Cum n-au consultat documentaţia unei investiţii estimate la 75 de miliarde de lei vechi, valoarea apreciată în cazul Bulevardului „Pardon”, tot aşa aleşii n-au fost încercaţi de nerăbdarea de a o studia nici pe cea privitoare la esplanada din vecinătatea Pieţei Mari, care nu va costa „decât” 6 miliarde de lei vechi. Tot estimarea autorului documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie, de care preţurile finale ale lucrărilor nu se îndepărtează prea mult. Nu le luăm de bune pe cele de la licitaţii, întrucât acestea se „umflă” permanent pe măsura derulării lor. Totuşi, chiar în necunoştinţă de cauză, după cum au recunoscut că se află, în lipsa studiilor care le-ar fi putut fi transmise pe e-mail, ca să nu-i mai deranjeze pe conţopiştii copleşiţi de sarcini, consilierii grupului liberal şi-au exprimat o temere legată de următoarea lucrare de la Piaţa Centrală: ca nu cumva să se trezească şi aici cu un zid de fortăreaţă, cum este cel care desparte BIG-ul de Primărie. Chipurile, amenajarea sinistră din beton, mare şi şocantă, prin nepotrivirea amplasării ei într-un centru istoric, serveşte deplasării persoanelor cu handicap, umilite până în măduva oaselor, prin obligarea lor de a traversa un buncăr ca pentru osândiţii pe viaţă. Vorba consilierului local Ionel State, după ce că este hidos, mai e şi nefuncţional, în situaţia în care o persoană aflată în cărucior, venită de sus, se întâlneşte la mijlocul aleii dintre betoane cu alta, cu o dizabilitate similară, venită de jos. Rămân blocaţi amândoi în catacomba înaltă de un metru, despre care aflăm că va fi umplută, nu rămâne aşa. Caz în care se impune un alt treilea zid, care să mărginească al doilea sens de mers pentru cei cărora le este destinată construcţia în privinţa căreia Monumentele n-au avut nimic de zis. Parcă era vorba de modificări „la talpă”, adică pavaj şi asfalt, maximum fântâna arteziană, nu metereze băgate pe gât de proiectant constructorului care, ce noroc pe el, are staţie de betoane!
„Avem aici oameni care au lucrat la Mină şi se pricep la lucrul cu dinamită”
Revenind la investiţia de la Piaţa Mare, pentru care aleşii au aprobat cifrele reieşite din D.A.L.I., 605.488 lei, valoarea totală a proiectului, din care construcţiile plus montajul, 395.437 lei, au avut câte ceva de spus şi puterea, şi opoziţia. Liviu Ţâroiu, fireşte, a prezentat-o ca pe următoarea sa realizare, care continuă lucrarea de refacere a esplanadei Pieţei, executată cu ceva ani în urmă, şi recenta amenajare, derulată în acest an. „Partea pietonală, către magazine, este deteriorată total, la fel ca aceasta de lângă BIG. Am considerat că este nevoie să o facem şi pe aceasta. A fost prinsă în buget şi venim acum cu ea, din acelaşi motiv: să accelerăm procedura de achiziţie, pentru ca, în primăvară, să ieşim cu ea şi s-o şi finalizăm, în cursul anului viitor.”, este un alt motiv de grabă a primarului, care, în bugetul pe 2018, n-a avut la dispoziţie decât 50.000 lei, pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie.
„Trebuie să fac o paralelă cu actualul proiect din Piaţa Primăriei, a intervenit liberalul Lucian Ionescu. Poate n-am înţeles eu bine cum va arăta proiectul din Piaţa Primăriei, dar există o similitudine şi eu n-aş vrea să văd şi în Piaţa Jurământului acei munţi de betoane. N-am înţeles de ce s-au făcut nişte catacombe din beton.”, a intuit acesta că asemănarea spaţiilor pietonale şi a treptelor de peste drum de Piaţa Centrală ar putea determina un copy-paste nefericit al zidului din Piaţa Primăriei. „Nu v-am transmis proiectul? Nu le-aţi transmis proiectul?”, s-a mirat primarul că liberalii vorbesc din bănuieli, neavând la dispoziţie, pentru studiu, documentaţia pe care trebuiau s-o aprobe. „Eu m-am uitat pe proiect înainte de a intra în şedinţă. Nu este nicio similitudine cu ce este aici (n.r. în Piaţa Primăriei). Măcar acolo este bine.”, a recunoscut Ţâroiu, care n-a mai fost atât de dur în caracterizarea zidului din beton, aşa cum a fost cu o şedinţă înainte, când a catalogat drept „o prostie” gândirea proiectantului.
La începutul săptămânii, a părut mai tolerant la adresa dublului parapet care mărgineşte calea de deplasare a persoanelor cu dizabilităţi. „S-a făcut un zid în plus. Într-adevăr, ca idee, proiectantul susţine că, potrivit normativelor, trebuia făcut.”, a fost singura remarcă a şedinţei aparţinându-i primarului la adresa grozăviei care i-a uluit pe câmpulungenii care nu-i văd rostul. „Eu mă refer la mărimea lui.”, a continuat Ionescu, fără a-i declanşa alt comentariu primarului, mulţumit să explice doar existenţa „redutei”.
Totuşi, după ce a supus la vot proiectul de hotărâre referitor la esplanada de lângă Piaţa Mare – aprobat în unanimitate, după ce liberalii au primit asigurări că nu va apărea o fortificaţie şi la Piaţă -, preşedintele de şedinţă, Sergiu Cicu, a vrut să ştie dacă se mai poate face ceva cu betoanele care amplifică griul din belşug al centrului. „O să vă comunic la timpul respectiv.”, a replicat scurt Ţâroiu, încolţit şi de aliaţi pe tema „bastionului” cu care şi-a făcut de lucru, acceptându-l pe cât de mare, pe atât de urât. „Avem aici oameni care au lucrat la Mină şi se pricep la lucrul cu dinamită.”, i-a sugerat Cicu soluţia care, în mod cert, nu va fi aplicată. „Şi pe noi ne întreabă lumea şi nu ştim ce să le spunem. Să ne spuneţi şi nouă: unde s-a mai făcut aşa ceva în ţara asta, că nu trebuie decât să vezi?! Unde s-a mai făcut? Că n-om fi noi cei mai deştepţi la Câmpulung! Am băgat într-un centru de câteva sute de ani, care până acum n-a avut nicio problemă, două ziduri de beton, cu care am înconjurat Primăria!”, a răbufnit Bogdan David, fără a-i smulge o vorbă încurajatoare primarului Liviu Ţâroiu, care l-ar fi nemulţumit cu zidul inutil şi pe proprietarul B.I.G.-ului, bunul său prieten, Gheorghe Bulugea.
„O să vedem finalul. După ce vedeţi finalul, o să discutăm.”, a fost următoarea remarcă zgârcită a primarului, căruia aleşii i-au sugerat un final „dărâmat”. „Finalul e că se va plăti betonul. Atâta timp cât firma care construieşte nu face decât betoane…”, a insistat David să-i aparţină replica de încheiere a subiectului.