25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

“Mioriţa”, în variantă musceleană! Fermier din Măţău, prădat în Săptămâna Mare!

=Hoţii i-au furat circa 100 de oi şi peste 160 de miei =O parte din pagubă a fost recuperată, însă hoţii nu au fost depistaţi =Proprietarul animalelor crede, însă, că a fost mâna „haiducilor” Guiman

 

Sărbători Pascale agitate şi nefericite pentru o familie de crescători de animale din comuna Mioarele, sat Măţău, după ce, în Săptămâna Mare, hoţii au dat năvală la ferma lor din localitatea Bilceşti şi au dispărut în noapte cu circa 100 de oi şi peste 160 de miei! Întâmplător, la o săptămână de la comiterea furtului, oamenii au reuşit să recupereze o parte din animale, într-o altă comună musceleană, însă indivizii care le-au provocat paguba sunt şi acum în libertate. Poliţiştii fac cercetări în vederea depistării hoţilor, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru furt calificat. Proprietarii animalelor furate cred că lovitura a fost pusă la cale de „haiducii” Guiman, vechile noastre cunoştinţe din satul Piatra, comuna Stoeneşti, care au terorizat de-a lungul anilor, prin fărădelegile comise, mai multe familii de fermieri, şi nu numai, din localităţi învecinate cu municipiul Câmpulung, dar şi din alte zone ale ţării.

Hoţii au acţionat la adăpostul întunericului şi al vremii nefavorabile

Profitând de vremea nefavorabilă de-afară (ploaie şi ceaţă densă), hoţii au dat atacul în noaptea de 22 spre 23 aprilie, reuşind să-şi piardă uşor urma. Păgubitul este Marian Boambeş, din Măţău, care, de-a lungul anilor, a reuşit să-şi înjghebeze o fermă frumoasă, împreună cu familia sa. „Ploua şi ei au urmărit terenul când au plecat oile, ne-au urmărit pe noi… Oile au fost multe, au umplut toată ferma, iar ei au pândit momentul şi, în dreptul unei porţi, au „rupt” o parte din ele, aproape 100 de oi, nu ştiu exact, şi 163 de miei. S-au dus cu animalele, n-am putut să-i prindem din urmă, au dispărut în ceaţă. Am văzut a doua zi urme, n-am ştiut în ce parte s-au dus cu ele. Iniţial, n-am ştiut că au luat atât de multe… Am crezut că au dispărut doar nişte miei, că i-au luat lupii. Când am numărat oile, am văzut că paguba e mult mai mare. Am cercetat să văd ce s-a întâmplat, mi-am dat seama că nu au fost lupi şi am făcut plângere la Poliţia din Valea Mare Pravăţ şi mi s-a spus că vor face ei, de-acolo, cercetări mai departe.”, ne-a declarat Marian Boambeş.

O parte din oi, găsită, întâmplător, la Valea Siliştii

La o săptămână de la incident, bărbatul avea să dea de un fir, întâmplător, care l-a dus pe urmele celor care l-au prădat. Mai mult decât atât, el a reuşit să recupereze o parte din oile furate, în comuna Aninoasa, acolo unde mersese să găsească un cioban. „La o săptămână de-atunci, pe 29 aprilie, m-am dus să angajez un cioban, în comuna Aninoasa, sat Valea Siliştii. Pe unul Puiu Bărboiu. Nu l-am găsit acasă. Am mers prin curtea lui şi, pe un deal de lângă casă, am aruncat o privire şi am văzut că păzea nişte oi. M-am dus mai aproape şi am văzut că erau oile mele. L-am întrebat cum de au ajuns acolo şi mi-a răspuns că oile i le-au adus fraţii Guiman, în special Ilie Guiman, ca să le păzească. I-ar fi zis să le ţină vreo câteva zile, să le mulgă şi să aibă grija lor, că o să vină să le ia, să le ducă în altă parte. Am sesizat Poliţia prin 112 şi au venit la faţa locului două echipaje de la postul de poliţie din Schitu Goleşti. Au luat numerele de crotale de la oi, iar eu am ridicat 73 de ovine şi patru mieluşei, cei mai mici, care nu au putut fi vânduţi. Un alt miel era mort, cred că de foame. Mai am de recuperat în jur de 25 de oi, dar nu cred că le mai găsesc. Oile sunt ale mele şi la alţi doi ciobani care sunt asociaţi cu mine.”, ne-a mai mărturisit păgubitul.

