25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

După zece ani de rugăminţi, Z.M.C. se mută pe stadion. Şi acolo rămân cât va fi el primar, susţine Liviu Ţâroiu

Magda BĂNCESCU

 

Experimentul pe care Liviu Ţâroiu îl pune în practică în 2019 – mutarea Zilelor Municipiului pe Stadionul Municipal, cum, de altfel, era firesc să se întâmple – va căpăta caracter de permanenţă. Altfel spus, nu va fi un an de probă, pentru ca edilii noştri să se convingă dacă merge sau nu merge, ci pe stadion rămân, până se obişnuieşte lumea cu ele în acest loc în care deranjul este minim. Pentru cetăţeni. În ce va consta deranjul pentru amplasamentul sărbătorii, după încheierea evenimentului… aici suntem şi aici sunteţi, ca să facem schimb de impresii. Primarul vorbea, în preajma bugetului, despre o investiţie menită să protejeze suprafaţa terenului pe durata manifestărilor cu public, la care s-a renunţat, pentru că, în Românica noastră, nu protejăm, ci reparăm ce stricăm, ca să coste mai mult. Chiar cu sacrificarea suprafeţei bazei sportive, călcate în picioare de joi, până duminică, salutăm, la modul cel mai serios, strămutarea bâlciului de Sfântul Ilie + Zilele Municipiului într-un spaţiu incomparabil mai potrivit decât Piaţa Primăriei şi Bulevardul „Pardon”, zone cu trafic masiv, cu blocuri de locuinţe, cu activităţi comerciale. Nu vrem să ne întoarcem la lozinca fostei administraţii liberale, că nu moare nimeni cât ţin Zilele Municipiului (din cauza lor) şi că mai multă lume gustă decât detestă sărbătoarea. Dar, ca şef de localitate, eşti obligat să ţii cont şi de această aşa-zisă minoritate necontaminată de spiritul sărbătorii: oameni care au serviciu, care au nevoie să se deplaseze cu maşina, care ţin să se li respecte dreptul la linişte şi odihnă. 

Era păcat ca Liviu Ţâroiu să nu facă această mişcare acum, când avea motivul perfect: şantierul întârziat din Piaţa Primăriei, care livrează decibeli la pachet cu praf şi pauze suficient de lungi, cât să-şi încarce bateriile cu răbdare şi vecinii frontului de lucru. Aşa că edilul a profitat de ocazia perfectă pentru un primar deştept şi a mutat gălăgia acolo unde trebuia să se desfăşoare dintotdeauna. Cel puţin de când a ajuns Călin Andrei primar, căruia nu i-au fost pe plac nici durata de timp, nici amplasamentul sărăcuţ, nici mânuţa de terase adunate pe un pas de loc, sub ferestrele Primăriei, cât maestru de ceremonii a fost George Bălan. Trebuia să fie ceva grandios! Şi a fost, cu preţul întoarcerii cu dosul în sus a oraşului, între şapte-zece zile, în care obligat-forţat te frecai, în încercarea de a te strecura către destinaţie, de tot urâtul Zilelor Câmpulungului. 

În 2019, spunem „Adio!”, sperăm că pentru totdeauna – Liviu Ţâroiu zice că, în mod sigur, cât va fi el primar – bâlciului din centru, toată sărbătoarea, cu concerte, terase şi tarabe, fiind cantonată pe stadion. Primarul ne-a spulberat bănuiala legată de Bulevardul „Pardon”, care, deşi nu a intrat în şantier, nu va produce bani, prin închirierea lui, negustorilor de corcoaţe. Celor interesaţi de promoţiile estivale la blănurile coapte de soare ori la o ciuboţică la modă acum zece ani le comunicăm că pe stadion vor găsi ce caută, pe flancul dinspre „Carol I”, unde va fi postat negoţul de pe bulevard. Gurmanzii se descurcă luându-se după mirosul grătarelor postate strategic pe partea cu Pompierii. Tot ce era în centru, din Piaţa Primăriei, până în capătul bulevardului, la „Piatra Craiului”, cu teritoriile adiacente – faţa şi spatele Clubului ARO, continuând cu esplanada de la Romarta, şi Grădina Publică – ajunge pe stadion. 

Şi să nu aibă succesul ţintit de autorităţi această ediţie aflată în teste, în timp, publicul se va obişnui cu decizia mutării, care va avea justificare şi în 2020, şi în anii ce vor urma: banii câmpulungenilor vor fi sleiţi cu mizeria grătarelor dacă sărbătoarea revine pe amplasamentul tradiţional. 64 de miliarde de lei vechi, reţineţi preţul lucrării din Piaţa Primăriei, care va creşte în mod sigur, căci patronii firmelor constructoare asociate au cerut, încă din primăvară, aşezarea costurilor conform salariului minim plătit în construcţii. Or, acceptând şi susţinând întoarcerea distracţiei în „zona zero”, proaspăt reabilitată, ne batem joc de munca noastră. Chiar dacă mulţi vor strâmba din nas din pricina schimbării, cine îşi doreşte să vină vine şi aici. Oricum, publicul fidel Z.M.C. va urma organizatorii, iar restul, cu toată cârtirea din aceste zile, avem convingerea că se va obişnui.           

Consemnăm, astfel, o schimbare pozitivă a Zilelor Municipiului, „comprimate” şi ca durată de timp, nu numai ca loc al desfăşurării. Remarcăm restrângerea programului la patru zile, joi-duminică, pentru partea de negoţ, în timp ce spectacolele vor răsuna vineri, sâmbătă şi duminică. Am pierdut şirul anilor de când insistăm la autorităţi să se orienteze către stadion, suficient de generos, cât să preia logistica de sărbătoare şi spectatorii, oricât de numeroşi, dar un deceniu de insistenţe sigur a trecut. Amarul de vreme scurs a atenuat considerabil bucuria reuşitei, despre care n-am vrea să se creadă că ne-o trecem în cont. Departe de noi acest gând. Dar dacă oraşul ar fi fost condus de oameni iubitori de civilizaţie mai mult decât de voturi obţinute de la chefliii comunali, dispuneau schimbarea de mult, neinfluenţaţi de neputinţa unui constructor îngropat în contracte. 

 

P.S. Piaţa Primăriei nu va fi gata la 31 iulie 2019, al treilea termen convenit de Primărie cu executantul depăşit de numărul foarte mare de lucrări adjudecate. Dar de asta v-aţi convins singuri aruncând un ochi peste şantierul anemic în materie de personal.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!