11 C
Campulung Muscel
01/03/2024

“În luptă cu Regimentul Muscel No. 30”, reeditat

La sfârșitul lunii noiembrie, Mausoleul Eroilor de la Mateiaş a fost gazda lansării celei de-a doua ediţii a volumului de carte “În luptă cu Regimentul Muscel No. 30 “. Aici, au participat reprezentanţi ai Armatei Române din diverse structuri, dar, mai ales, militarii Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” care, împreună cu Muzeul Municipal Câmpulung, au reuşit să ducă la îndeplinire acest proiect. Cartea a fost prezentată de Col. (r.) Nicolae Uszkai, în faţa a zeci de persoane care au ţinut să fie prezente la eveniment. Volumul, intitulat sugestiv, reprezintă cu adevărat povestea Regimentului 30 Muscel, care, încercat de soartă, a fost nevoit să dea piept cu Primul Război Mondial. Toată povestea este scrisă, într-un mod profund, de Lt. Col. Corneliu Calotescu, volumul fiind una dintre cele mai reprezentative scrieri memoriale despre război, pagină cu pagină fiind un episod din istorie. Deschiderea evenimentului a fost făcută de managerul Muzeului Municipal, Alexandru Oprea, cel care a contribuit, chiar personal, la lansarea cărţii, prin tehnoredactarea acesteia. 

“Invitația noastă a fost să alegem acest loc simbolic pentru cartea Colonelului Calotescu. Nu este o carte făcută doar de Muzeul Municipal din Câmpulung, ci ideea a pornit de la Batalionul 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” şi le mulţumesc pe această cale, pentru că, după doi ani, am reuşit să finalizăm acest proiect.”, a transmis Alexandru Oprea. “În luptă cu Regimentul Muscel No. 30” este, în egală măsură, jurnal de război, dar și confesiune personală. Analizând momentul lansării primei ediții a acestui volum, imediat după Marele Război, dar și faptul că este, astfel, ușor de afirmat că volumul reeditat acum reprezintă nu doar o extrem de valoroasă lecție de istorie de o acuratețe indiscutabilă, dar și o operă de literatură memorialistică. 

Prezentarea cărţii a fost făcută de col. (r.) Nicolae Uszkai, cadru militar şi istoric de o valoare incontestabilă. “Această carte reprezintă un lucru foarte interesant, în cadrul memorialistic actual. Ştiţi foarte bine că anul acesta sărbătorim Centenarul şi este bine că, la un moment dat, au început să se pună lucrări din memorialistică, în valoare. Faptul că se întâmplă evenimente, chiar şi de o mai mică amploare, ca acesta de astăzi, dă o culoare mai caldă peisajului negru al cunoaşterii istoriei de către tânăra generaţie şi de către generaţiile mai vechi. Aceşti ostaşi de la Regimentul 30 Muscel au reprezentat grupul de lance atunci când s-a pornit ofensiva l-a pornit ofensiva, pe 15 august 1916.”, descrie col.(r.) Nicolae Uszkai. 

Volumul, fiind o memorialistică de război, scoate în evidenţă sinceritatea martorului ocular, care, scriind acest volum, prezintă atât faptele de arme ale regimentului, cât şi trăirile fiecărui ostaş, dar şi cele personale ale autorului. În acest volum se vorbeşte despre primul ofiţer român mort pe front în Primul Război Mondial. Este vorba chiar despre unul dintre ostaşii musceleni care s-au jertfit pentru apărarea ţării. “După cum ştiţi foarte bine, primul erou care a căzut în lupte a fost locţiitorul comandantului, loc. col. Gheorghe Poenaru Bordea. Mă simt deosebit de onorat că am fost invitat de către dumneavoastră la lansarea cărţii. Astăzi este 28 noiembrie. Această dată reprezintă ceva în istoria României Mari. Reprezintă data la care Congresul General al Bucovinei a constituit unirea Bucovinei cu România. Ar trebui să ne bucurăm să putem să ne aducem aminte de acest eveniment foarte important în calendarul Făuririi României Mari.”, continuă prezentatorul cărţii, col. (r) Nicolae Uszkai. 

Proiectul de lansare a cărţii reprezintă un parteneriat comun între Muzeul Municipal Câmpulung și Vânătorii de Munte câmpulungeni, iar pentru împlinirea lui au lucrat atât militari ai Batalionului, coordonaţi de loc. col. Ionuţ Ilinca, cât şi reprezentanţi ai muzeului. “Vreau să vă spun că este un sentiment aparte pentru Batalionul 30 Vânători de Munte “Dragoslavele”, pentru militarii Batalionului, faptul că îşi desfăşoară activitatea astăzi, în aceeaşi cazarmă din care dorobanţii musceleni au plecat la război acum 100 de ani. Şi, de aceea, această carte are pentru noi o semnificaţie aparte. Nu putem fi decât mândri şi onoraţi că suntem urmaşii celor care au făcut posibil ca visul neamului românesc să devină realitate, să se împlinească România Mare.”, a transmis Loc. Col. Ionuţ Ilinca, comandantul Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele”. 

Proiectul de reeditare a cărţii are în spate o poveste frumoasă, care a fost prezentată de căpitanul Florin Jianu, cel care, timp de 11 ani, a fost militar la Batalionul de la Câmpulung şi care a avut un rol deosebit de important în transmiterea generaţiilor viitoare a istoriei eroilor musceleni, atât a celor de acum 100 de ani, cât şi a celor din prezent. 

