25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Busu s-a delectat cu bunătăţi şi aer curat la Stâna lui Gicu lu’ Pipuţă

Unul dintre locurile de poveste făcute cunoscute lumii întregi de promotorii turismului de la Dâmbovicioara este stâna din Grind, înjghebată sub poala muntelui de un muscelean harnic şi mai tot timpul cu zâmbetul pe buze. Deţinătorul aşezării păstoreşti de sub Piatra Craiului, din Poiana Grind, se promovează şi singur, graţie unei pagini de socializare, abundând de informaţii şi imagini cauzatoare de ploi în gură gurmanzilor daţi gata de hălcile de pastramă şi feluritele brânzeturi preparate aici. Celor interesaţi să-l viziteze pe nenea Gicu, destoinicul administrator al „Stânii lui Gicu lu’ Pipuţă”, cum este cunoscută în zonă, le este oferită o localizare a proprietăţii sinonime cu relaxarea, aerul curat şi mâncarea gustoasă. Poziţionată exact sub Colţii Grindului, la oieria lui nenea Gicu drumeţii ajung folosind traseul marcat, care asigură legătura între munte şi localităţile din vecinătate, Dâmbovicioara şi Şirnea. „Crescut la poalele Pietrei Craiului, Gicu lu’ Pipuţă este renumit pentru brânza bună pe care o produce, fiind cunoscător al unor taine unice, străvechi, ce ţin de calitate şi tradiţie, dar şi pentru animalele mândre şi multe, pe care le are şi le iubeşte ca pe propria familie.”, astfel ni se recomandă gospodarul pe contul de Facebook, ce-i asigură publicitatea afacerii cu iz turistic. În primul week-end de august, muscelenii din Grind i-au fost gazde simpaticului prezentator Florin Busuioc sau Busu de la Meteo, sosit în Muscel, la odihnă, într-o zonă de o frumuseţe uluitoare. „Dovada” virtuală, care a deconspirat prezenţa vedetei ProTv, i-a împins pe prietenii lui nenea Gicu să-i recomande „mituirea” lui Busu cu o pastramă bună, ca să mai taie din codurile roşii. Gazdele şi musafirul au închinat pentru vreme şi vremuri bune, în timp ce martorii momentului inedit împărtăşit tuturor le-au urat poftă bună, sănătate, respect şi putere de muncă proprietarului stânei.                 

Occidentalii cu gusturi fine cer brânzeturile lui nenea Gicu

Promovarea on-line decurge în paralel cu cea tradiţională, moştenită din bătrâni: prezenţa la târgurile săteşti – aşa cum este cel de la Cândeşti-Dâmboviţa -, de unde, de trei decenii, muşteriii s-au învăţat cu delicatesele produse la Stâna din Grind: pastrama de oaie, cârlan ori berbec pregătită natural de omul de bază, dar şi brânzeturile preparate tot de mâinile sale pricepute, respectând o cutumă strămoşească, pe punctul de a se pierde odată cu oameni ca nenea Gicu. „Încă există autentic şi produse făcute cu multă muncă şi cu tot sufletul! Probabil, nu peste foarte mult timp, acestea vor fi legendă! Ar merita să guste şi nepoţii!”, este îndemnul celui care se îngrijeşte de imaginea fermei de animale, de a preţui efortul şi rezultatul cu adevărat reprezentativ pentru trecutul nostru, al românilor, oferite de aceşti cuminţi păstrători ai practicilor strămoşeşti. Mai cu seamă când aceste rezultate sunt apreciate, după cum aflăm din aceeaşi sursă, de oaspeţi din 18 ţări, din toate colţurile ţării, care ne laudă pentru ceea ce avem.

În afara muscelenilor care au crescut şi s-au învăţat cu gustul brânzei tradiţionale preparate la Grind, nea Gicu are cereri de la clienţi occidentali cu pretenţii, din Canada, America şi diferite ţări europene, culmea, cu tradiţie şi reputaţie în fabricaţia de brânzeturi de calitate.       

Ursul i-a mâncat berbecul cel frumos, crescut cu biberonul de nea Gicu 

La cât de încărcată este pagina lui Gicu lu’ Pipuţă de bunătăţi, mare minune că nu l-a călcat ursul!, se miră, fără să cunoască amănuntele, unul dintre vizitatorii on-line ai activităţii păstoreşti şi turistice. Cele mai recente păţanii cu jivinele înfometate s-au consumat la începutul lunii august, de când datează următoarea mărturisire a proprietarilor stânei: „E o vară grea la Stâna din Grind! De parcă vremea ploioasă şi rece nu ar fi fost de ajuns, încă de la începutul sezonului la stână, ne confruntăm cu prezenţa numeroşilor urşi, în special, ursoaice cu pui, care atacă aproape zilnic turma de oi! Pentru ciobani, nopţile au devenit de coşmar, pentru că, de aproape fiecare dată, ursul face pagube! Nea Gicu vorbeşte despre urşii al căror comportament nu l-a mai întâlnit în zecile de ani petrecuţi la stână! Nu-i sperie nici prezenţa oamenilor şi nici a câinilor! Sunt de neoprit! Situaţia a devenit dramatică marţi noaptea (n.r. 30 iulie spre 31 iulie), când o ursoaică l-a rănit pe nenea Dorel, mânzărarul de bază de la stână. Din fericire, nenea Dorel a primit ajutor medical la timp, dar tratamentul este unul anevoios şi de durată. Tot respectul şi întreaga recunoştinţă domnului primar Secăreanu care, în momentul în care a aflat de cele întâmplate, s-a deplasat imediat la faţa locului, luând atitudine în regim de urgenţă, atât în ceea ce priveşte starea medicala a ciobanului rănit, cât şi în vederea găsirii unor soluţii viabile pentru întreaga situaţie dată! Doamne, ajută! P.S. A fost mâncat de urs şi berbecul cel frumos, care a fost crescut cu biberonul de nea Gicu şi ciobanii de la stână.” Iar Ursei, bătrânul câine despre care nu-l mai credeau în stare să mai ajungă la stână în această vară, a fost eroul zilei. De fapt, al nopţii, sărind în spatele ursului, în momentul în care sălbăticiunea l-a prins pe oier de picior. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!