Deşi Liviu Ţâroiu a aplaudat încheierea primului său proiect notabil cu trei-patru luni mai devreme – asta pentru că a lucrat o firmă din Piteşti, nu una/unele din zonă, cu notorietate în materie de termene depăşite -, amenajarea capătului sudic al centrului lasă impresia de lucrare neîncheiată. Constructorul General Trust are scuza unui proiect prost întocmit, cu o puzderie de scăpări, pe care n-a avut de ce să le remedieze, de capul lui, în teren, dacă beneficiarul investiţiei nu i-a cerut. Din nou relatăm despre superficialitatea care caracterizează maniera de lucru a subalternilor primarului cu atribuţii în privinţa monitorizării prestaţiilor executantului. Amenajarea tronsonului cuprins între Biserica Bărăţie şi Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, incluzând Piaţa şi Piaţeta Jurământului, a costat peste 2,3 milioane de lei. Bani cheltuiţi din bugetul local, pentru ceea ce s-a dorit a fi continuarea proiectului de reabilitare a centrului istoric şi Complexului „Kretzulescu”. Vă împrospătăm memoria cu cronologia preferată de Liviu Ţâroiu, care a optat pentru ceva nou – dacă tot avea proiectul şi bani pe mână -, după care a continuat cu rămăşiţele investiţiei ratate din cauza „ţeparilor” de la Alba Iulia. Proiectul nou, ce-i drept, s-a terminat mai devreme decât trebuia, însă ritmul alert de lucru, care i-a livrat şefului Executivului prima realizare consistentă a primului său mandat de primar, s-a lăsat cu omisiuni rămase neremediate. Scăpările reclamate dinainte ca firma din Piteşti să părăsească municipiul persistă şi astăzi, la un an distanţă de momentul finalizării investiţiei, angajaţii de la Investiţii împărtăşind aceeaşi mulţumire ca a superiorului lor: bine că s-a făcut! Cum s-a făcut denotă pretenţiile scăzute ale gestionarului banului public, care plăteşte fără să solicite măcar remedierea deficienţelor în perioada de garanţie. Deşi unele, repetăm, existau şi în momentul predării-primirii.
„Zebrele” înghiţite de asfalt n-au mai fost refăcute
Trecerile de pietoni, „înghiţite” de asfaltarea străzilor Negru Vodă şi Republicii, n-au fost refăcute, deşi, în răgazul scurs de la predarea lucrării, conducătorul Câmpulungului a asigurat locuitorii că „zebrele” îşi vor relua locul. Acolo unde le ştiu câmpulungenii dintotdeauna: traversarea de la magazinul de drujbe din Piaţa Jurământului către parcul pieţei, precum şi traversarea de la Biserica Domnească, mult mai necesară decât cealaltă. La fel, trecerea de pietoni din dreptul porţii Vilei „Paul”. Într-un an, cât a trecut de la primele promisiuni ale primarului că marcajele nu vor fi uitate, sarcina nu s-a strecurat pe agenda de lucru a serviciului public al Primăriei, deşi normal era ca Liviu Ţâroiu să-l cheme pe executant la Câmpulung, ca să corecteze, în perioada de garanţie, ce i-a scăpat sau ce proiectul a scăpat dintre necesităţile din teren.
Faptul că a trecut atâta timp în care trecerile de pietoni au fost făcute uitate confirmă dorinţa primarului de a nu amplifica stresul şoferilor obligaţi să oprească prea des. Adică, după ce că opresc la „Gladiola”, unde, toamna trecută, s-a montat un semafor – care, momentan, nu funcţionează, la fel cel din capătul dinspre Bărăţie -, să oprească şi câţiva zeci de metri mai sus, la Parcul Jurământului?! Teoretic, da, căci, dacă acolo a fost o „zebră” zeci de ani, lumea pe acolo traversează fără reţineri că încalcă o regulă de circulaţie. La fel şi la Biserica Domnească, unde distanţa pe care pietonul o are de parcurs până pe trotuarul celălalt este mult mai mare. Afirmaţie valabilă şi pentru traversarea fost regulamentară din dreptul Fiscului. Argumentul primarului pentru strada Republicii, unde „zebrele” erau prea apropiate una de cealaltă, nu stă în picioare pe Negru Vodă, unde strada poate fi traversată corect doar în dreptul fostei „Cina” şi al fostului ORL. În rest, sunteţi în afara legii dacă treceţi pe unde ştiaţi că era marcaj până anul trecut.
