Primăria Stoeneşti a stabilit condiţia celui mai mic preţ pentru desemnarea câştigătorului contractului de modernizare a iluminatului public stradal în comună, investiţie aflată, din 29 august 2024, în procedura de licitaţie. Ofertele executanţilor specializaţi în extinderi de reţele şi înlocuirea becurilor vechi, consumatoare de curent electric, sunt aşteptate până la data de 16 septembrie 2024, zi în care se vor şi deschide. Lucrarea în valoare de aproape un milion de lei este susţinută din Programul privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Contractul pentru obţinerea fondurilor PNRR a fost semnat de administraţia comunei Stoeneşti pe 19 decembrie 2023.
“Iluminatul public reprezintă unul dintre criteriile de calitate ale vieţii civilizate”
Intervenţiile solicitate operatorului care va obţine contractul la licitaţia cu o valoare de pornire de 905.357,30 lei constau în demontarea aparatelor de iluminat vechi stradale, a consolelor vechi, a cablurilor de alimentare vechi, a clemelor de legătură vechi şi montarea a 170 de aparate de iluminat LED dotate cu telegestiune în punct luminos 22W şi a 51 de aparate de iluminat LED dotat cu telegestiune în punct luminos 45W.
Potrivit studiului de fezabilitate elaborat de Crisbo Company, din Iaşi, valoarea totală de 905.357,30 lei – din care construcţii + montaj 441.719,02 lei – este defalcată astfel pe linii bugetare: construcţii şi instalaţii – 338.781,77 lei; montajul utilajelor, echipamentelor tehnologice şi funcţionale – 95.797,25 lei; utilaje şi echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj şi echipament de transport – 431.508,28 lei; licenţă sistem de telegestiune – 39.270 lei.
Investiţia va fi realizată în satele Lunca Gârtii, Slobozia, Piatra, Valea Bădenilor şi Coteneşti. „În scopul realizării unui sistem de iluminat public – punctează autorii documentaţiei SF -, beneficiarul a optat pentru o soluţie utilizând aparate de iluminat de ultimă generaţie cu sursă de lumină cu LED, care au un consum mic de energie, comparativ cu sursele clasice cu descărcare în gaze şi care asigură o bună redare a culorilor.
Utilizarea aparatelor de iluminat cu LED conduce la reducerea cheltuielilor de întreţinere, deoarece nu mai este necesară înlocuirea periodică a sursei de lumină, singurele intervenţii necesare fiind pentru curăţarea periodică a părţii optice (care trebuia făcută şi în cazul aparatelor clasice) şi eventualele intervenţii la sistemul de alimentare cu energie electrică.
Având în vedere soluţia de proiectare stabilită la faza DALI , aprobată de finanţator, sunt necesare aparate de iluminat de o înaltă eficienţă luminoasă, în vederea asigurării unui consum scăzut de energie electrică. Este posibilă utilizarea de aparate de iluminat la care să se poată înlocui uşor placa cu LED-uri, păstrându-se partea de alimentare şi de aparat de iluminat, cu o placă LED nouă, când tehnologia LED va ajunge la o eficienţă sporită.
Din cauza reţelei îmbătrânite, cu reale probleme de funcţionare, se va avea în vedere ca driverul aparatelor de iluminat să fie capabil să funcţioneze pe o plajă largă de tensiuni de alimentare. Având în vedere zona de montaj, este necesar ca aparatele de iluminat să nu aibă striaţii sau radiatoare externe, pentru a se evita acumularea de praf sau frunze, care să stânjenească evacuarea căldurii.
Ţinând seama de durata de viaţă solicitată, de 100.000 ore, care reprezintă o medie de 24 de ani la o durată medie de funcţionare de 4.150 de ore/an, o componentă foarte importantă este mentenanţa post garanţie. De aceea compartimentele optice trebuie să poată fi deschise fără deteriorarea componentelor. Compartimentul accesorii electrice (aparataj) va trebui să permită deschiderea lui fără dificultate, pentru scurtarea timpilor de intervenţie în caz de defecţiune, în condiţiile în care reparaţiile vor fi executate pe poziţie. Timpii de intervenţie scurtaţi duc la minimizarea riscului de blocare a traficului şi eficientizează consumurile de resurse umane şi utilaje şi, implicit, costurile intervenţiei. Compartimentul optic va trebui să permită deschiderea acestuia cu sau fără unelte, având în vedre că reparaţiile vor fi executate la sol sau în atelier. Totodată, ţinând cont de durata de viaţă a aparatelor de iluminat, respectiv 100.000 de ore, este necesar ca organele de asamblare ale acestora să aibă o construcţie solidă şi durabilă, din oţel inoxidabil, care să asigure o funcţionare optimă pe toată durata de viaţă.
Sistemul de iluminat public este unul de interes strategic pentru comunitate. În acest sens, aparatele de iluminat trebuie concepute după o tehnologie „MultiLED”, în aşa fel încât, în condiţiile defectării unuia dintre LED-uri, aparatul de iluminat să poată funcţiona cu un flux luminos scăzut procentual. Ţinând seama de zona de montaj, este necesar ca aparatele de iluminat să fie protejate de acţiunea radiaţiilor UV, cât şi a particulelor antrenate de vânt, printr-un dispersor de sticlă securizată, tratată termic, care să asigure protejarea dispozitivului optic de efectul de sablare şi, implicit, de pierderea fluxului luminos.
Aparatele de iluminat cu LED constituie o alternativă modernă pentru eliminarea dezavantajelor surselor cu descărcare la înalta presiune în vapori de mercur sau sodiu şi realizarea unui sistem de iluminat eficient, cu cheltuieli de exploatare şi menţinere scăzute.
Iluminatul public reprezintă unul dintre criteriile de calitate ale vieţii civilizate. Acesta are rolul de a asigura atât orientarea şi circulaţia în siguranţă a pietonilor şi a vehiculelor pe timp de noapte, cât şi crearea unui ambient corespunzător în orele fără lumină naturală. Realizarea unui iluminat corespunzător determină în special reducerea cheltuielilor indirecte, a numărului de accidente pe timp de noapte, a riscului de accidente rutiere, a numărului de agresiuni contra persoanelor, creşterea siguranţei activităţilor pe durata nopţii.”, redăm câteva fragmente din studiul de fezabilitate.