13 C
Campulung Muscel
02/12/2023

Doi sportivi au murit la Maratonul „Piatra Craiului”, la Sătic

O femeie şi un bărbat au murit, sâmbătă, în timp ce participau la concursul de alergare montană Maratonul „Piatra Craiului”. Tânăra a căzut într-o râpă aproape 70 de metri, iar colegul de competiţie a încercat să o prindă şi a alunecat şi el. Incidentul a avut loc în zona Marele Grohotiş, din Sătic, din comuna Rucăr. Când au ajuns salvatorii montani, sportiva era în stop cardio-respirator, aplicându-i-se manevrele de resuscitare la care nu a răspuns, declarându-se decesul. În schimb, sportivul, chirurg originar din Cluj-Napoca, avea ambele picioare fracturate şi era conştient. A început transportul acestuia pe o targă, până la ambulanţă, dar, din nefericire, pe drum, starea lui s-a agravat şi a intrat şi el în stop cardio-respirator. Ulterior, medicii au declarat decesul maratonistului.

Organizatorii evenimentului au confirmat că medicul a murit încercând să salveze viaţa femeii căzută în prăpastie

Startul Maratonului „Piatra Craiului” s-a dat dimineaţă, în Zărneşti, iar sportivii trecuseră de jumătatea traseului când s-a produs nenorocirea. Femeia de 45 de ani, din Odorheiu Secuiesc, a căzut prima. O altă alergătoare a văzut scena şi a sunat imediat la 112. În direct, sub ochii apelantei, şi un bărbat de 39 de ani a căzut în aceeaşi prăpastie. „O femeie şi un bărbat, care participau la Maratonul „Pietrei Craiului”, cu plecare şi sosire în Zărneşti, judeţul Braşov şi traseu pe creasta Pietrei Craiului, ar fi căzut într-o râpă, în zona Dâmbovicioara. Salvamont a intervenit pentru recuperarea bărbatului, care încă era în viaţă. Ulterior, ambele persoane au fost declarate decedate. Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.”, au declarat poliţiştii imediat după incident. Surse din cadrul Poliţiei Argeş au confirmat că a fost deschis un dosar in rem pentru ucidere din culpă în acest caz tragic, iar mai multe persoane, inclusiv din rândul organizatorilor, vor fi chemate la audieri.

Organizatorii evenimentului au confirmat că medicul a murit încercând să salveze viaţa femeii căzută în prăpastie. În plus, ei susţin că au luat toate măsurile de precauţie ca sportivii înscrişi în competiţie să fie în siguranţă. „Ceea ce ne-a fost comunicat de cei care au fost martori ai accidentului – alergători şi membrii echipajului Salvamont Argeş – este că Eniko a alunecat pe un vâlcel din afara traseului, iar Eduard, care alerga lângă ea, fiind medic, a coborât, vrând să o ajute, şi a căzut, suferind leziuni grave, care, în cele din urmă, i-au cauzat moartea! Durerea este mare şi vrem să transmitem tuturor că noi, ca organizatori, ştim că am făcut tot ceea ce a fost necesar ca acest concurs să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, cei care au participat la această cursă o pot spune! Ştim că Eniko şi Eduard erau alergători experimentaţi, omniprezenţi la cursele de alergare montană din ţară, de neoprit în pasiunea lor şi aceasta o ştiu rudele lor, prietenii lor, colegii lor… Eniko era o atletă bine pregătită, iubea Piatra Craiului şi alergarea montană, era entuziasmată, vineri, când şi-a luat kitul de participare şi veselă, ieri, la start… Eduard iubea alergarea şi iubea foarte mult oamenii… atât de mult iubea oamenii, încât şi-a pus viaţa în pericol, încercând să o salveze pe Eniko şi, în cele din urmă, a murit în această încercare! Este foarte trist, dar vrem să credem că ei au murit făcând ceea ce le plăcea lor mai mult să facă! Dumnezeu să-i odihnească şi nouă să ne dea gândul cel bun!”, au scris organizatorii Maratonului „Piatra Craiului” pe Facebook.

În ciuda faptului că cei doi concurenţi au murit, organizatorii nu au oprit cursa. Competiţia a fost câştigată de Viorel Palici, un alergător din Zărneşti.

Eduard Klocek, de 39 de ani, era medic chirurg şi a lucrat mai mulţi ani la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. De câţiva ani, era doctor la un spital din Marea Britanie. În urmă cu o săptămână, Eduard Klocek participase la un alt maraton montan în România, „Apuseni Ultra Race”. După ce a căzut 70 de metri în prăpastie, Eduard Klocek avea ambele picioare fracturate. A supravieţuit câteva zeci de minute şi a murit în timp ce era transportat spre spital, după ce a suferit un stop cardio-respirator în ambulanţă. 