Promenada de lângă fostul Spital ORL a rămas nefăcută. Deşi era vorba că se pune pavaj
Să admitem că, dacă şefii vor, ADP-iştii vor remedia această carenţă legată de domeniul rutier, mai ales că şi-au cumpărat maşină de trasat marcaje stradale. În schimb, lucrări la infrastructura pietonală, care ţin mai mult de estetica investiţiei, nu neapărat de funcţionalitatea ei, au fost lăsate baltă, deşi i s-au cerut lui Liviu Ţâroiu înainte să-şi încheie socotelile cu executantul. Dar pe primar l-au interesat retuşurile tot aşa cum i-a interesat şi pe oamenii săi de la Investiţii, satisfăcuţi de colaborarea cu firma piteşteană. Nu suficient de satisfăcuţi încât s-o invite şi la licitaţia pentru amenajarea Pieţei Primăriei ori a Bulevardului „Pardon”, ambele restanţe ale proiectului „Kretzulescu” fiind câştigate de firmele familiei Răuţoiu, din Stoeneşti, Cetăţeni şi Târgovişte.
A rămas nefinalizată, deşi a existat un angajament al primarului Ţâroiu că va vorbi cu constructorul ca să remedieze, zona de trecere cu piciorul dintre Negru Vodă şi Republicii, pe lângă Vila Iorgulescu. Era vorba că proiectul va asigura o promenadă frumoasă, cu pavaj, pe lângă fostul Spital ORL, care să asigure o armonie vizuală şi o continuitate a plimbării celui care alege să parcurgă centrul pe jos. Ce-i drept, trotuarele au fost îmbrăcate cu pavele până la capăt, dar executantul nu s-a îndurat să placheze şi spaţiul de lângă casă, care etalează un aspect neîngrijit. Vechi, neîntreţinut şi deteriorat, între două trotuare înnoite. Iar primarul mai şi spunea că special ca să lumineze imaginea vilei a tăiat tuia, ca acela care intră în Câmpulung şi dă prima dată cu ochii de casa din sensul giratoriu să aibă ce vedea: o clădire superbă şi un asfalt urât, din cauza zgârceniei la un amărât de pavaj.
Din raţiuni de economie la plăcile din beton gri, singurul trotuar complet al străzii Constanţiu Popescu, de la “Marama Musceleană” către Spital, a fost asfaltat, în loc să fie pavat, aidoma tuturor trotuarelor din proiect. Ca la ţară!
Primarul îl apără pe constructor şi dă vina pe Edilul pentru strada lăsată
Înaintând spre centru, la semaforul nefuncţional de pe Negru Vodă, din apropierea Bărăţiei, nu mică îi este mirarea celui care se forţează să se lase încântat de o reparaţie produsă după zeci de ani atunci când intră cu maşina într-un şanţ trasat de-a curmezişul străzii. O stradă principală, care străbate centrul, pe care circulă şi străinii aflaţi în tranzit prin oraş. Oamenii locului cunosc hârtopul apărut după amenajarea mult lăudată de primar, care direcţionează responsabilitatea disfuncţionalităţii cu pricina către Edilul, nicidecum către constructorul obligat să asigure o consolidare corespunzătoare, înainte de a turna asfaltul. În capătul dinspre fosta Librărie „Mihail Sadoveanu”, carosabilul s-a lăsat în mod curios, adâncitura fiind una serioasă. Încercarea de remediere a străzii cufundate imediat după reparaţia capitală n-a asigurat deloc o trecere lină pe deasupra zonei asupra căreia s-a intervenit. Lucru care ne duce cu gândul la faptul că strada continuă să se lase.
Primarul susţine sus şi tare că, în afara unui racord la reţea neefectuat în condiţii, altă cauză nu există pentru afundarea asfaltului. „Acolo a fost o intervenţie a Edilului, care i-a făcut un branşament proprietarului din zonă – ca să nu-i dau numele -, n-a compactat ca lumea şi s-a lăsat. Aia este singura problemă, nu e nicio altă problemă.”, îl apăra, de curând, Liviu Ţâroiu pe partenerul privat care i-a livrat primul succes din cariera sa de primar. Magda BĂNCESCU