20.6 C
Campulung Muscel
12/06/2025

Comuna Bălileşti va avea  parc fotovoltaic

 

Inspirat de un coleg din Argeş, edilul de la Bălileşti vrea să ridice în localitate un parc fotovoltaic, iar cu energia produsă de acesta să susţină consumul unităţilor de învăţământ, al bisericilor şi iluminatul stradal.

Victor Cătălin Turturică, primarul de la Bălileşti, vrea să uşureze cheltuielile Primăriei cu energia electrică. Pentru asta, va ridica în comună un parc fotovoltaic. Ideea a fost preluată de la Nicolae Barbu, primarul de la Valea Iaşului, care are o astfel de investiţie încă din 2015, în comuna amintită fiind montată o lampă de iluminat public pentru fiecare gospodărie. Pentru a stabili dacă se pretează o astfel de investiţie în Bălileşti, Turturică a făcut un studiu de însorire, iradiere, care a ieşit bine şi care l-a încurajat să meargă mai departe. A fost identificată o suprafaţă de teren de un hectar, în satul Poieniţa, care s-a încadrat în cerinţe, şi, cu acordul Consiliului Local, s-a demarat noul proiect.

La mijlocul săptămânii trecute, pe 23 ianuarie, a fost încredinţată direct realizarea studiului de fezabilitate, a documentaţiilor aferente obţinerii avizelor pentru proiectul denumit: „Construire capacitate de producere de energie electrică pe bază de panouri fotovoltaice de până la 250 KWp”. Societatea care va întocmi actele este una din Braşov, Planeta Verde SRL, iar suma încasată pentru serviciu este de 64.260 lei, aproape 11.500 de euro.

Când va fi gata studiul de fezabilitate, care va stabili în linii mari ce va cuprinde investiţia şi costul acesteia, se va trece la pasul următor, de întocmire a proiectului de construire, care, la rândul lui, va fi scos la licitaţie. Dar deja se cunoaşte valoarea aproximativă a lucrării, care se va ridica la 300.000 de euro, bani care vor veni de la Banca Mondială, aşa cum ne-a spus primarul Victor Cătălin Turturică. „Studiul de fezabilitate abia l-am atribuit firmei şi acum se lucrează la el. Am făcut şi o măsurătoare de însorire, iradiere, dacă zona se pretează la aşa ceva, din punct de vedere al numărului de ore cât razele solare cad într-un unghi bun, pentru ca randamentul să fie cât mai mare, care a ieşit bine şi de aceea am mers mai departe. Am luat modelul de la Valea Iaşului şi, dacă acolo a funcţionat, la noi de ce nu ar ieşi bine!? Investiţia se ridică la 300.000 de euro, bani de la Banca Mondială. Suprafaţa a fost impusă prin proiect, printre altele, să fie lângă reţeaua de medie tensiune sau la mică distanţă, să poţi pune acolo o anexă în care să stea paznicul şi altele. Energia produsă va fi înmagazinată într-un buncăr uriaş şi va intra în reţeaua publică. Ce n-aş alimenta eu?! Iluminatul public, la şcoli, grădiniţe, la biserici, tot ce ţine de administraţia locală. Plus că, pentru reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, vreau să fac o societate comercială, care să administreze aceste utilităţi şi va trebui şi ea băgată în această reţea de alimentare cu energie electrică verde, pentru ca serviciile pe care le va furniza să aibă un cost cât mai mic.”, ne-a spus primarul comunei Bălileşti, Victor Cătălin Turturică.

Când l-am sunat pentru detalii, edilul era la Ministerul Dezvoltării, ducea documente şi situaţii de lucrări, pentru investiţia de alimentare cu apă şi canalizare. Aşa cum ne spunea, toată comuna e un şantier, cu vreo 5-6 buldoexcavatoare pe teren, ţevi, pământ. Dar localnicii îndură pentru a beneficia de utilităţile care ar trebui să nu lipsească din niciun cătun. Plus că la Grădiniţa cu Program Prelungit, reabilitată cu fonduri prin PNDL, s-a ajuns cu lucrarea la acoperiş.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!