La sfârşitul lunii trecute, municipalitatea a mai pregătit un proiect pentru a-l depune la P.N.R.R., pentru eficientizare energetică. Subiectul celei mai recente documentaţii înaintate de Câmpulung, campionul judeţului în materia proiectelor P.N.R.R., îl constituie Pavilionul Administrativ al Spitalului Municipal. Fosta Maternitate, aşa cum o ştiu câmpulungenii, în care funcţionează personalul cu atribuţii administrative ale instituţiei de sănătate publică. Proiectul întocmit de autorităţile locale are o valoare maximă eligibilă calculată la aproximativ 2,4 milioane lei.
O clădire din alt secol şi la propriu, şi la figurat
La solicitarea Executivului, aleşii municipali au fost de acord cu depunerea proiectului precizat, pentru finanţare din fondurile alocate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C5 – Valul Renovării, cu o valoare maximă eligibilă calculată la 2.391.489,01 lei fără TVA. Municipalitatea va finanţa toate cheltuielile neeligibile care asigură implementarea proiectului, astfel cum acestea vor rezulta din documentaţiile tehnico-economice, respectiv contractul de lucrări solicitate în etapa de implementare.
Potrivit expertizei tehnice, clădirea are o suprafaţă desfăşurată totală de 1.104,11 metri pătraţi, este încadrată în gradul III de risc seismic şi nu are nevoie de lucrări de consolidare. În urma inspecţiei pe teren, în timpul auditului energetic, s-au constatat multiple deficienţe majore:
- tencuiala faţadelor exterioare este cea iniţială, nerefăcută;
- izolaţia termică a elementelor exterioare de construcţie nu este în conformitate cu reglementările în vigoare, valorile rezistenţelor termice ale pereţilor exteriori şi terasei situându-se cu mult sub valorile minime obligatorii;
- clădirea dispune de o instalaţie de încălzire centrală cu apă caldă de tip bitubular, cu distribuţie inferioară. Acelaşi tip de reţea este utilizat pentru transportul şi distribuţia apei calde de consum. Conductele pentru transportul agentului termic sunt din oţel;
- radiatoarele sunt, în mare parte, cele iniţiale, din fontă, cu robinete de închidere şi reglaj parţial funcţionale, alimentate de coloane verticale aparente, cu armături de echilibrare şi golire nefuncţionale. O parte din corpurile de încălzire sunt radiatoare noi din oţel.
În aceste condiţii se impune necesitatea creşterii performanţei energetice a clădirii prin izolarea termică a faţadelor şi refacerea finisajelor, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie performantă energetic, termoizolarea podului şi înlocuirea reţelei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire aferentă părţilor comune şi refacerea distribuţiei de apă caldă menajeră. „E.M.”