Tradiţia s-a respectat şi a doua zi de Rusalii, s-a organizat la Lereşti a XXII-a ediţie a Festivalului „Covrigilor cu ou”, dar şi Ziua Comunei. Parcul din spatele Căminului Cultural Lereşti, dar şi interiorul clădirii au fost pline de lume, care a venit la ora anunţată pentru debutul manifestărilor din acest an.
Nicoleta Bucurenci şi Un băiat şi o Fată au făcut cei mai buni covrigi cu ou
În interior, după prânz s-a derulat concursul producătorilor de covrigi cu ou, specifici zonei de nord a Muscelului, la care au participat atât gospodine, cât şi societăţi comerciale. În timp ce produsele participanţilor erau jurizate, muscelenii au putut admira o expoziţie cu o parte din obiectele unicat colecţionate de-a lungul vieţii de Elena şi Ionel Marin, care sunt fondatorii Asociaţiei „Alunelul”, cea care a iniţiat Festivalul „Covrigilor cu ou”.
După ce au gustat toate produsele, membrii juriului au desemnat şi câştigătorii din acest an. Premiul I a fost acordat Nicoletei Bucurenci, din Lereşti. Premiul II a mers la Daniela Toader, din Voineşti, iar premiul III i-a fost oferit Elenei Neguş, din Câmpulung.
La categoria societăţi comerciale, premiul I i-a revenit firmei Un Băiat şi o Fată. Premiul II a mers către Alex & Theo Party, iar ocupanta locului III a fost Power Forever.
Au mai fost premiate, ca tinere speranţe, Alexandra Popescu, Alexa Vulpoiu şi Ana Popa.
Marian Toader: „La trei ani de când sunt primar, am realizat 90% dintre obiectivele şi proiectele propuse”
A doua zi de Rusalii se dă „de-a verii” şi „de-a suratele”, un obicei vechi, care se mai păstrează la Lereşti. Acesta este practicat de copii, tineri, dar şi de cei vârstnici şi poate fi tradus ca un legământ făcut între două sau mai multe persoane, între care nu există grad de rudenie, reprezentând un mod de a întări relaţiile de colaborare, de întrajutorare reciprocă şi de bună convieţuire. În această zi, cei care se dau „de-a verii” organizează mese, la sfârşitul cărora se zice jurământul de verie.
Sărbătoarea Comunei Lereşti şi a Festivalului „Covrigul cu ou” s-au organizat în 2019 sub egida „Anul Omagial al Satului Românesc”. Luni, cei care s-au simţit ataşaţi de Lereşti au participat la Ziua Comunei, care a debutat cu recitarea, de către doi elevi din localitate, a rugăciunii „Tatăl Nostru”, iar după, Corul Veteranilor a intonat Imnul de Stat, dar şi cântece patriotice. Zeci de colegi din administraţia publică şi locală au fost alături de primarul şi viceprimarul comunei Lereşti, Marian Toader şi Adriana Cicu: senatorii Gheorghe Marin şi Cristina Stocheci; deputaţii Simona Bucura Oprescu, Dănuţ Bica şi Cătălin Rădulescu; Constantin Ivan, ministru secretar de stat în Ministerul Economiei; Dan Manu şi Ion Mânzână, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean; Adrian Miuţescu, preşedintele PNL Argeş; Gheorghe Savu, primarul comunei Ţiţeşti, Aurel Bălăşoiu, primarul comunei Rociu, preşedintele Asociaţiei Comunelor, Ion Dumitru, primarul comunei Albota, Nicolae Barbu, primarul de la Valea Iaşului, Ion Marin, primarul de la Stoeneşti, Ştefan Benonie, primarul de la Aninoasa, Liviu Ţâroiu, primarul Câmpulungului, Ion Georgescu, primarul de la Mioveni, Ion Gârleanu, primarul de la Bogaţi; consilierii judeţeni Haralambie Damian, Gheorghe Alecsei, Eugen Nae; Gheorghe Sârbu, consilier local la Câmpulung; Stelian Mălureanu, Mircea Cojocaru, Ion Dragomir, Ion Voican, Lili Ganci, consilieri locali la Lereşti.
„La trei ani de când am avut onoarea de a deveni primarul Lereştiului şi de a mă afla în slujba dumneavoastră, vă pot spune cu toată responsabilitatea că am reuşit, în proporţie de 90 la sută, de a realiza obiectivele şi proiectele propuse: am finalizat extinderi de apă şi canalizare; asfaltări de drumuri; modernizare parcări Cămin Cultural Lereşti şi Voineşti; reabilitare Cămin Cultural Lereşti; extinderea reţelei de gaze; reabilitare şi modernizare stadion, poate cel mai bun, la ora actuală, stadion din judeţ. Avem în curs de realizare extinderea de apă în zona „Poduri”, cu contribuţia substanţială a Consiliului Judeţean Argeş; extinderea canalizării în Voineşti, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cu bani de la Guvernul României, 20 de miliarde de lei vechi, prin Ministerul Dezvoltării Rurale şi Administraţiei Publice. Se lucrează la asfaltarea celor 11 străzi, pe 7 din ele deja s-a turnat covorul asfaltic.
Săptămâna trecută, am semnat două contracte importante pentru Lereşti. Primul, de un milion de euro, modernizare drum de interes local, pe subMăsura 7.2, fonduri europene nerambursabile, şi, în cel mult două săptămâni, vor începe lucrările de execuţie, de modernizare a acestor drumuri. Este vorba de drumul de contur Barajul Râuşor – Portăreasa, Uliţa Muşetoiu, strada Valea Foii, strada Ţarină (la Cimitirul Eroilor) şi Uliţa Pahonţu.
