9.7 C
Campulung Muscel
29/04/2025

După două proiecte respinse, concesionarul Lupaş le prezintă aleşilor de la Schitu Goleşti noua idee de investiţie Stadion la fosta Unitate Militară din Lăzăreşti

În calitate de reprezentant al firmei care a concesionat, în urmă cu şapte ani, imobilele fostei Unităţi Militare Lăzăreşti, Claudiu Lupaş a trebuit să se prezinte, luna trecută, în faţa aleşilor locali de la Schitu Goleşti, curioşi să afle ce are de gând cu complexul. Investiţii, susţine pe mai departe delegatul firmei Contact Trident SRL, chiar dacă planurile i-au fost date de mai multe ori peste cap, prin ratarea finanţărilor propuse.   

Lupaş susţine că aşteaptă o finanţare de 50 milioane de euro 

La dezbaterea din 23 aprilie 2019, pe a cărei ordine de zi a figurat şi o informare despre stadiul concesiunii fostei U.M. Lăzăreşti, concesiune încheiată în favoarea Contact Trident, firma pe care o reprezenta în 2012 şi o reprezintă şi în 2019 fostul director al matriţeriei Fontana, viceprimarul Iulian Duţă l-a întrebat pe acesta ce se mai întâmplă cu imobilele predate. Deşi, oameni ai locurilor fiind, şi el, şi colegii consilieri văd că nu se întâmplă mai nimic de şapte ani, de când le-au concesionat firmei lui Claudiu Lupaş. Concesionarul, prezent la şedinţă, a anunţat care sunt intenţiile prezentului: „Vom merge în continuare pe investiţii. Aştept în continuare o finanţare de aproximativ 50 de milioane de euro. După lansarea Ghidului care propune acest lucru, voi începe investiţia care va consta în construcţia unui stadion, a unei tribune de fotbal, a vestiarelor necesare pentru două echipe de fotbal. Voi construi tribuna şi stadionul cu alte fonduri, nu cu fonduri proprii.” „După ce am preluat fosta U.M. de la Armată, timp de trei ani, am avut grijă să nu dispară nimic de acolo. După concesionarea acestui imobil nu mai ştim nimic. Dumneavoastră investiţi acolo nişte bani, dar noi ce beneficii vom avea?”, l-a întrebat pe Lupaş consilierul Florian Pătraşcu. Beneficiul de a avea o zonă dezvoltată, a replicat scurt reprezentantul Contact Trident, care a scuzat, oarecum, întârzierea dezvoltării promise proprietarului imobilelor prin faptul că i-a fost respins şi al doilea proiect de finanţare depus.

Primul concesionar voia o bază turistică, apoi o fabrică de matriţe mici    

Pur şi simplu, n-a fost să fie în cazul celor 17 hectare ale fostei Unităţi Militare din Schitu Goleşti, care, din 2005, de când au revenit, printr-o ordonanţă de Guvern, administraţiei publice locale, nu se transformă într-o activitate generatoare de profit. Nici pentru firmele care le-au concesionat în decursul celor 14 ani trecuţi de când fostul patrimoniu al Armatei a devenit proprietatea Primăriei, nici pentru autorităţi, private de modernizarea la care s-au angajat partenerii de contract. Primul concesionar, ivit după doi ani şi ceva de aşteptare, în 2007: fostul director de la ARO, Iustin Preoteasa, prin firma Miromar Grui SRL, a concesionat, pentru 29 de ani, terenul fostei Unităţi Militare. Preţul convenit cu autorităţile de la acea vreme se cifra la 50.000 lei anual, obligaţie de care s-a achitat până când a reziliat contractul, trei ani mai târziu. Planurile de început erau de a crea o bază turistică în incinta fostei unităţi, graţie celor zece hectare de pădure de salcâm conţinute de contractul de concesiune. Intenţiile de natură turistică au fost abandonate în favoarea unora industriale, la Primărie fiind adus de către fostul director al uzinei un investitor italian, care voia să ridice pe locul unităţii o fabrică de matriţe mici. 

