La două şedinţe de Consiliu Local consecutive, mai mulţi aleşi au cerut ca panoul publicitar al firmei Electromec, amplasat în rondul de la intrarea în Câmpulung, să fie dat jos, deţinătorul lui să fie amendat, iar, în caz că ţine să-şi facă promovare în „buza” localităţii, să se înscrie la licitaţie, în vederea concesionării unei parcele în zonă. Nu i-am auzit pe consilieri să fie atât de vehemenţi faţă de Grup Corint, de exemplu, care ne-a adus în cea mai disperată situaţie cu putinţă: şi „nesatisfăcuţi” (n-ar mai fi „decât” 75% până la sfârşitul proiectului), şi cu banii luaţi, şi cu securea termenului limită – decembrie 2015 – deasupra capului. Dar Grup Corint, a cărei lucrătură care i-a făcut de băcănie pe aceşti conducători în rândul administraţiilor locale din ţară, nu numai din judeţ, nu le-a trezit suficientă furie încât să le sară la gât pentru prăpădul financiar şi de pe teren, pe care numai Cel de Sus ştie cum şi când le vom îndrepta. Sau de zeflemitorul Tofan, care le-a râs în nas şi i-a acuzat că „bat la hadara” cu Global Eco Center din cauză că n-au ce spune despre ce au făcut ei pentru comunitate. Că au debitat nişte enormităţi, că n-au fost politicoşi cu el şi n-o să fie nici el cu ei şi că poluează mai mult decât el Şipoteanu cu tobele din formaţia lui şi „taxiurile domnului Rădulescu”, identificat a fi Nicolae Dumitrescu, din al cărui nume şi activitate Tofan a făcut un talmeş-balmeş.
Dar nici pe Tofan nu s-au supărat atât de tare încât să-l scoată de gât din Câmpulung, unde a făcut ce-a vrut în depozitul de otrăvuri. Inclusiv o curăţenie radicală, cu „foc şi pară”, înainte de a primi din nou musafiri de la Mediu. În schimb, consilierii municipali s-au găsit să se lege de un panou inofensiv, care n-ar fi fost plantat cu respectarea procedurii. Ce stârneşte râsul în chestiunea indicatorului cu mesaj publicitar este că nici măcar ei înşişi n-au sesizat ceea ce acum li se pare o anomalie şi anume amplasarea reclamei în rondul ornamental de la Grădişte. Nu. Reprezentanţii Electromec au făcut o cerere, la jumătatea lunii aprilie, în vederea închirierii unui teren în suprafaţă de 2 metri pătraţi din domeniul public al municipiului Câmpulung. Abia după ce omul a depus cererea la Primărie, aleşii au sesizat ce neregulă s-a petrecut la intrarea în Câmpulung şi, la şedinţa din Consiliu de la finele lui aprilie, s-a trezit simţul critic în ei.
Mai la deal sau mai la vale, dar nu în rond
Preşedintele Comisiei de Urbanism, Lucian Ionescu, a semnat proiectul de hotărâre privind punerea la dispoziţia Electromec a unei suprafeţe de teren, cu condiţia să nu fie actualul amplasament. “De fapt, noi închiriem un teren pentru un panou deja montat într-un rond care ar fi trebuit să aibă flori sau cu totul altă destinaţie. Sunt de acord cu montarea panoului, dar puţin mai la deal sau mai la vale. Mai la deal să nu afecteze totemul sau ce vrem noi să facem intrarea în oraş.”, a comentat paşnic liberalul Lucian Ionescu. Cronologia etapelor – montarea panoului înainte de a obţine aprobarea Consiliului Local pentru teren – şi zona în care a fost înfiptă reclama nu sunt singurele inadvertenţe sesizate de aleşi. Potrivit lui George Bălan, nu este posibilă închirierea directă, ci trebuie organizată licitaţie. „Ce măsuri luăm cu respectivul?”, a mutat discuţia la următoarea fază liberalul Ionel State. „Dăm jos.”, a venit replica lui Bălan. „Dăm jos, dăm jos, dar şi l-a pus acolo de capul lui.”, a răspuns celălalt. „Amendă şi dat jos.”, a completat sancţiunea George Bălan.
