18.742,50 lei îl costă pe primarul Nicolae Pană, de la Coşeşti, o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, necesară unei investiţii privind un curs de apă de pe teritoriul localităţii. Serviciile de proiectare au fost contractate de şeful administraţiei publice locale din comuna amintită pe 11 septembrie 2019. Realizarea studiului i-a fost încredinţată direct unei firme din Piteşti, Romarg Proiect Center SRL, căreia i s-a impus ce trebuie să conţină D.A.L.I.: tema de proiectare, ridicare topografică avizată, studiu geotehnic avizat de verificator autorizat, expertiză tehnică, după caz, documentaţie tehnico-economică pentru faza de documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie privind lucrări de amenajare de ziduri de sprijin, gabioane, şanţuri betonate, preluarea apelor pluviale, accese în proprietăţi, subtraversări, pentru obiectivul de investiţie „Lucrări de regularizare şi amenajarea gârlei în zona satului Petreşti, punctul „La Roşu”.
Mai aproape de Câmpulung, primarul Ion Pădureanu îndeplineşte încă formalităţile impuse de lege înainte de a începe o investiţie de modernizare a unui drum, cu bani accesaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Foarte greu evoluează acest proiect, care are şi finanţare asigurată, şi constructorul desemnat prin licitaţie, de vreme ce Executivul a depăşit etapa contractării dirigenţiei de şantier. De supravegherea lucrărilor în teren se va ocupa o mai veche cunoştinţă a Primăriei Godeni, Întreprinderea Individuală Ududec Vasile, din Rucăr. Contractul i-a fost încredinţat direct, pe 12 septembrie 2019, la preţul de 23.800 lei.
Drumul Olteanu, pentru a cărei modernizare administraţia de la Godeni a obţinut finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale, este important pentru zonă, deoarece asigură legătura cu Câmpulungul, prin Mărcuş. Actualizarea indicatorilor tehnico-economici, produsă la începutul acestui an, a urcat valoarea totală a investiţiei la 2.505.652,26 lei, din care construcţii plus montaj, 2.120.689,68 lei. Cu o cofinanţare locală de 81.241,26 lei.
Pe 26 iulie 2018, o firmă din Piteşti a câştigat contractul de reabilitare a drumului comunal Olteanu, pe o lungime de 2.400 metri. „Zona de interes a obiectivului este reprezentată de Drumul Olteanu, care porneşte de la intersecţia cu strada Valea Sucetului şi se încheie după 2.400 metri, ajungând în cartierul Mărcuş din Câmpulung”, precizează autorităţile în descrierea investiţiei. SC G&M Road Building Engineering SRL, din Piteşti, a câştigat cu o ofertă de 2.081.683,63 lei, reprezentând preţul cel mai mic, criteriul determinant al încredinţării contractului, la o diferenţă de aproape 17.500 lei faţă de cât estimase proiectantul.
Demersurile pentru includerea arterei într-un proiect menit să ia calea Ministerului Dezvoltării au început cu doi ani în urmă, când aleşii locali de la Godeni au modificat încadrarea drumului de exploatare agricolă „Olteanu” în „drum comunal”. Traseul străbătut de respectiva cale de acces este cuprins între satul Godeni (limita drumului comunal Valea Sucetului) şi municipiul Câmpulung (prin Mărcuş), pe o lungime de 4 kilometri. Primarului Pădureanu i-a reuşit obţinerea finanţării pentru primul tronson, de 2.400 de metri, urmând ca restul, care, de asemenea, are nevoie de reabilitare, să facă obiectul unei cereri de suplimentare înaintate ministerului. Drumul Olteanu este foarte important pentru localitate, pentru că, asfaltându-se şi circulându-se în condiţii decente pe el, sătenii reduc distanţa până la Câmpulung. Contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale, gestionarul PNDL, s-a semnat pe 22 ianuarie 2018.
În ceea ce priveşte firma, G&M Road Building Engineering SRL a mai câştigat un contract atractiv la Godeni: extinderea reţelei de alimentare cu apă în satul Godeni. G&M Road Building Engineering a învins în faţa celorlalte 13 firme interesate de lucrarea în Muscel, graţie preţului cel mai scăzut. Conform cifrelor actualizate, de asemenea, la începutul lui 2019, în condiţiile creşterii salariului minim în construcţii la 3.000 lei, bugetul de stat suportă „grosul” investiţiei, care se ridică la un total general de 2.925.130,53 lei, din care 2.688.402,84 lei provin de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Valoarea construcţiilor şi a montajului se ridică la 2.285.445,20 lei. Autorităţile locale contribuie şi ele cu 236.727,70 lei. Investiţia de alimentare cu apă a fost, judecând după concurenţă, cea mai râvnită de constructori şi cea mai aşteptată de localnici. Reţeaua de apă, la fel ca drumul Olteanu, reprezintă un succes al Executivului condus de Ion Pădureanu în Programul Naţional de Dezvoltare, apa, în PNDL 1, drumul, în PNDL2. Contractul de extindere şi reabilitare a sistemului de alimentare cu apă în satul Godeni a fost câştigat, pe 23 mai 2017, de firma G&M Road Building Engineering. SRL-ul piteştean a oferit un preţ de 2.277.461,10 lei. În condiţiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 2.558.945,06 lei, câştigătoarea a fost la distanţă de 281.483,96 lei de suma cu care lucrarea a fost scoasă la licitaţie. Ce atrage atenţia la această investiţie a edililor de la Godeni este nu atât suma consistentă, reprezentând finanţare atrasă, cât numărul mare de firme care şi-au dorit contractul. 14 la număr, dintre care s-a detaşat un SRL, care a prins o lucrare frumuşică şi la Câmpulung. G&M Road Building Engineering trebuia să fie constructorul podului din Tabaci, dar, în 2018, în loc să-şi instaleze şantierul, existând finanţarea integrală în bugetul anului trecut, a pierdut contractul, iar banii au primit alte destinaţii. Şi la Godeni, la fel ca la Câmpulung, contractul a fost încredinţat societăţii care a oferit preţul cel mai scăzut.
Legat de acelaşi obiectiv al administraţiei locale, un agent economic din Rucăr, Ududec Maria Întreprindere Individuală, va asigura dirigenţia de şantier a lucrării despre care relatăm, serviciu plătit cu 59.500 de lei. „E.M.”