4.8 C
Campulung Muscel
03/03/2024

Un client al tractoristului Primăriei a sărit s-o bată pe cea care fotografia deszăpezirea pe bani publici din curtea lui

Prestaţiile neprofesioniste ale angajatului responsabil de deszăpezire, la Lereşti, l-a scos pe teren pe primarul Marian Toader, care l-a urmărit special pe subalternul reclamat că abandonează domeniul public în favoarea curţilor privaţilor. O practică pe care noi înşine am sesizat-o la Câmpulung, unde personalul ADP nu rata „ciubucurile” ivite suplimentar asfaltărilor, ajungând cu bitumul plătit din bani publici prin bătăturile particularilor. Anotimpul rece, cu inconvenientul său principal, zăpada, menţine meteahna slujbaşilor statului de a-şi completa veniturile pe traseu, cu un serviciu de sezon. Cel puţin, de asta i s-a plâns şefului Executivului din comuna alăturată Livia Solomon, o mai veche cunoştinţă a ziarului nostru şi a celor doi primari vecini, de la Câmpulung şi Lereşti, care a avut, vineri dimineaţa, un incident incredibil. Locul faptei: strada Marineşti, care merge de la CESAR până în Voineşti şi care aparţine comunei Lereşti. Municipiul Câmpulung a renunţat la teritoriul său în zona cu pricina, rămânând cu trei gospodării, printre care şi cea a interlocutoarei noastre. Corect era ca administraţia de la Câmpulung să cedeze, teritorial, şi aceste proprietăţi stinghere într-o comunitate plătitoare de taxe şi impozite la Primăria Lereşti, ca să nu se mai işte discuţii: nu-ţi repar în dreptul porţii, că aparţii de Câmpulung, sau nu-ţi deszăpezesc, din acelaşi motiv, al apartenenţei de urban, care nu face treabă nici în cartierele aglomerate şi intens circulate, darămite la o periferie uitată. Livia Solomon susţine că, vineri, puţin a lipsit să fie bătută de un vecin a cărui proprietate a fotografiat-o în timp ce tractoristul Primăriei era la datorie, în curtea acestuia. Aşa cum procedează de fiecare dată când „tarlaua” privatului – şi nu numai a acestuia, căci are şi alte angajamente – este acoperită de zăpadă. Şi cum, săptămâna trecută, a nins în mai multe rânduri, şoferul tractorului cu lamă de deszăpezit a bifat sarcina de mai multe ori. 

Primarul de la Lereşti l-a urmărit personal pe tractoristul reclamat că păstrează motorina pentru treburile lui la privaţi 

Nedreptatea care a simţit că i se face, împingându-i-se zăpada în poartă, în timp ce curtea vecinului era curăţată lună, pe banii contribuabililor lereşteni, a făcut-o pe Livia Solomon să izbucnească din nou public. Mai întâi, i s-a adresat primarului Marian Toader, în speranţa că-l va pune la punct pe subordonatul indisciplinat, cu aere de şef al bunului public. Miercuri, 23 ianuarie 2019, când străduţa pornită din vecinătatea blocurilor ARO s-a umplut de zăpadă, primarul l-a trimis pe teren pe împricinat, cu sarcina de a scoate Marineştiul de sub zăpadă. Carosabilul, ce-i drept, l-a scos, numai că mormanele au ajuns pe marginea drumului, pe unde circulă lumea, în lipsa trotuarelor. Cu un astfel de obstacol s-a pricopsit la colţul proprietăţii şi Livia Solomon, care are nenorocul de a avea casa amplasată la un fel de răscruce, acolo unde drumeagul care urcă pe Măgura se uneşte cu Marineşti. Având loc să-şi întoarcă maşinile la intrarea pe această ulicioară, nu o dată s-a întâmplat ca şoferii să-i lovească gardul, patinând, în timpul manevrelor de schimbare a poziţiei maşinii, pe panta înzăpezită, pe care omul Primăriei a refuzat s-o cureţe. 