În apărarea Electromec, o firmă musceleană puternică, serioasă, despre care este greu de crezut că a acţionat chiar „de capul ei”, fără a avea acordul cuiva, viceprimarul Liviu Ţâroiu a căutat în memorie (dar n-a găsit) o posibilă închiriere pe care ar fi avut-o firma pe termen de doi ani, care expira în momentul în care a făcut cererea. De aceea, a insistat să se verifice „hârţogăria” Primăriei şi apoi să se ia măsuri, fiind aproape convins că a existat o închiriere mai veche.
Reclama este de şapte-opt ani acolo şi niciun consilier n-a văzut-o până n-a făcut cerere firma, în 2015, ca să închirieze
Ca să vedeţi cât de paraleli sunt liderii noştri cu ceea ce se întâmplă pe domeniul public al Câmpulungului, aceştia nu numai că au fost complet surprinşi de cererea managerului firmei, care a declanşat vitejia în ei, dar habar nu aveau de cât timp este panoul în rond. Unii că ar fi de doi-trei ani, contrazişi de preşedintele Comisiei de Urbanism că ar fi de un an (dar nu era 100% sigur), pentru ca, o lună mai târziu, Liviu Ţâroiu să-i lumineze că este pus de şapte-opt ani! „Dacă noi nu ne-am sesizat, e „geschaft-ul” dumnealor că l-au avut. Trebuia să ne sesizăm, nu? Venim acum şi spunem că este de mult, dat noi n-am făcut nimic. Dacă nu făcea cerere, putea să mai stea zece ani, că nu-l deranja nimeni. Locul poate că este impropriu, că poate să obtureze ceva pentru circulaţie. Să găsească alt loc şi să i-l dăm. Dar trebuie să-i dăm, căci este o firmă din Câmpulung. Pentru alţii care şi-au pus ditamai panourile şi care nu sunt de aici le-am dat cu dragă inimă şi prin centru. Să fim corecţi. Electromec-ul sunt ai noştri.”, a pledat Dan Şipoteanu cauza societăţii din Schitu Goleşti.
Printre acei „alţii”, la care se referea Dan Şipoteanu, era Landmark Management, care nu numai că şi-a montat panourile unde a dorit, dar mai şi face reclamă unui parc industrial care nu există. În orice caz, peremistului i s-a părut deplasat să fie amendată societatea, dar şi să fie pusă să participe la licitaţie pentru 2 metri pătraţi.
Patronii străini le-au dat ţepe de miliarde. Unui patron de-al nostru vor să-i dea amendă pentru o nimica toată
La sfârşitul lunii aprilie, când au avut loc aceste discuţii, a rămas ca cererea de închiriere să fie amânată până la găsirea altui amplasament. Timp de o lună, nu s-a găsit, pentru că, la finele lui mai, panoul era nemişcat, fapt care l-a determinat pe Constantin Chiţulescu să-i atragă atenţia şefului Poliţiei Locale, în subordinea căruia funcţionează Compartimentul Disciplina în construcţii şi afişaj stradal: „La ultima şedinţă de Consiliu, am stabilit că afişajul stradal care se află la intrarea în Câmpulung o să fie dat jos, firma o să fie amendată şi acum se află tot acolo.” Auraş Ghiţă a fost salvat de Liviu Ţâroiu, care şi-a anunţat colegii că: „Am discutat cu omul, am fost la faţa locului şi, luna viitoare, va fi mutat şi se rezolvă problema. Acolo este pus de şapte, opt ani.” Din luna următoare au trecut două săptămâni şi, după cum se vede treaba, nehotărârea în privinţa zonei în care să fie mutat indicatorul publicitar persistă. Dar la halul în care se prezintă intrarea în Câmpulung, unde lipsa mâinii de lucru a lui Ionică Udrea se cunoaşte, cu bălării suficient de mari cât să înghită o persoană mică de statură, panoul firmei Electromec este ultimul lucru care deranjează retina. Poate, orgoliul aleşilor, pe care şi-au şters galoşii toţii „stranierii” de la Alba Iulia, Bucureşti, Iaşi, etc., că patronul nu ia poziţia de drepţi când vor ei, acum când au ocazia să facă pe durii cu unul de-al nostru.