Un alt proiect important, pentru tinerii din localitate, şi numai, este instalarea unor punct cu wi-fi gratuit în spaţiile publice, proiect în valoare de 11.000 de euro, finanţat de Comisia Europeană, acest lucru permiţând accesul publicului la internet gratuit şi nelimitat, de înaltă calitate. Este vorba de două zone, zona Primăriei, Dispensar, Şcoala Lereşti, Cămin Lereşti, Parc Lereşti, Baza sportivă şi stadion. Al doilea punct este în Voineşti, zona Şcoala Voineşti, After School, Grădiniţa Voineşti, Târgul săptămânal, Ateneul Voineşti. În această vară, Primăria Lereşti va fi beneficiara unui buldoexcavator, în valoare de 64.000 de euro, fonduri nerambursabile, accesate prin Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale, Grupul de Acţiune Locală Muscel.
Toate aceste realizări, pe care le-am enumerat, dar vă asigur că sunt mult mai multe, au fost făcute în echipă, primar, viceprimar, Consiliul Local, personalul Primăriei Lereşti, Consiliului Judeţean şi Prefectura Argeş, Guvernul României, Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale şi toţi colaboratorii noştri. Tuturor vreau să le mulţumesc şi să-i asigur de înalta mea consideraţie şi respect. Închei prin a vă asigura de întreaga mea gratitudine şi preţuire, urându-vă sănătate, să vă bucuraţi în viitor de noi şi binecuvântate împliniri şi succese. La mulţi ani, lereşteni”, oriunde v-aţi afla! La mulţi ani, România!”, a transmis edilul Lereştiului.
Primarul Marian Toader i-a acordat lui Dan Manu, din partea Primăriei şi a Consiliului Local, un „trofeu de excelenţă”, în calitate de conducător al Consiliului Judeţean Argeş, în semn de recunoaştere şi apreciere pentru contribuţia adusă promovării, păstrării şi dezvoltării imaginii comunei Lereşti, cu ocazia participării la Ziua Comunei Lereşti şi Festivalul „Covrigul cu ou”, ediţia a XXII-a.
În numele Consiliului Judeţean, în semn de respect pentru tot ceea ce au făcut pentru comunitate, atât Consiliul Local, cât şi Primăria, preşedintele Dan Manu i-a înmânat edilului localităţi o plachetă. „La mulţi ani! În toamna anului 2016, în celebra comună Lereşti, lua fiinţa Grupul de Iniţiativă, care s-a numit şi care e deja lansat la nivel naţional şi internaţional, „Respect pentru valorile naţionale şi locale!” După 2016, conservarea respectului, protejarea şi promovarea valorilor a căpătat, în opinia mea, altă dimensiune, atât la nivel de judeţ, cât şi la nivel de comunităţi. Iată, Lereştiul, astăzi, în paralel cu Ziua Comunei, sărbătoreşte şi o importantă ediţie a Festivalului Covrigului cu ou, celebrul covrig de Muscel. Este o tradiţie, şi numai dumneavoastră şi noi, muscelenii şi argeşenii, ştim să respectăm o asemenea valoare. De asemenea, în 2016, a luat fiinţă, tot aici, la Lereşti, cel mai important obiectiv cultural, care se întâmplă în luna august, este vorba de Festivalul de Film „Cinesat”, ocazie cu care marile personalităţi din domeniu vin pe o perioadă de două săptămâni aici. De ce aici? Pentru că avem canalizare, avem condiţii deosebite şi, nu în ultimul rând, dumneavoastră, lereştenii, cu grad, primiţi toţi musafirii, care vă calcă pragul. Aceste lucruri se pot face numai împreună, coordonate de Primărie şi Consiliul Local.”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu.
Primarul şi-a felicitat naşii, care au împlinit 50 de ani de căsnicie
După momentul oficial, administraţia locală a premiat elevii cu merite deosebite la învăţătură, medicii, preoţii, foştii edili ai comunei de supă revoluţie, dar şi cuplurile care au aniversat 50 de ani de la căsătorie.
În afară de diplome, copiii pregătiţi la Şcoala Lereşti, cu rezultate deosebite la învăţătură, olimpici, au primit şi un stimulent financiar. Au urcat pe scenă Andreea Mihaela Fintoiu, Antonio Marian Priotesu, Anastasia Melisa Cojocaru şi Ştefan Vulpoiu.
Printre cele 19 cupluri, recompensate cu „Diplomă de recunoştinţă la aniversarea a 50 de ani de căsătorie, ca semn de recunoştinţă din partea comunităţii pentru valorile morale pe care familia le-a păstrat şi promovat”, s-a aflat şi familia profesorilor Maria Marinela şi Ion Ţincu, care sunt naşii primarului Marian Toader. Celelalte cupluri sunt formate din Gabriela şi Ion Heroiu, Maria şi Gheorghe Necula, Iftimia Rodica şi Simion Necula, Maria şi Petre Suseanu, Maria şi Pavel Schiaucu, Elena şi Luca Dragomir, Cornelia şi Gheorghe Soceanu, Maria şi Miron Trandafir, Marcela şi Gheorghe Niţică, Emilia şi Nicolae Caplan, Silvia şi Nicolae Toderoiu, Elena şi Vasile Muşat, Elena şi Moise Marin, Lidia şi Corneliu Dragomir, Emilia şi Nicolae Pahonţu, Elena şi Vasile Irimia, Elena şi Mihai Savu, Ioana şi Ioan Voican. Isabela FILIP