În cadrul reuniunii „Fiii Măţăului”, pe casa în care s-a născut, în 1903, dramaturgul Tudor Muşatescu, a fost montată o placă comemorativă. Monument istoric din secolul al XIX-lea, casa aparţine preotului N. Ştefănescu şi a fost a învăţătorului Ion Muşatescu.
Iniţiativa de a dezveli această placă comemorativă de Ziua Comunei Măţău şi conferirea titlului de „Cetăţean de Onoare”, post mortem scriitorului Tudor Muşatescu, în semn de recunoştinţă pentru preţioasa operă lăsată patrimoniului naţional, s-a născut în cadrul Clubului Scriitorilor Musceleni. De organizarea evenimentului s-a ocupat scriitorul Ion Mârzac, iar plăcuţa comemorativă a fost realizată de artistul Thury Ştefan, la eveniment participând poeţi, scriitori, oameni de cultură, din cadrul celor două cenacluri, Cenaclul Literar de la Câmpulung (Gheorghe Mitroiu, Maria Chirtoacă, Ion Vlădău, Ligia Vişoiu, Ion Mârzac) şi Cenaclul Literar de la Măţău (Cezar Neacşu, Ion Burhan, Ion Popescu, Vali Burhan).
Marian Andreescu, unul dintre cei trei fii ai preotului N. Ştefănescu, pe casa căruia s-a montat plăcuţa comemorativă, a povestit cum, din cauză că provenea dintr-o familie de chiaburi, a fost nevoit să-şi schimbe numele din Ştefănescu în Andreescu: „Eu, în clasa a VII-a, fiind băiat de preot şi de chiaburi, am fost nevoit să-mi schimb numele din Ştefănescu, în Andreescu. Am trecut prin nişte lovituri…, era şi atunci ciuma roşie, ca şi acum. Din ce am suferit eu pe traseu am învăţat măcar cu cine să votez. Am citit mult mai multe volume de Tudor Mușatescu şi, în felul acesta, mi-am dat seama că era de viţă nobilă, mă lăudam şi eu că m-am născut în casa unde a fost el. Din ce am citit eu, la înmormântare au luat cuvântul multe celebrităţi, scriitori, şi cred că Tudor Vianu a spus aşa: „Când toate valorile vor căpăta adevărata lor dimensiune, se va constata că Tudor Muşatescu a fost o stea de mărimea întâi””.
Placheta pe care stă scris: „Aici s-a născut Tudor Muşatescu (22 februarie 1903 – 3 noiembrie 1970) a fost realizată de artistul Thury Ştefan, ales şi datorită faptului că l-a cunoscut personal pe marele dramaturg. „Am avut fericita ocazie să-l cunosc pe maestrul Tudor Muşatescu, eu fiind prieten bun cu Bobi, care a fost actor la Teatrul Naţional. Aproape zilnic eram la ei în casă. Mă bucur că am putut şi eu să contribui aici la nemurirea dânsului şi am făcut-o cu drag.”, a spus Thury Ştefan, neîntrecut în metaloplastie.
Isabela FILIP