“Nu ştiu dacă sunt mai emoţionat sau mai onorat să mă aflu în faţa dumneavoastră. În urmă cu doi ani, mai precis pe 24 noiembrie 2016, am primit misiunea de la domnul loc. col. Ionuţ Ilinca, de a participa în sala Primăriei, la un eveniment cultural. Lansarea unui volum de memorii, un jurnal de front, semnat de maiorul Nicolae Stănescu, comandatul de companie din vremea aceea a lui Corneliu Calotescu. Am fost uimit de acest jurnal, am rămas după eveniment să stau de vorbă cu domnul profesor Christian Stănescu, nepotul maiorului. De atunci s-a cimentat relaţia noastră. Domnul profesor şi-a exprimat dorinţa de a fi reeditat acest volum. Am devenit şi mai curios, l-am întrebat de acest volum, mi-a spus că există un singur exemplar, că îl deţine. Am fost pus în situaţia de a mă gândi cum să facem să fie îndeplinită dorinţa acestui domn profesor. Peste şase zile de la acest eveniment, mă aflam pe platoul Mausoleului, domnul director al muzeului a apărut şi i-am spus foarte scurt ce s-a întâmplat. Mi-a spus că este extraordinar şi mai departe, am avut surpriza să găsim un exemplar în Muzeul Municipal Câmpulung şi ne-am apucat de treabă. S-a semnat un protocol între Muzeu şi Batalion, iar de aici, am început editarea cărţii.”, a relatat căpitanul Florin Jianu.  

După prezentare, Florin Jianu a ţinut să vorbească despre un ostaș adus în faţa publicului, Cosmin Butoi, muscelean din Dragoslavele, militar al Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” şi un adevărat erou, ţinând cont că a salvat o viaţă pe timpul misiunii desfăşurate de Batalionul de la Câmpulung, în Afganistan. Cosmin Butoi a îmbrăcat în această zi ţinuta ostaşilor musceleni din Primul Război Mondial, reprezentând trecutul, prezentul şi viitorul. 

La final şi primarul municipiului, vizibil mulţumit de evenimentul realizat şi cu sprijinul Primăriei Câmpulung, a ţinut să transmită câteva cuvinte: “Vă felicit pe toţi cei care aţi lucrat la acest volum şi pentru faptul că sunteţi aici. Noi, Câmpulungul, eu, Primăria, ne mândrim cu ceea ce avem în Municipiul Câmpulung, în sensul că fără munca a unor artişti, a unor istorici, a unor intelectuali care se ocupă foarte mult, noi cei care conducem vremelnic municipalitatea, îi sprijinim şi îi lăsam să facă. Nu ne opunem şi îi sprijinim. Am ţinut să vă spun asta, pentru că suntem mândri de ce avem, mai ales de partea militară. Câmpulungul are o istorie frumoasă şi are şi istorici buni. Vă mulţumesc că sunteţi prezenţi”. 

La eveniment, au mai fost prezenţi: viceprimarul Mărgărin Blidaru, consilierul personal al primarului Mugurel Minciună, consilierii Ion Iliescu şi Marin Stanciu, preoţii Serafim Caiea, Gheorghe Nicolescu şi Ştefan Ştefănescu, Cristian Militaru, referent al Bibliotecii Municipale „Ion Barbu”, Carmen Bârloiu, reprezentant Lions Negru Vodă, comandorul Marius Croitoru, şef departament la Arhivele Naţionale Militare, Ion Tănăsescu, primarul comunei Bughea de Jos, precum şi reprezentanţi ai Batalionului câmpulungean, ai Primăriei Lereşti, ai Muzeului Municipal şi ai altor instituţii, dar și echipa care s-a ocupat de realizarea volumului și de mine, care, ca jurnalist, am reușit să realizez o colaborare frumoasă între instituțiile implicate și redacția ziarului nostru. La final,cei prezenți au participat la un prânz ostășesc, în cinstea eroilor.

Cartea reeditată reprezintă cu adevărat un jurnal de război, pe care toţi muscelenii ar trebui să îl citească şi, în acelaşi timp, un cadou militarilor de la Câmpulung, eroii din zilele noastre care slujesc ţara sub acelaşi drapel ca ostaşii musceleni jertfiţi în prima conflagraţie mondială, ale căror fapte de arme au fost duse dincolo de moarte şi, aşa cum spune însuşi autorul cărţii reeditate, loc. col. Corneliu Calotescu, chiar cu propriile exprimări şi cuvinte: “Neştearsă să rămână această glorie, iar generaţiile ce vor veni să servească sub acest nume și acest drapel să știe că, din înaltul cerului sufletele celor ce s-au dus pentru apărarea şi mărirea Patriei veghează asupra lor. Prin munca şi sacrificiul ei această generaţie trebue încă să se afirme, iar cei ce vor urma să se sprijine pe faptele ei cele bune, după cum ea s-a sprijinit şi s-a inspirat din faptele cele bune ale înaintaşilor ei.  Sufletul ei purificat în purgatoriul războiului trebue să se străduiască pentru un rol şi mai greu şi mai frumos; căci, în nemărginirea necunoscutului, cine ştie când va fi chemată să-l susţie. Aceste virtuţi strămoşeşti sunt izvorul divin şi nesecat la care se vor adăpa urmaşii pentru a păstra Patria neatinsă, dând tot ce au ei mai scump şi mai sfânt pentru Ţară şi Tron.  Acesta este adevăratul scop al vieţei”. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!