După gândirea Liviei Solomon, salariatul Primăriei Lereşti ar fi omis drumul care continuă pe lângă gospodăria sa, din cauză că cei trei din zona cu pricina sunt câmpulungeni. Şi de ce să le deszăpezească el unora cu buletine de Câmpulung? Numai că strada Marineşti, pe care stau aceştia, chiar dacă pe porţi au rămas plăcuţe cu „Traian” – o aberaţie administrativă -, este amplasată în Lereşti. Este adevărat că aceste familii, trei la număr, care locuiesc după CESAR, de care sunt despărţite de uliţa către Grui, îşi plătesc obligaţiile la Câmpulung. Dar, în fapt, sunt locuitori ai Marineştiului şi este normal să beneficieze de reparaţii stradale şi deszăpezire la fel ca ceilalţi. Raţionamentul n-a funcţionat în cazul Liviei Solomon, care are casa imediat după gardul CESAR, fiind mărginită şi de legătura cu Gruiul, care o desparte de fosta subsidiară a Uzinei ARO, şi de strada principală Marineşti. Pe Marineşti, tractoristul şi-a făcut treaba, miercuri, când a încolţit sămânţa scandalului, nu şi pe drumul spre Măgura, pe unde se face accesul în curtea Liviei Solomon cu autoturismul. „Miercuri a fost zăpada cea mai mare.”, spunea, pentru început, interlocutoarea noastră, necăjită că salariatul cu atribuţii „hibernale”, pe care l-a urmărit şi miercuri, şi vineri, lucra cu hărnicie în curtea unui localnic, în timp ce drumul de lângă casa ei a rămas înfundat în zăpadă. 

Cum nu putea să permită netaxarea gestului şoferului de tractor, a sunat la Primărie şi s-a descărcat: „S-a ajuns ca muncitorii să comande în Primărie?! N-aveţi niciun cuvânt, ca funcţionari în Primărie?!” „Miercuri dimineaţă, a venit după el domnul primar Toader, tot după o reclamaţie a mea. L-am sunat şi i-am spus că acest tractorist este într-o curte particulară şi nu face cum trebuie pe stradă. Nu lasă lama pe stradă să cureţe bine. Şi i-am cerut să verifice ce face acest muncitor, care ridică lama, ca să-i ajungă motorina, să lucreze la alţii! Miercuri dimineaţă, la opt, primarul a venit după el şi s-a luat de el, ca să cureţe ulicioara. De-abia a vrut! De faţă cu primarul! Cum, domnule, chiar aşa?!”, este relatarea incredibilă a Liviei Solomon.  

Reacţia celui căruia îi deszăpezea curtea angajatul Primăriei: „M-a alergat ca să mă bată şi mi-a strigat nişte prostii… Că-şi bagă în gura mea… jigodie, putoare!”

Vineri, 25 ianuarie 2019, revenit pe Marineşti, pentru curăţarea zăpezii căzute peste noapte, şoferul utilajului a lăsat impresia că vrea să se răzbune pe femeie, fiindcă l-a pârât superiorului. A băgat tractorul pe o distanţă de zece paşi număraţi, pe uliţa către Măgura, şi fix în mijlocul drumului a lăsat maldărul strâns de lamă. Bătaia de joc se vedea de la o poştă, la fel intenţia de a o scoate pe proprietară din sărite, când s-a trezit cu accesul auto blocat de stavila albă. „Astăzi de dimineaţă, la opt fără douăzeci, a venit. Am ieşit repede din casă… A făcut ce vedeţi, după care… repede la vecin în curte! Vedeţi cum mi-a deszăpezit? Mi-a băgat zăpada în poartă! M-am luat de el şi mi-a zis că este stradă privată. Am eu acte pe ea?! Mi-a spus să-mi pun o barieră la intrare pe ulicioară. Dar nu e a mea, e a statului. N-am voie să închid domeniul public. Şi să pun mâna pe lopată să curăţ. Mie nu mi-e ruşine de muncă, eu îmi fac la mine la poartă, dar pe drum, fiind atâta zăpadă plină de apă, era treaba lui. Maşinile, când întorc, din cauză că e zăpadă, pe care patinează, mi-au buşit gardul.”, a redat aceasta discuţia cu angajatul Primăriei. 

