25.5 C
Campulung Muscel
16/06/2025

Corpul central al Spitalului şi clădirea Psihiatriei, Oncologiei şi ORL, deschise pentru pacienţii non-COVID

Autorităţile judeţene pentru situaţii de urgenţă au lansat propunerea ministrului Sănătăţii

„Valurile” făcute de programul de sănătate al candidatului Elena Lasconi n-au rămas fără reacţie din partea autorităţilor judeţene, pe care perioada sensibilă în care ne aflăm le-a determinat să facă pe plac electoratului muscelean. Petiţia on-line, iniţiată de Elena Lasconi, împreună cu dr. Andrei Aron, consilierul său pe probleme medicale, pentru redeschiderea Spitalului Câmpulung, este susţinută nu numai de musceleni, ci şi de personal medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă de la Piteşti, care vrea să-şi relaxeze activitatea sufocată de preluarea pacienţilor non-COVID din Nordul judeţului. Efectul mobilizării în mediul virtual, al relatărilor din presa scrisă  şi al dezbaterilor televizate, pe subiectul atacat cu curaj de Elena Lasconi şi Andrei Aron, a generat presiunea suficientă demarării formalităţilor de către factorii judeţeni care gestionează pandemia în Argeş. Hotărârea asumată de subprefectul Corneliu Cîrstea, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, împreună cu cei doi vicepreşedinţi, Dan Manu, şeful Consiliului Judeţean Argeş, şi lt.col. Bogdan Olar, şeful ISU Argeş, trebuie înaintată de către DSP Ministerului Sănătăţii, care va aproba sau nu propunerile prezentate mai jos.

Ministerului i se cere reluarea activităţii non-COVID în Blocul Central şi în pavilionul Psihiatriei  

Proaspăta decizie a autorităţilor judeţene are la bază, pe lângă actele normative emise la nivel naţional, două adrese ale unităţilor sanitare câmpulungene, înaintate Instituţiei Prefectului Judeţului Argeş: cea a Spitalului Municipal, din 15 septembrie 2020, urmată, pe 17 septembrie, de cele ale Spitalului de Pneumoftiziologie Câmpulung şi Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. În aceeaşi zi, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş s-au întrunit şi au adoptat Hotărârea nr.41 din 17 septembrie 2020, care deschide pentru pacienţii non-COVID anumite sectoare ale sistemului de sănătate muscelean. Hotărârea adoptată la mijlocul săptămânii trecute – nefăcută publică, aidoma deciziilor importante emise de C.J.S.U. Argeş – prevede o serie de propuneri, care vor lua calea Ministerului Sănătăţii, instituţia căreia îi aparţine cuvântul final în materia redeschiderii Spitalului Municipal pentru pacienţii neinfectaţi cu coronavirus.

Bine, totuşi, că procedura a demarat, fie şi electoral, sub presiunea votului pe care câmpulungenii l-ar fi dat împotriva celor care ţin complexul medical din municipiu închis pentru o mânuţă de contagiaţi. Miercuri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a hotărât că „se aprobă reluarea activităţii de asistenţă spitalicească non-COVID în corpul central al Spitalului Municipal Câmpulung şi în clădirea anexă în care funcţionează Secţia ORL, Secţia Oncologie, Secţia Oftalmologie şi Secţia Psihiatrie.” Dar asta după „emiterea ordinului ministrului Sănătăţii privind reorganizarea activităţii medicale specifice COVID-19 de pe teritoriul judeţului Argeş” cu propunerile cuprinse în hotărârea despre care relatăm, „respectiv desemnarea unuia dintre cele două spitale câmpulungene menţionate în hotărâre ca spitale suport pentru pacienţii confirmaţi COVID-19 cu patologii asociate.”

Decizia judeţului prevede că „Secţia Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung va funcţiona ca unitate suport pentru pacienţi COVID pozitivi”.

La TBC, Pavilionul Stătescu va fi non-COVID

În ceea ce priveşte cealaltă instituţie medicală blocată tot pentru argeşenii suspectaţi şi/sau diagnosticaţi cu infecţia cu SARS-CoV2, se produc schimbări şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung. Mai precis, din 21 septembrie 2020, se aprobă reluarea activităţii de asistenţă spitalicească a TBC-ului, astfel:

Pavilionul Stătescu, pentru pacienţi non-COVID;

Pavilionul Grant, pentru pacienţi suspecţi COVID;

Pavilionul Drăghiceanu, pentru pacienţi asimptomatici şi cu forme uşoare devenite asimptomatice.

Se încearcă obţinerea aprobării ca Spitalul Militar Piteşti să poată trata pacienţi COVID-19

Hotărârea autorităţilor judeţene cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă mai stabileşte că, pentru pacienţii confirmaţi COVID-19 cu patologii asociate, spitalele din judeţul Argeş vor încheia protocoale cu spitalele din Bucureşti şi din alte judeţe. „În cazurile grave, pacienţii vor fi transferaţi la spitale din afara judeţului, după luarea legăturii, în prealabil, cu Centrul Naţional pentru Conducerea şi Coordonarea Intervenţiei.”

Următoarele trei alineate impun obligaţii ale Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. Până pe 21 septembrie, DSP trebuie să efectueze „o analiză privind posibilitatea preluării de către Spitalul Militar de Urgenţă Piteşti sau Spitalul Orăşenesc Mioveni – urmând ca acestuia să i se asigure de către Ministerul Sănătăţii resursa umană de medici infecţionişti, epidemiologi, ATI – a pacienţilor COVID-19, suspecţi sau confirmaţi, cu patologii asociate.”

Tot DSP, împreună cu Prefectura Argeş, va solicita ministrului Sănătăţii „promovarea unor demersuri către ministrul Apărării, în vederea obţinerii aprobării ca Spitalul Militar de Urgenţă Piteşti să poată trata pacienţi COVID-19, suspecţi sau confirmaţi, cu patologii asociate.” Toate aceste propuneri pe care vi le-am prezentat vor fi înaintate de către DSP Argeş Ministerului Sănătăţii, odată cu solicitarea de a modifica ordinul prin care s-au hotărât unităţile COVID din judeţul nostru. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!