„Miromar Grui SRL a renunţat după trei ani. Nouă ne-a plătit tot la zi. Prin actul de concesiune şi-a asumat obligativitatea realizării unor investiţii. Fiind acordul ambelor părţi, nu a fost nicio problemă. Şi noi puteam să reziliem contractul pentru clauze de utilitate publică. Se pare că din cauza crizei şi am mai aflat că nu ar fi mers nici colaborarea cu nişte investitori italieni, pe care ar fi dorit să-i aducă la Schitu Goleşti. N-a făcut obiectul concesiunii masa lemnoasă, pădurea este a noastră. Chiar am avut un litigiu, am ajuns până la Înalta Curte. Iar nu fac obiectul concesiunii materialele feroase pe care le exploatăm noi.”, erau declaraţiile fostului primar Marciel Palaghiu, în urmă cu şapte ani. 

În 2012, când Primăria a reuşit să găsească altă firmă interesată de proprietatea impresionantă ca întindere, ziarul nostru v-a prezentat pe larg istoricul ei. Unitatea militară, una cu regim secret înainte de 1989, avea ca principală destinaţie depozitarea combustibililor pentru avioane şi elicoptere. După dezafectare, în 2003, a fost trecută în domeniul public comunal, unitatea cuprinzând clădiri în suprafaţă de 2.189 metri pătraţi şi teren de 17 hectare, din care 10 hectare, ocupate de pădure. În cei trei ani, cât a deţinut imobilele, Iustin Preoteasa nu a demarat nicio investiţie. În plus, a existat un litigiu între autorităţile de la Schitu Goleşti şi Institutul de Cercetare şi Amenajări Silvice Bucureşti, litigiu soluţionat în favoarea Primăriei muscelene.

Unitatea secretă de la Lăzăreşti, la fel ca cea de la Băiculeşti, fiind a doua ca mărime din ţară pentru scopul servit, depozit de combustibil pentru avioanele militare, a fost dezafectată în anul 2003. În pădure sunt îngropate 14 bazine din fier, în care era depozitat kerosen, pe vremea în care unitatea militară era activă. 

Al doilea concesionar visa la o bază turistică militară, cu păsări exotice şi piscină   

După rezilierea contractului cu Miromar, la începutul lui 2012, edilii de la Schitu Goleşti îşi găsesc un nou partener, tot cu planuri turistice. S-a organizat o licitaţie adjudecată de singurul ofertant, Contact Trident, manageriată de Claudiu Lupaş, cunoscut muscelenilor graţie poziţiei sale în conducerea matriţeriei italiene. O firmă înfiinţată cam în aceeaşi perioadă în care s-a deschis Fontana la Schitu Goleşti. „O parte de teren am concesionat-o din nou. Terenul are trei zone: clădiri administrative, o parte cu carburanţi şi o zonă de pădure, unde se află rezervoarele. A concesionat prima zonă, din cele trei, unde sunt clădirile administrative. A avansat ideea că aduce animale exotice, face o piscină, va crea o zonă turistică militară. A început să repare acoperişul unei clădiri. Neavând niciun ofertant, am ajuns la negociere directă. S-a ajuns la 3.500 euro pe an. Are scutiri, cu clauza să se apuce într-un an de investiţii. De ce ne-am bucurat, de i-am dat facilitatea aceasta? Dezvoltă ceva în zonă, nu rămâne în paragină, mai vin turişti. Plus că asigură paza zonei, nu mai cheltuim noi cu paznicul.”, spunea Palaghiu pe atunci. 

