19.9 C
Campulung Muscel
13/04/2024

Punctul de pensie va creşte începând cu  1 septembrie 2019

Camera Deputaţilor a votat, în calitate de for decizional, Legea Pensiilor iniţiată de PSD, creşterea nivelului de trai al pensionarilor fiind un obiectiv asumat al actualei guvernări, aşa cum este şi creşterea puterii de cumpărare pentru salariaţi. S-a reuşit, astfel, depăşirea a nenumărate piedici puse de către preşedintele Klaus Iohannis, PSD reuşind să îndeplinească un obiectiv fundamental al programului său de guvernare, şi anume o nouă Lege a Pensiilor, care să vină în sprijinul tuturor categoriilor de pensionari. 

Conform unui comunicat remis redacţiei de deputatul argeşean Simona Bucura Oprescu, această Lege înglobează 99% din propunerile partenerilor sociali, acoperirea cheltuielilor fiind pe deplin asigurată. Ponderea cheltuielilor în PIB va ajunge la 8,1%, faţă de o medie europeană de 12,9%. Este demn de menţionat ca Legea are în vedere o majorare a punctului de pensie care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2019, iar alte majorări vor avea loc treptat până în 2021. Punctul de pensie va fi de 1.265 lei în 2019, de 1.775 lei în 2020, de 1.875 lei în 2021, iar apoi se va indexa cu inflaţia, iar din anul 2022 valoarea şi cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Printre noutăţile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului şi doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare. Pe de altă parte, actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limita de vârstă, aşa încât persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se pot pensiona pentru limita de vârstă cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare.

Pensia de urmaş se va cuveni copiilor şi soţului supravieţuitor dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

Pensia minimă se stabileşte în procente, minim şi maxim, din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, în funcţie de stagiul de cotizare.

Se introduce şi o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor care reprezintă 25% din pensia soţului decedat.

Legea reglementează şi condiţii de reducere, cu 6 ani, a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut până la vârsta de 16 ani 3 copii. Începând cu al patrule copil se adaugă câte un an în plus pentru fiecare copil.

În ceea ce priveşte pensia de invaliditate, se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfăşurării unor activităţi profesionale şi a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activităţi. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!