25/04/2025

Participanţii la Tabăra de Matematică, oaspeţi ai Vânătorilor de Munte

În programul activităţilor prilejuite de cea de-a X-a ediţie a taberei-concurs „Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro” a fost inclusă şi o vizită în incinta Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, din Câmpulung. A fost, practic, o zi a porţilor deschise în care elevi şi profesori, deopotrivă, s-au familiarizat cu viaţa de militar şi cu tehnica de luptă a vânătorilor de munte, folosită în teatrele de operaţii. La ora anunţată, 14.00, platoul unităţii se prezenta vesel, gata pentru primirea unor oaspeţi altfel decât cei militari, încărcat de materiale pedagogice „de profil”: armament uşor, armament greu de infanterie, echipamente militare, TAB-uri şi maşini de luptă care îşi arătau forţa cu care, la nevoie, susţin efortul luptătorilor în îndeplinirea misiunii.

Copiii, primiţi de către purtătorul de cuvânt al unităţii, lt.col. Gabriel Biţă, curioşi din fire, aşa cum le stă lor bine, au trecut repede peste „introducerea în domeniu” şi au dat un atac general, ce-i drept, coordonat, după o scurtă vizită la capela unităţii, asupra standurilor cu tehnica de luptă şi armamentul prezentat, lucrând şi ei în aceste „ateliere”, îndrumaţi de militari-instructori, gazde amabile. În mâinile lor mici, dar ferme, au încăput pistolul mitralieră, puşca-mitralieră, mitraliera, care nu s-a dovedit a fi aşa de grea chiar şi pentru fete şi lansatorul de grenade de 7 centimetri. Prin binoclu au văzut rezultatele 82-ului şi A.G.9 , ipotetice, dar posibile, în lumea imaginaţiei lor, care le-au fost confirmate radiofonic prin staţiile de emisie-recepţie… Reuşita tinerei ofensive a fost dată de ocuparea poziţiei deţinute de maşinile de luptă, TAB-uri şi alte autospeciale, care la rându-le au fost analizate în amănunt… Nu se ştie, poate vor fi, peste ani, obiectul muncii viitorilor militari, azi elevi şi oaspeţi. Încântaţi, copiii au văzut că şi armata este tot o şcoală. O şcoală altfel, ce-i drept, dar tot şcoală, unde te prezinţi, ai uniformă (de militar, dar porţi nostalgia celei de elev, de odinioară…), ai profesori (care aici sunt numiţi instructori), ai director (comandantul unităţii), ai rechizite (că trebuie să-ţi iei notiţe), ai materiale didactice (aici, ce-i drept, sunt un pic cam diferite…) şi dai examene. Şi, după ce le treci, primeşti confirmarea, adică diploma de absolvire. Ca la şcoală. 

Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!