Proiectul, completat cu “centru de îngrijire a persoanelor în nevoie şi centru de recuperare psihică şi de dezintoxicare” 

În vara anului 2013, prezent din nou la o şedinţă a Consiliului Local – instituţie căreia fostul director al matriţeriei îi este musafir constant -, Claudiu Lupaş, ca reprezentant al fimei concesionare, Contact Trident, obţinea o hotărâre care completa obiectul contractului de concesiune nr.370/13.01.2012 “privind corpul de proprietate cu numărul cadastral 632 din imobilul denumit “Fosta Unitate Militară”.” Mai precis – cităm din rezumatul şedinţei din 27 august 2013, “domnul Lupaş Claudiu, reprezentantul Contact Trident SRL, intenţionează să depună un proiect pentru finanţare, pentru realizarea unor investiţii în corpul de proprietate concesionat. Pentru a avea mai multe şanse de eligibilitate a proiectului, solicită ca obiectul şi scopul concesiunii să fie completate cu următoarele activităţi: activităţi hoteliere, centru de îngrijire a persoanelor în nevoie, centru de recuperare psihică şi de dezintoxicare.” Completare făcută de pomană, căci s-au năruit şi aceste planuri. 

La cererea firmei concesionare, reţeaua de gaze, extinsă între Fontana – Subtraversare CFR – Fosta Unitate Militară 

Contact Trident a continuat şi cu alte solicitări către Primărie. La sfârşitul lui februarie 2016, firma a depus o adresă la Primărie, dorind să fie racordată la reţeaua de gaze naturale. Solicitarea lui Lupaş a generat necesitatea convocării Consiliului la o şedinţă extraordinară, fiind ratată întrunirea ordinară din februarie. Pe 15 martie 2016, Executivul  obţinea votul în vederea extinderii reţelei de distribuţie a gazelor naturale pe DC 11, pe tronsonul cuprins între Fabrica de matriţe auto Fontana – Subtraversare CFR – Fosta Unitate Militară. În privinţa cererii societăţii Contact Trident, concesionară a obiectivului care figurează în evidenţele Primăriei cu denumirea „Fosta Unitate Militară”, cerere care a stat la baza proiectului de hotărâre aprobat în regim de urgenţă, aceasta s-a angajat să suporte în totalitate cheltuielile ocazionate de executarea lucrării. „Reţeaua de distribuţie a gazelor naturale pe DC 11, tronsonul Fabrica de matriţe auto Fontana – Subtraversare CFR – Fosta Unitate Militară, va fi proiectată şi dimensionată pentru a se putea asigura în viitor prelungirea acesteia şi branşarea eventualilor consumatori, persoane fizice sau juridice, din zona Canton Silvic – Rudărie.”, mai prevede hotărârea adoptată în urmă cu trei ani. Concesionarului Contact Trident, în beneficiul căruia s-a dat această normă locală – prelungirea reţelei de gaze, cu subtraversare la calea ferată -, i s-a încuviinţat de către Consiliul Local şi lucrarea de branşament a imobilului deţinut în concesiune, complexul unităţii militare dezafectate.

Lupaş a cerut şi bordeiele din izlazul Ciocănei pentru o fermă piscicolă

Toamna trecută, mobilizaţi de acelaşi partener, aleşii au aprobat încă un proiect „pentru activităţi turistice şi de agrement în zonă”, prin concesionarea unui teren şi a construcţiilor anexe – este vorba despre nişte bordeie – din izlazul Ciocănei. Terenul şi bordeiele disponibile de pe păşunea care aparţine domeniului public comunal erau dorite de firma Contact Trident, care a depus la Primărie o scrisoare de intenţie, pentru a lua în concesiune imobilele cu pricina, de trebuinţă pentru desfăşurarea unor activităţi economice. Contact Trident, Lăzăreşti, strada Gării, 193c, este, din punct de vedere al sediului social, vecina matriţeriei Fontana, care figurează pe strada Gării, 193b. Reprezentantul societăţii, Claudiu Lupaş, participant la şedinţa din octombrie 2018, în calitate de invitat, spunea că vizează înfiinţarea unei ferme piscicole în construcţiile de pe terenul respectiv. Lucru de care o parte dintre aleşi se îndoiau că este posibil cu apa din Valea Bughii, fiind necesar un foraj. În plus, în zona bordeielor, pentru aproximativ 2 hectare de teren, se primesc subvenţii de la A.P.I.A., fiind exclusă folosirea în alt scop a suprafeţei dorite. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!