Imposibilitatea câştigătorului contractului de extindere a alimentării cu apă pe două străzi din Sudul municipiului de a executa lucrarea integral în acest an a constituit un prilej pentru Liviu Ţâroiu de a folosi o parte din banii rezervaţi în alte scopuri. Aproape jumătate din suma ruptă de la această investiţie a fost direcţionată către investiţia în derulare, din capătul bulevardului, către „Dinicu”, iar diferenţa, către proiecte noi. Ocazie pentru opoziţia liberală de a-i critica lipsa de viziune a primarului, nu pe durata unui mandat, cum era firesc să existe, ci măcar pe durata unui an. Recenta rectificare a bugetului, care a continuat tactica de hăcuire a listei de investiţii, a demonstrat, dacă mai era nevoie, că autorităţile sunt incapabile să se ţină de propria planificare de la început de an. „Avem câteva lucrări care nu se vor finaliza în totalitate în cursul acestui an şi am luat dintr-o parte şi am dus în altă parte.”, este justificarea primarului Ţâroiu, care trădează lipsa disciplinei şi a seriozităţii, până la urmă, în maniera de lucru a Primăriei.
Cu economiile făcute de ADP la licitaţii se împrejmuiesc locurile de joacă din cartiere
*Covoarele elastice din cauciuc pentru locuri de joacă au beneficiat de o prevedere bugetară de 166.000 lei, fiind necesari pentru realizarea lor 148.000 lei. A rezultat, în urma licitaţiei, o diferenţă de 18.000 lei, disponibilă a completa alte cheltuieli ale autorităţilor.
*Şi de la lucrarea de amenajare a parcului din Vişoi a rămas un rest de 21.000 lei. S-au alocat în momentul constituirii listei de investiţii, la început de an, 300.000 lei, din care vor fi consumaţi 279.000 lei. Deşi normal ar fi fost ca executantul să fie penalizat drastic pentru întârzierea nepermisă a investiţiei, care n-a fost gata nici la termenul de 15 octombrie 2018 din ultimatumul dat de primar. Dar, pesemne, constructorii au motivele lor pentru care îşi permit să-şi bată joc de lucrările cu statul, avându-l pe primar la mâna lor.
*După achiziţia publică a benei basculabile Renault Kerax, au rămas în puşculiţa ADP-ului 11.000 lei. Serviciul public avea rezervată pentru această dotare o sumă de 95.000 lei, din care a cheltuit 84.000 lei.
Alţi 30.000 lei provin din renunţarea la un modul de vestiare.
*Cei 80.000 lei salvaţi de la licitaţiile enumerate vor susţine plata unui obiectiv nou: împrejmuirea locurilor de joacă. „Dotarea respectivă este necesară pentru a rezolva solicitările asociaţiilor de proprietari privind protejarea copiilor în incinta locurilor de joacă.”, argumentează Executivul Primăriei această nevoie destul de costisitoare, apărută la sfârşit de an.
*Altă dotare nouă, ivită suplimentar listei de investiţii la unităţile de învăţământ, constă într-o centrală termică la Grădiniţa cu program prelungit „Sfânta Marina”, care avea nevoie de 17.500 lei.
O ultimă modificare a cerinţelor subordonaţilor Primăriei, care au rectificat bugetul şi lista de investiţii pe 2018, decurge din schimbarea planurilor conducerii Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel”, care doreşte să transforme clădirea centralei termice într-o sală multifuncţională, intenţiile iniţiale fiind de „sală de festivităţi”. Până la urmă, cam acelaşi lucru este, însă a trebuit conformată denumirea viitoarei amenajări la ceea ce prevăd documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii (D.A.L.I.) şi certificatul de urbanism.
