colegii acestuia au creat un altar în amintirea lui, în locul unde s-a întâmplat tragicul incident.
În semn de respect, Dragoș Nicolae, şeful Poliţiei Locale Câmpulung, a fost prezent la înmormântarea acestuia. De asemenea, poliţiştii locali din Câmpulung, coordonaţi de către Auraş Ghiţă, au aprins lumânări pentru colegul lor şi au ţinut un moment de reculegere la Biserica „Sfântul Nicolae”.
„Cred că ştiţi, un coleg de-al nostru a avut, în timpul desfăşurării serviciului, un accident. A încercat imobilizarea unei persoane certate cu legea, a avut loc o altercaţie, acesta a căzut, a stat în comă o perioadă de două săptămâni şi, din păcate, a decedat. În aceste momente grele, suntem alături de colegii noştri de la Piteşti, în primul rând, de familia celui decedat şi de colegii de serviciu, dar şi de toţi cei din Poliţia Locală din ţară, care, astăzi, comemorează acest deces. Noi facem un apel către cetăţeni să fie mai îngăduitori cu activitatea noastră. Poate, nu suntem perfecţi, dar încercăm să fim mai buni pe zi ce trece. Să ne asigure clemenţă şi să nu ne trateze într-un mod în care ne ştirbeşte din posibilitatea de a ne pune în practică ceea ce facem. Din păcate, legislaţia actuală este deficitară. Noi funcţionăm în baza unei legi din 2010, care de atunci, cu mici excepţii, nu a fost modificată. Conjunctura actuală ar necesita o modificare a legii şi o îmbunătăţire, iar atribuţiile pe care le avem să fie mai bine statutare. Doresc toate cele bune!”, a fost mesajul lui Auraş Ghiţă.
În completarea acestuia a intervenit colegul său din cadrul Poliţiei Locale Câmpulung, Valentin Vătăşescu, care a adăugat: „Avem atribuţii limitate. Aici ţine de Legislativ, iar Legislativul trebuie să găsească soluţii rapide, pentru că deja ceea ce se întâmplă în jurul nostru este un flagel, care creează din ce în ce mai multe victime. Acesta nu este un caz izolat, se pare că la nivel naţional se întâmplă frecvent astfel de situaţii, iar Legislativul a rămas, se pare, în urmă cu această evoluţie galopantă a infracţionalităţii. O lege care sancţionează cu 100 de lei o astfel de faptă derapantă nu cred că mai sperie pe nimeni, astăzi, din punct de vedere financiar. Este vorba despre Legea nr. 61/1991, care prevede zona contravenţională, amenda pentru fapte precum expresii jignitoare, vulgare, triviale, provocare de scandal, participare la scandal, consum de băuturi alcoolice, murdăriri. Toate aceste fapte sunt sancţionate de Legea 61, art. (2), pct. 1, cu o amendă de la 200 la 1.000 lei. Partea gravă este că, de câţiva ani, această lege a intrat sub influenţa Ordonanţei de Guvern nr. 2/2001, care permite contravenientului să plătească jumătate din minimul amenzii, în 15 zile calendaristice. Nu cred că această sumă mai încurcă, financiar, pe cineva, iar efectul legii poate să devină exact invers. În loc să descurajeze aceste fapte, prin cuantumul amenzii, de fapt, încurajează prin rămânerea în urmă a Legislativului faţă de evoluţia faptelor infracţionale.”.
Robert Adrian ŞTEFAN