6.9 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Vrea cetăţenia română, ca să-şi primească drepturile

Un tânăr în vârstă de 26 de ani, de naţionalitate ucraineană, care locuieşte, din 1993, în Câmpulung, a fost diagnosticat anul trecut cu astm bronşic şi insuficienţă respiratorie, fiind încadrat în gradul de handicap mediu. Din cauza bolii, nu poate munci la capacitate maximă şi cu greu îşi poate găsi un serviciu. La ora actuală, trăieşte doar din pensiile de boală şi handicap (84 de lei pe lună), insuficiente pentru traiul de zi cu zi şi medicamente, şi ar vrea să devină cetăţean român, pentru a beneficia de toate drepturile persoanelor aflate în situaţia sa.

Pus să returneze pensia de boală, pe motiv că nu e român

Artur Sovgyrya s-a născut în Ucraina, iar de la vârsta de un an, a venit în România, împreună cu mama sa. Se întâmpla în anul 1993. După câţiva ani, femeia s-a căsătorit cu bărbatul român, cu care a plecat din Ucraina, însă nici până în prezent nu a devenit cetăţean român. Cel mai mult a avut de suferit în toată această poveste Artur. Cu toate că a fost înscris la şcoală în Câmpulung, tânărul nu a apucat să finalizeze nici măcar 8 clase, pentru că nu a mai fost primit, pe motiv că nu este cetăţean român. Cum a fost înscris la şcoală, rămâne un mister! De la 15 ani, Artur a muncit pe unde a putut, mai mult cu ziua. Legal a lucrat 9 ani la o firmă de panificaţie. În acest timp, s-a îmbolnăvit de astm bronşic şi insuficienţă respiratorie. Medicii au apreciat că nu mai este apt de muncă şi i-au eliberat un certificat de handicap, însă statul român, potrivit legislaţiei în vigoare, a considerat că are dreptul numai la 24 de lei lunar. „Tuşeam în continuu şi nu mai puteam să dorm. M-am dus la medicul de familie şi m-a trimis de urgenţă la TBC, la spital. Acolo, la 25 de ani, mi-au găsit astm bronşic alergic, iar după o lună s-a agravat boala şi am dat în insuficienţă respiratorie cronică. Mi-a zis domnul doctor că, dacă mai muncesc, ajung la oxigen. De angajat nu am cum să mă angajez, că nu mă mai primeşte nimeni. Mi-au zis să aduc documente medicale, că sunt sănătos. M-am pensionat pe caz de boală, am ieşit cu 60 de lei. Am vrut să o măresc pe asta de handicap, dar m-au sunat de la Piteşti şi mi-au zis că trebuie să dau pensia de boală înapoi, că nu am dreptul, pentru că nu sunt român. Că nu am buletin românesc! Am încercat să obţin cetăţenia, acte, dar nu avem bani, suntem amărâţi! Am fost la Primărie, la Asistenţă Socială, ca să mă ajute şi pe mine. Mi-au zis că nu pot, tot aşa, pentru că nu sunt român! Voiam să iau şi eu un ajutor. Mi-au mai zis că are pensia mare tata, de 8 milioane (n.r. 800 de lei)! Aşa că nu mă încadrez la ajutor social. Eu, la ora actuală, trăiesc cu 84 de lei pe lună! Nici de medicamente nu îmi ajung, că dau 365 de lei pe ele, lunar!”, ne-a mărturisit tânărul. Artur Sovgyrya ar vrea să beneficieze şi el de aceleaşi drepturi ca oricare român care ar fi în situaţia sa. Numai că, pentru a ajunge să primească pensie de handicap, ar trebui să îşi pună în regulă actele. Dacă până acum s-a lovit de respingerea autorităţilor, de această dată, reprezentanţii Primăriei Câmpulung au luat act de situaţia sa. A lăsat la Registratură o cerere, iar de la Asistenţă Socială i s-a răspuns că în măsura în care legislaţia română va permite, acesta va fi ajutat.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!