Cheltuieli noi la Primărie, la final de an
Se suceşte şi Primăria, care nu mai vrea ce voia la începutul anului, când şi-a făcut bugetul. Instabilitatea programului de lucrări pe 2018 derivă şi din această recentă propunere înaintată consilierilor locali, de a aproba finanţarea unor obiective noi cu două luni înainte de Crăciun. Un edil chibzuit trebuia să ne prezinte planul îndeplinit, dacă nu 100%, măcar într-un procent mulţumitor. Când colo, aflăm că ia banii de la investiţiile care nu se mai fac, ca să-i folosească la proiectele noi, apărute la momentul bilanţului. Iată ce nevoi recente au dat peste cap lista de investiţii consimţită de Executiv şi Legislativ:
*Reabilitarea spaţiilor pietonale pe strada Piaţa Jurământului (proiect tehnic + execuţie): 60.000 lei;
*Reabilitarea străzilor Negru Vodă şi Republicii, de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea, până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu (de la Policlinică, până la fosta Sticlărie), proiect tehnic + execuţie: 135.000 lei;
*Studiu luminotehnic pentru sistemul de iluminat public: 120.000 lei;
*Studiu geotehnic pentru imobilul situat la intersecţia străzilor Negru Vodă, Republicii şi Piaţa Jurământului: 40.000 lei;
*Dotări constând în echipamente ale centralei termice, la Centrul Multifuncţional din strada Negru Vodă, nr.282 (fosta Şcoală 5): 14.000 lei;
*Dacă la obiectivele enumerate se pun bani, avem unul de la care se iau. Şi nu puţini. Mai precis, 911.500 lei, care nu vor fi folosiţi în rămăşiţa din 2018 pentru lucrarea de extindere a reţelei de apă pe strada Grigore Alexandrescu, Valea Bărbuşii (proiectare + execuţie). Investiţia beneficiază de o alocare de 1.650.000 lei, din care sunt suficienţi în acest an, conform învoielii dintre primar şi constructor, 738.500 lei.
*În schimb, avem două investiţii cărora nu le sunt suficiente fondurile rezervate la început de an. Economicul Primăriei a estimat la 1.950.000 lei suma care îi va fi plătită în 2018 firmei General Trust, executantul amenajării urbanistice a străzilor Negru Vodă şi Republicii, între Bulevardul „Pardon” şi intersecţia străzilor Negru Vodă şi General Teodorescu. Întrucât constructorul s-a angajat că încheie până la sfârşitul anului, Primăria trebuie să-i plătească cei 2.400.000 lei, preţul integral, în 2018. Astfel, diferenţa de 450.000 lei a fost dislocată de la lucrarea care nu se execută în totalitate în 2018.
*Al doilea obiectiv pentru care n-a fost suficientă alocarea iniţială de 75.000 lei este „Amenajarea complexă a Râului Târgului” – studiu de fezabilitate şi alte studii aferente obiectivului, pentru care necesarul este de 100.000 lei.
*De asemenea, de 50.000 lei era nevoie pentru demolarea clădirilor degradate ale Liceului Tehnologic (fostul Minier).
Liviu Ţâroiu: „Cel cu care am semnat contractul nu poate finaliza”
Cei 911.500 lei, luaţi de la lucrarea de extindere a reţelei de apă, vor fi consumaţi pentru planurile de final de an ale lui Liviu Ţâroiu, rămânând disponibili, după acest transfer şi după distribuirea banilor pe obiectivele prezentate, 17.500 lei. „Am avut o discuţie cu cel cu care am semnat contractul, că nu poate finaliza. Contractul este pe doi ani. Lucrarea s-a licitat, s-a adjudecat, este dată, numai că el nu va putea consuma toţi banii în acest an şi am luat de acolo, ca să putem duce în altă parte, în funcţie de cât ne-a spus el că poate continua în acest an.”, a explicat Liviu Ţâroiu de ce umblă la banii de reţea de apă. Contractul de extindere a reţelei pe străzile Grigore Alexandrescu şi Valea Bărbuşii a fost câştigat, pe 27 iulie 2018, de firma Sercop ADN, la o valoare de 2.438.964,47 lei (2.902.367,71 lei cu TVA). Primăria îl scosese la licitaţie cu 2.473.290 lei (2.943.215,10 lei cu TVA).