11 C
Campulung Muscel
22/05/2024

Executantul covorului elastic din Grădina Publică, câştigător cu un preţ peste suma donată de Holcim

Neputinţa companiei Holcim de a întreprinde lucrarea de montare a unui covor elastic în locul de joacă din Grădina Publică, plătit tot de combinat, a condus la o încurcătură, nelămurită la dezbaterile în plen ale Consiliului Local, consumate în ultima zi a lunii octombrie. Până la această etapă de îmbunătăţire a spaţiului destinat recreării celor mici, finanţatorul Holcim derula investiţia cap-coadă: aloca banii, ţinea licitaţia, plătea constructorul şi preda investiţia gata de inaugurare municipalităţii. Oamenii companiei nu s-au mai putut ocupa ei de derularea procedurii şi când a fost vorba de completarea cu un covor de cauciuc a părculeţului de 22.000 de euro, factură achitată tot de Holcim în toamna anului 2016. Prin urmare, partenerul lui Liviu Ţâroiu a optat pentru o sponsorizare în favoarea Câmpulungului, rămânând ca autorităţile locale să se ocupe de organizarea licitaţiei şi găsirea executantului. Executant care, îi strigă liberalii lui Ţâroiu, s-a găsit înainte ca banii donaţi de Holcim să intre în bugetul local, printr-o rectificare de buget, votată pe 31 octombrie 2018. Asta în timp ce data finalizării achiziţiei publice, conform site-ului prin intermediul căruia fac cumpărături instituţiile de stat, este 23 octombrie 2018. Altfel spus, licitaţia s-a încheiat cu o săptămână înainte ca aleşii să dea, prin votul lor, „undă verde” derulării licitaţiei.

Conform informaţiilor postate pe site-ul de achiziţii publice, firma a câştigat lucrarea cu peste 5.000 de lei mai mult decât suma donată de Holcim   

Înainte de a relata despre vehemenţa lui Liviu Ţâroiu cu care a negat organizarea licitaţiei înainte de a se aproba intrarea sponsorizării în bugetul Câmpulungului, iată cum se prezintă cronologia evenimentelor pe hârtie. Pe 24 septembrie 2018, s-a încheiat contractul de sponsorizare între Holcim România SA şi beneficiarul Municipiul Câmpulung, prin care acesta din urma primea de la companie suma de 89.970 lei. Suma trebuia preluată în bugetul local, majorând atât veniturile cu acest supliment venit din partea combinatului de ciment, cât şi cheltuielile, întrucât avea o destinaţie precisă: lucrările de montare a unui covor elastic din cauciuc în locul de joacă din Grădina Publică „Merci”. 

La aproape o lună de la încheierea contractului de sponsorizare, Municipiul Câmpulung, în calitate de autoritate contractantă, organizatorul licitaţiei, pe înţeles, publica anunţul de cumpărare directă a serviciilor firmei care urma să execute aşternutul elastic al parcului. A doua zi după publicare, 23 octombrie 2018, procedura se încheia, fiind acceptată oferta societăţii Invest Prospeed ESM SRL, din Ştefăneşti, Argeş. Valoarea cumpărării directe, prezentate pe SICAP, site-ul electronic de achiziţii publice, care a înlocuit SEAP: 79.900 lei sau 17.119,84 euro, sume fără TVA. Adăugând TVA, pentru a obţine preţul final, rezultă o valoare a lucrării de 95.081 lei. Cu 5.111 lei mai mult decât suma donată de Holcim, care este şi valoarea cu care contractul a fost scos la licitaţie. Ce s-a întâmplat de s-a ajuns la o asemenea depăşire a valorii estimate, cu care Primăria a plecat la cumpărături? Nu se ştie. 

Liviu Ţâroiu: „Oameni buni, lăsaţi-o, că nu e aşa!”

Dar Liviu Ţâroiu insistă frenetic că nu a avut loc nicio achiziţie, care urmează după şedinţa de Consiliu Local din 31 octombrie 2018. „(…) Banii pentru covorul din Grui sunt prinşi în bugetul ADP şi n-avem nicio treabă cu ei, sunt plătiţi. Avem în Grădina Publică locul de joacă, pentru care am primit o sponsorizare şi avem un contract de sponsorizare cu Holcim pe această sumă, pe care o băgăm în bugetul nostru, pentru covor elastic. (…) La noi se face procedura de licitaţie. Holcim n-a vrut să mai facă, aşa cum făcea până acum, ei licitau. Urmează, n-am făcut-o.”, a răspuns Liviu Ţâroiu când a fost întrebat de Bogdan David dacă a făcut licitaţia. „Trebuie s-o băgăm în buget (n.r. suma). Cum s-o fac dacă n-o am în buget?!”, voia acesta să-şi convingă auditoriul că nu s-a produs achiziţia despre care liberalul susţinea că s-a atribuit şi, mai mult decât atât, s-a atribuit cu altă sumă decât cea care intra în buget. 

David a vrut să obţină şi altă părere, cea a directoarei economice Violeta Iarca. Până să apuce să răspundă cea vizată de întrebarea referitoare la ţinerea licitaţiei înaintea votului în Consiliu, primarul a sărit din nou: „Sigur nu!” „N-am cunoştinţă, şi-a completat şeful Iarca, dar se putea face, atâta timp cât aveam contractul de sponsorizare încheiat.” „Oameni buni, lăsaţi-o, că nu e aşa!, a revenit în dialog Liviu Ţâroiu. Nu s-a făcut procedura! Vă demonstrez că nu. Ştiţi jumătate din discuţie. Cel care a făcut oferta şi cu care am lucrat la ADP a ridicat pe SICAP şi valoarea acestui loc de joacă, în funcţie de metrul pătrat. N-o să mă contrazic cu dumneavoas-tră, că eu ştiu ce iau de pe piaţă şi am toate informaţiile. Eu nu pot să iau peste ce am luat la ADP.”, a dezminţit primarul informaţia cu care a plusat David, potrivit căreia cumpărăturile s-au făcut la un preţ dublu faţă de cel al pieţei. „Discuţia a fost c-o face Holcim şi n-au mai putut s-o facă dânşii, că nu le aprobă, şi de acolo a plecat toată…”, a încheiat primarul subiectul care s-a văzut că l-a deranjat. 

Şi avea de ce să-l deranjeze, pentru că, în ciuda a ceea ce se trâmbiţa în Consiliu, că nu se poate licita peste suma alocată de sponsor, site-ul arăta contrariul: un constructor câştiga lucrarea cu peste 5.000 de lei în plus. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!