11 C
Campulung Muscel
01/03/2024

Coşurile de fum necurăţate şi arderea miriştilor, principalele cauze ale incendiilor în Muscel

Sfârşitul săptămânii trecute a fost unul agitat pentru pompierii câmpulungeni, care au fost solicitaţi să lichideze numeroase incendii, cauzate de coşurile de fum necurăţate. O altă cauză de „sezon” a fost incendierea intenţionată a miriştilor şi a gunoiului menajer.

Vineri, 15 februarie, militarii au intervenit în Bughea de Sus, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coşul de fum al unei locuinţe. Din fericire, a ars doar funinginea acumulată pe hornul necurăţat.

A doua zi, pe 16 februarie, încă de la primele ore ale dimineţii, pompierii au lichidat flăcările care au mistuit mizeria acumulată pe coşul de fum al unei locuinţe din comuna Cetăţeni.

Autorităţile atrag atenţia asupra faptului că burlanele şi coşurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu în lunile reci ale anului. În urma mai multor dezastre şi incendii produse de coşurile de fum, pompierii vă recomandă: hornurile trebuie curăţate de către personal specializat în domeniu cel puţin o dată pe an, în cazul utilizării de combustibil gazos, şi cel puţin de două ori pe an, în cazul sistemelor de încălzire cu combustibil lichid şi solid, dar obligatoriu înainte de începerea sezonului rece. La trecerea prin acoperiş se va lăsa o distanţă de cel puţin 10 cm între faţa exterioară şi elementele combustibile ale acoperişului; coşurile de fum din metal (burlane) nu vor fi instalate la o distanţă mai mică de 70 cm de pereţii de scândură; coşurile de fum se prelungesc deasupra coperişului  cu 0,5 – 0,8 metri; nu este permis ca în coşul de fum să fie încastrate elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului; în spaţiul dintre coş şi planşeu se introduce un strat de azbest sau două straturi de pâslă îmbibate cu argilă; la trecerea prin acoperiş, prin lăsarea unei distanţe de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele acoperişului din zidărie netencuite; coşurile din zidărie trebuie să fie permanent întreţinute, fără crăpături şi curăţate; este interzis a se folosi coşurile din zidărie netencuite; în volumul podurilor, este recomandată spoirea cu var a coşurilor din zidărie, pentru depistarea la timp a eventualelor fisuri.  

Următoarele acţiuni s-au derulat în Câmpulung şi Bughea de Sus, acolo unde mai mulţi cetăţeni au aprins focul pentru a distruge vegetaţia uscată. Din cauza vântului, flăcările s-au extins aproape de zonele locuite, „incendiatorii” au intrat în panică şi au solicitat ajutorul pompierilor. În Câmpulung, au fost pârjolite două hectare de vegetaţie uscată, iar la Bughea de Sus aproximativ 500 de metri pătraţi.

Pentru prevenirea şi reducerea riscurilor de producere a incendiilor, ISU Argeş anunţă că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate sau a resturilor vegetale se face numai după: ce aveţi acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului; informarea în prealabil a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă; obţinerea permisului de lucru cu focul, ce este emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest scop. Arderile se vor executa numai pe timp de zi şi în condiţii meteo fără vânt. 

Adrian TĂNASE

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!