5.6 C
Campulung Muscel
September 21, 2021

Cel mai reuşit eveniment, de ziua lui Eminescu

Ne-am obișnuit ca pe 15 ianuarie, de ziua poetului, prozatorului și jurnalistului român Mihai Eminescu, mai multe școli din Câmpulung să organizeze un spectacol tematic. Anul acesta, însă, a venit cu o noutate pentru musceleni și anume: la inițiativa jurnalistului și poetului Sorin Durdun, împreună cu Casa de Cultură “Tudor Muşatescu”, a avut loc o întâlnire a oamenilor de cultură din Muscel, prin care s-a transmis un gând spre opera lui Eminescu.

Intitulată “Eu îmi apăr sărăcia, şi nevoile, şi neamul”, întâlnirea iubitorilor de cultură din Câmpulung a avut loc la Cafeneaua Select, un loc plin de amintiri, de expoziţii tradiţionale şi de obiecte ce fac referire la trecutul muscelenilor şi la istoria lor. Astfel, cea mai importantă voce poetică a literaturii române, Mihai Eminescu, a fost comemorat chiar de ziua sa printr-un amplu dialog între cei prezenţi, analizându-se în amănunt viaţa şi opera sa. 

“Ne bucurăm că alături de noi, într-un context și o atmosferă specială, într-o mireasmă de cafea și de ceai, pentru a ne aduce aminte de viața și opera marelui poet Mihai Eminescu. Dorim să evocăm, alături de membrii Cenaclului Literar, alături de oameni de cultură, de profesori de specialitate, de colaboratorii Casei de Cultură, opera marelui Eminescu, cunoscută, dar nepătrunsă îndeajuns de cititori, pentru a înțelege mai bine filozofia și gândirea poeziei sale. Data de 15 ianuarie pentru fiecare român înseamnă ceva și trebuie să însemne, pentru că Eminescu este un pilon al neamului nostru românesc.”, a transmis Liviu Cioacă, directorul Casei de Cultură “Tudor Muşatescu”, unul dintre iniţiatorii acestui eveniment. 

Moderatorul întâlnirii şi cel care a dat glas multor evenimente culturale a fost jurnalistul şi poetul Sorin Durdun, care a vorbit despre cine a fost Mihai Eminescu, despre cine este acest poet în vieţile noastre, astăzi, după atâţia ani de schimbări în literatura română, acolo unde parcă se doreşte ca adevăraţii scriitori să se scoată din materiile studiate de elevi şi să fie înlocuiţi cu scriitori contemporani fără valoare, care dau naştere doar la versuri cu tentă presupus psihologică, uitându-se astfel de cei care au contribuit la dezvoltarea noastră ca naţie, prin contribuirea necondiţionată la dezvoltarea literaturii române, prin opere de calitate care, ani la rând, s-au aflat pe mesele criticilor literari în analize permanente. 

“Ne întrebăm și noi cât de actual mai este Eminescu astăzi, cât de mult percepem. Eminescu nu este o legendă, spiritul lui trebuie să fie prezent printre noi. Trebuie să îl scoatem pe Eminescu din limbajul pe care l-am folosit cândva, acum învechit şi trebuie să-l ducem în contemporaneitate, să-l adaptăm limbajului de astăzi. De exemplu, nu mai poţi să prezinţi tinerilor un Eminescu, la fel cum l-ai prezentat tinerilor acum 50 de ani. Trebuie prezentat în maniera de acum, altfel el va rămâne un bust undeva, o ramă în vitrină. Aceasta este întrebarea la care noi trebuie să răspundem acum: Cât de actual mai este Eminescu astăzi? Avem manuscrisele lui Eminescu publicate de Academie, avem atâta material, noi vorbim de Eminescu pe lângă toate acestea, fără să îl înţelegem. De aceea câţiva critici literari actuali încearcă să îl aducă pe Eminescu în actualitate, să ni-l facă înţeles.” a transmis Sorin Durdun.

În continuarea lui a venit Mariana Filipescu, interpreta de romanţe care a cucerit întreaga ţară prin vocea sa. Aceasta a interpretat romanţa “Lampa”, o piesă scrisă pe versurile iubitei lui Eminescu, Veronica Micle. La întâlnirea oamenilor de cultură s-a aflat şi viceprimarul municipiului, Mărgărin Blidaru, care, alături de reprezentanţi ai Cenaclului Literar, ai Şcolii de Muzică din Câmpulung, de colaboratorii Casei de Cultură “Tudor Muşatescu” şi ai Casei de Cultură a Sindicatelor “C.D. Aricescu” au expus viaţa şi opera marelui poet Eminescu, printr-o analiză minuţioasă.  Organizatorii îşi doresc ca această întâlnire să devină permanentă, iar, în fiecare lună, evenimentul de la cafenea va omagia câte un scriitor român. Luna februarie, mai exact data de 21, este dedicată poetului, prozatorului, dramaturgului şi umoristului muscelean Tudor Muşatescu, moment în care şi scriitoarea Maria Chirtoacă va lansa un nou volum de carte. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!