11 C
Campulung Muscel
01/03/2024

În Cimitirul Grui, „Regretele eterne” ajung în stradă!

Cimitirele din Câmpulung se umplu, în fiecare an, de gunoaiele aruncate de cei care îngrijesc mormintele rudelor, plecate în lumea veşnică. În ultima perioadă, odată cu numărul crescut de creştini care şi-au comemorat morţii, au crescut considerabil şi mormanele de resturi vegetale, candele sau coroane, iar, pe alocuri, containerele suprapline sunt înconjurate de alţi munţi de gunoaie aruncate la întâmplare. O situaţie aparte o întâlnim periodic în Cimitirul din cartierul Grui, unde „Regretele eterne” ajung pe marginea şoselei, alături unde resturi vegetale şi alte mizerii! Priveliştea este de-a dreptul dezolantă.

Primăria s-a autosesizat şi ameninţă cu amenzi drastice

Intrarea pe strada General Grigore Grecescu, din cartierul Grui, vizavi de ghena special amenajată, este locul în care locatarii depozitează, pe marginea drumului, crengile rezultate din toaletarea de primăvară a pomilor şi gardurilor vii din preajma blocurilor. Tot aici, în urma curăţeniei din Cimitirul Grui ajung, periodic, aşa cum s-a întâmplat marţi după-amiază, şi coroanele funerare deteriorate de la locurile de veci. În repetate rânduri, angajaţii ADP-ului au ridicat resturile vegetale şi mizeriile din cimitir, însă fenomenul pare să fie de necontrolat de autorităţile locale. Pentru depozitarea gunoiului în zone neamenajate sunt prevăzute amenzi destul de mari, însă poliţiştii locali trec nepăsători şi nu aplică aşa cum ar trebui sancţiunile prevăzute prin hotărâre de Consiliu. 

„Nu e prima dată când ne confruntăm cu aşa ceva. E o plăcuţă metalică în cimitir, în care se specifică faptul că resturile vegetale şi coroanele deteriorate să fie depozitate, în vederea ridicării de personalul autorizat, peste drum, la ghenă! Numai că, probabil, cei care fac curăţenie au interpretat altfel mesajul, aruncând gunoaiele peste drum de tomberoane, pe trotuar! E inadmisibil! De ce nu se pune un tomberon pentru gunoi, pentru coroane şi lumânări folosite, care stau aruncate peste tot?”, se întreabă un cetăţean, care locuieşte pe strada General Grigore Grecescu. 

Incidentul a ajuns şi la urechile viceprimarului Mărgărin Blidaru care a promis că va lua măsuri. „Primăria s-a autosesizat şi vom trimite o înştiinţare parohiei în custodia căreia se află Cimitirul Grui, în vederea depozitării coroanelor şi a altor mizerii în tomberoane amplasate în incinta cimitirului. Deocamdată, vom da un avertisment celor responsabili, iar dacă situaţia se va repeta, vom trece la sancţionarea cu amendă.”, a precizat vicele Blidaru. 

E clar că, la noi, curăţenia înseamnă să deschidem geamul şi să scuturăm faţa de masă, chiar dacă stăm la etajul patru, şi tot ce aruncăm noi ajunge în balconul vecinului sau mai înseamnă să aruncăm de la noi de pe proprietate pe cea de vizavi fără nici măcar un elementar simţ civic.

Plic cu bani în loc de coroane 

Aşa stând lucrurile, e lesne de înţeles de ce unele feţe bisericeşti din ţară îi îndeamnă pe enoriaşi să nu mai aducă la înmormântări coroane cu flori. Vor, în schimb, ca cei care doresc să aducă un omagiu să vină la cimitir cu o floare, iar restul banilor pe care i-ar fi dat pe o coroană să fie daţi în plic familiei celui decedat. Astfel, spun preoţii, va fi ajutată familia, iar parohia va fi scutită de costurile mari la salubritate. În plus, feţele bisericeşti susţin că majoritatea coroanelor sunt din plastic şi există riscul producerii de incendii în cimitire. La capelele din Lugoj au fost instalate deja anunţuri prin care oamenii sunt îndemnaţi să vină la înmormântare doar cu o floare. „Iniţiativa aceasta am avut-o de acum 2-3 ani, însă e foarte greu. Aici trebuie să lucrăm cu mentalitatea omului, adică să îl convingem. Eu am spus şi la întâlnirile noastre, nu putem lua o măsură radicală, să punem pază la cimitir. Sunt şi cetăţeni care vin din alte părţi şi nu au cunoştinţă de intenţia noastră. Trebuie să lămurim oamenii, să vorbim cu ei în permanenţă. Eu le-am spus şi în biserică, la botez sau la cununie când mergem ca invitaţi venim cu plicul cu bani, iar la înmormântare cheltuim pe coroane din plastic ce se aruncă. Am văzut înmormântări şi cu peste 100 de coroane, ori dacă socotim câţi bani s-au cheltuit pe acestea, vedem că am fi putut ajuta cu mulţi bani familia aflată la necaz.”, a declarat  P. On. Părinte Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, pentru Express de Banat. Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!