27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Din cauza numărului din ce în ce mai mic de elevi, în şcoli din Câmpulung şi 20 de comune din Muscel sunt clase cu predare simultană

În Argeş sunt 202 şcoli cu personalitate juridică, iar dintre acestea, în 145 se învaţă simultan. Adică, sunt elevi de clasa I care învaţă alături de cei de clasa a IV-a. Această practică, de învăţământ simultan este întâlnită în 58 de localităţi din judeţ, şi are loc în momentul în care numărul elevilor este foarte mic, iar profesorul sau învăţătorul este nevoit să unească două sau mai multe clase şi să le predea copiilor de vârste diferite în acelaşi timp. În Argeş, metoda se aplică atât în ciclul primar, cât şi în cel gimnazial, atunci când numărul de elevi este mai mic decât efectivul minim prevăzut de lege şi nu există posibilitatea transportului şcolar. 

Redactorii de la cotidianul „Argeşul” au făcut, împreună cu inspectorul şcolar adjunct, Sorinel Fusea, o hartă a şcolilor din judeţ care au clase cu regim simultan. Majoritatea unităţilor de învăţământ cu clase cu predare simultană, în care copiii învaţă alături de colegii mai mari sau mai mici, sunt atât în localităţile izolate, cât şi în cele aflate la câţiva kilometri de oraş.

Printre şcolile din Argeş, cu efective mici de copii, sunt mai din Muscel, şi chiar din Câmpulung. Aşa cum au consemnat colegii de la Piteşti, printre acestea de află Câmpulungul (Şcoala Apa Sărată şi Grădişte), Bălileşti (Şcolile Gimnaziale Poieniţa, Băjeşti, Priboaia, Goleşti), Boteni (Şcoala Lunca), Bughea de Sus (Gimnaziala Nr. 1), Cetăţeni (Şcoala Gimnazială Nr. 1), Coşeşti (Şcoala Primară Jupâneşti), Davideşti (Şcolile Gimnaziale Conţeşti, Olteanca), Dâmbovicioara (Şcoala Podu Dâmboviţei), Dârmăneşti (Şcoala Gimnazială Piscani), Dragoslavele (Şcoala Valea Măcelarului), Hârtieşti (Şcoala Gimnazială Nr. 1, Lucieni, Lespezi), Lereşti (Şcoala Pojorâta), Mihăeşti (Şcolile Valea Popii, Drăghici, Furnicoşi, Văcarea, Limpedea), Mioarele (Şcoala Gimnaziala Nr. 1 Coceneşti), Poienarii de Muscel (Şcoala Gimnazială Nr. 1), Schitu Goleşti (Şcoala Rudărie), Stâlpeni (Şcolile Rădeşti şi Livezeni), Stoeneşti (Şcoala Gimnaziala Nr. 1, Piatra, Coteneşti), Ţiţeşti (Şcoala Primară Nr. 2), Vlădeşti (Şcoala Gimnazială Nr. 1, Vlădeştii de Sus) şi Vultureşti (Şcolile Vultureşti şi Bârzeşti).

Cu aceeaşi ocazie, Inspectoratul Şcolar a prezentat şi o statistică, de exemplu, şcolile cu cei mai puţin elevi. Şcoala Primară Valea lui Enache, din comuna Băiculeşti, cu regim simultan, se remarcă prin cel mai mic efectiv de copii, însumând doar şapte elevi (trei sunt în clasa a II-a şi ceilalţi patru într-a IV-a). Pentru a-i număra pe toţi elevii înscrişi la Şcoala Primară Apa Sărată din Câmpulung sunt suficiente degetele de la două mâini, fiindcă un şcolar este în clasa I, doi într-a II-a, patru într-a III-a şi unul într-a IV-a. În total avem opt elevi şi un singur învăţător, care predă în sistem de dublu-simultan. Cei opt colegi de şcoală, care împart aceeaşi sală de curs şi acelaşi învăţător, au vârste cuprinse între 7 şi 12 ani. Şcoala Primară Nr. 2 Ştefăneşti, unde predarea este tot în sistem simultan, este frecventată de 19 copii; în aceeaşi sală găsim în bănci: patru elevi din clasa I, patru din clasa a II-a, şase din clasa a III-a şi cinci din clasa a IV-a. “E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!