Văzând că nu-i chip să-l facă să-i degajeze drumul lateral, care este public toată ziua, fiind folosit de cei care urcă pe Măgura, după lemne, ciuperci ori fructe de pădure, dar şi de organizatorii competiţiilor sportive de ciclism ori motociclism, femeia s-a luat după el, ca să surprindă pe unde prestează, de n-are chef şi timp să cureţe proprietatea statului. Insistăm că drumul a fost inclus în itinerarul competiţiei de ciclism, organizate de Primăria Câmpulung, în parteneriat cu Primăria Lereşti, de Zilele Municipiului. Nicidecum, n-are statut privat, putând să circule cine doreşte, cu ce doreşte, pe el. 

Livia Solomon l-a găsit pe tractorist în capătul străzii, în apropierea podului de cale ferată, lucrând de zor la curăţarea curţii unui localnic, care s-ar afla pe agenda lui de preferinţe, în timpul programului la Primărie. Ca să-i demonstreze primarului Marian Toader cu ce se ocupă subalternul său, a fotografiat cu telefonul acţiunea de pe proprietatea privată. Aici nu-l mai deranja caracterul privat al suprafeţei deszăpezite. Sesizând că este imortalizat, unul dintre personajele principale ale şedinţei foto, particularul în curtea căruia presta cu conştiinciozitate omul Primăriei, cu utilajul şi combustibilul Primăriei, ar fi ripostat cu agresivitate, susţine Livia Solomon. „M-a alergat vecinul ca să mă bată şi mi-a strigat nişte prostii… Că-şi bagă în gura mea, jigodie, putoare! M-a jignit foarte rău! A venit să dea în mine! Mi-a zis vecinul că, dacă intru pe strada aia (n.r. de sub pod), îmi rupe picioarele. „Păi, ce e strada dumitale?!”, ne-a povestit Livia Solomon incidentul cu cel servit de salariatul lui Toader. Acţiunea l-a antrenat şi pe alt localnic, martor al păţaniei, nemulţumit că zăpada scoasă din curtea celui favorizat a fost cărată la ceva distanţă şi depozitată în rigola publică, anticipând că, în momentul în care toată grămada se va topi, proprietatea lui va fi inundată. Şi împricinatul a avut un susţinător în persoana altui vecin, care s-a pus şi acesta cu gura pe Livia Solomon: „Spioano! Cine te-a plătit de-ai venit? N-ai ce căuta aici! El trebuia să bage tractorul în curte la om, că e bolnav!” „Trebuia să intre în curtea care este pavată!”, a comentat aceasta ironic riposta apărătorului celor doi.   

  Individul cu gura spurcată nu este singurul client al tractoristului Primăriei, care zoreşte să-i cureţe şi unui afacerist cu gater, care le-a distrus oamenilor locuinţele cu camioanele încărcate cu buşteni, aflate într-un “du-te-vino” vijelios pe strada abia asfaltată. „Uitaţi cum a curăţat în curtea lui! Cum a curăţat şi la cel cu gater! Iar la mine, pe ulicioara publică, n-a putut să deszăpezească nici 15 metri. Face aşa ca să râdă de mine! Cică să mă duc la Câmpulung să aduc tractorul! Tot îmi spun mie că ţin de oraş. Strada aparţine de Lereşti. Eu am lucrat la Drumuri, unde munceam de dimineaţa, până la patru după amiaza, dar n-a venit nimeni să facă reclamaţie că le-am lăsat la porţi… nu a existat aşa ceva.”, a conchis Livia Solomon.  

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!