„Mă ameninţă că mă omoară!”

Marian Boambeş susţine că, de-a lungul anilor, a mai avut de multe ori de-a face cu fraţii Guiman, care nu au încetat să-l hărţuiască şi să-i provoace multe neplăceri şi pagube. Animale dispărute, proprietăţi invadate de vitele „haiducilor”, ameninţări la adresa sa (unele chiar cu moartea) şi a familiei sale, tulburare de posesie, cam cu asta s-a confruntat în ultimii ani fermierul din Măţău. Mai mult decât atât, el îl acuză pe unul dintre fraţii Guiman că ar fi pus la cale, în august 2018, spargerea locuinţei familiei sale. I-au dispărut atunci sume importante de bani, o cantitate impresionată de aur şi bijuterii, dar şi alte bunuri din gospodărie. Până la ora actuală, hoţii nu au fost prinşi, dar Marian Boambeş nu are niciun dubiu în privinţa acestora. „Vreau să se ia măsuri cu acest clan, clanul Guiman, că numai necazuri am avut cu fraţii ăştia. Mi-au mai dispărut două vaci, nişte oi, în urmă cu ceva timp, mi-au distrus gardul la ferma din Bilceşti, anul ăsta, la sfârşitul lunii martie, şi au băgat vitele cu forţa. Mai mult, au luat pământul în stăpânire cu forţa, a trebuit să-i dau în judecată. Nu s-au potolit nici în momentul de faţă. Mă ameninţă că mă omoară, că bagă otravă în lac, ca să omoare animalele, îmi ameninţă ciobanii, ca să nu mai vină la mine, şi tot aşa. Ei susţin că au un contract de păşunat, dar când Poliţia le-a solicitat documentul, nu au avut cu ce să dovedească. În schimb, eu am contract de păşunat, plătit, în regulă, valabil de la începutul lunii ianuarie, până la sfârşitul lunii decembrie, anul acesta. Am şi o Ordonanţă Preşedinţială, care le interzice să mai calce pe-acolo. Mi-au distrus păşunea pentru o lună şi jumătate, eu a trebuit să ţin animalele pe grajd, nu am avut unde să le scot. Am pierdut circa 400 de kilograme de brânză, am plătit un cioban în plus, m-au terminat. Plus stresul şi drumurile pe care le fac, ca să le scot vacile afară.”, ne-a mai spus fermierul.

„Au invadat amaneturile din Câmpulung cu aur”

„În august 2018, mi-a fost spartă casa, în timp ce noi ne aflam la sora mea, la nuntă. Nu s-a rezolvat nimic. S-a găsit o bijuterie la gâtul concubinei lui Ilie Guiman, dar ea a zis că a cumpărat-o din bâlci, iar Poliţia zice că nu e probă clară. Am fost la o percheziţie şi la o topitorie, mi s-a spus că s-a prelucrat aur pe numele lor. Poliţia mi-a spus că s-a lucrat aur turcesc, dar într-o seară, după jaf, concubina apare cu o bijuterie la gât, din aur pur, de 24 de carate, din galbeni. Au invadat amaneturile din Câmpulung cu aur transformat pe numele lor, al lui Guiman şi al concubinei acestuia. Ei nu au cum să producă, să aibă aur şi alte valori, ei se ocupă numai cu furturi. Nu au muncit niciodată. Eu nu mai pot să trăiesc în linişte din cauza lor! Trebuie să se facă ceva! Îi prinde Poliţia şi nu le face nimic.”, a încheiat Marian Boambeş. 

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş a precizat: „Pe 29 aprilie, a fost sesizată fapta, iar în prezent se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Fapta se pare că a fost comisă pe 22 sau 23 aprilie. Numărul ovinelor furate este vag, nu se poate spune cu certitudine că sunt 100 sau 200. În prezent, se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs această faptă şi cine se face vinovat”.

Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!