Cealaltă victimă a maratonului montan, Jakab Eniko, avea 45 de ani şi era din Odorheiu Secuiesc. Ca şi doctorul Eduard Klocek, Jakab Eniko alergase de-a lungul anilor la zeci de maratoane montane. Ea participase şi la ediţia din 2018 a Maratonului „Piatra Craiului” şi se clasase pe locul 22 din 119 atlete. Poteca de unde s-au prăbuşit cei doi avea doar 35 de centimetri lăţime. „Traseul este marcat, tot concursul s-a desfăşurat numai pe trasee marcate. În punctul unde au căzut cei doi alergători este o coborâre, cu o înclinaţie de 30 de grade, după care se face brusc o cotitură în dreapta, la un unghi de 90 de grade. Pe stânga, unde era prăpastia, organizatorii montaseră o coardă, ca oamenii să se poată sprijini în ea. Probabil că a fost şi puţină ceaţă şi ei au venit şi repede, nu au reuşit să cotească dreapta. În timp ce vorbeam cu doamna care a anunţat primul caz, căderea doamnei de 45 de ani, ne-a spus: „Veniţi repede, a mai căzut un concurent peste balustradă”. Nu s-a mai putut opri. Traseul unde s-a produs tragedia este o potecă montantă de 35 centimetri lăţime. Era o zonă cu risc acolo”, a declarat pentru „Adevarul” Cristian Toma, administrator Salvamont Argeş. 

Ajuns la a 14-a ediţie în acest an, Maratonul Piatra Craiului are o lungime de 42 kilometri şi o diferenţă de nivel de 2.150 de metri. 140 femei, cu vârste între 18 şi 50 de ani, şi peste 500 de bărbaţi, între 18 şi 70 de ani, au fost la startul ediţiei din acest an.

Câştigătoarea cursei, la feminin: „În legătură cu aspectul siguranţei, s-au organizat foarte bine!”

La masculin, cursa a fost câştigată de Viorel Palici, iar la feminin, de Ingrid Mutter. Ingrid, care a reuşit să vină printre primii 20 de bărbaţi, a aflat despre ceea ce s-a întâmplat abia când a ajuns acasă. „Dumnezeu să îi odihnească! Ştiu că vor fi multe reacţii. Unele mai mult sau mai puţin întemeiate cu privire la Maratonul „Pietrei Craiului”. Reacţii la fenomenul numit alergare montană în general. Ţin să precizez că este una dintre cele mai frumoase curse de la noi din ţară. În legătură cu aspectul siguranţei, s-au organizat foarte bine! Traseul străbate poteci MARCATE! Ceea ce înseamnă că orice turist ar putea parcurge acel traseu. Este, însă, cu un grad de dificultate destul (nu foarte) crescut. Organizatorii au asigurat suplimentar anumite porţiuni cu corzi. Salvamontiştii şi voluntarii au fost prezenţi pe porţiunile mai dificile. Îmi pare nespus de rău pentru ceea ce s-a întâmplat. Accidentele se întâmplă din păcate. Sper să existe şi un MPC 2020…”, a scris Ingrid Mutter pe pagina sa de socializare. „Sper că acest eveniment tragic să fie un reminder pentru toţi alergătorii! Cunoaşteţi-vă limitele şi alergaţi în siguranţă! Alegeţi-vă concursurile în funcţie de nivelul de pregătire fizică şi tehnică! În străinătate am alergat concursuri pe trasee mult mai expuse. Trasee mult mai periculoase şi mult mai puţin asigurate cu corzi! Diferenţa dintre noi şi ei este că ei ştiu să îşi aleagă cursele în funcţie de nivelul de pregătire. Asta se vede şi privind timpii de finish al ultimilor sosiţi. Eu am preferat să parcurg porţiunile respective în siguranţă şi nu în viteză. Dumnezeu să îi odihnească pe cei doi. Sper să nu mai avem parte de ştiri atât de triste la alte concursuri! Nu a fost vorba de alergători lipsiţi de experienţă în acest caz. Din păcate, m-am întristat mai tare după ce am aflat despre cine este vorba.”, a continuat Ingrid Mutter. Sunt zile de doliu în familiile celor doi alergători, Eniko şi Eduard, dar şi în familia alergătorilor montani. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!