3.5 C
Campulung Muscel
23/03/2023

Ziua Armatei la Câmpulung, moment de reculegere şi…de politică!

În fiecare an, pe data de 25 octombrie se sărbătoreşte Ziua Armatei Române. La Câmpulung, de fiecare dată, Batalionul 30 Vânători de Munte “Dragoslavele”, împreună cu Primăria Municipiului Câmpulung, a organizat acest eveniment, însă, anul acesta, Consiliul Judeţean Argeş, din interese destul de cunoscute, a dorit să organizeze Ziua Armatei, la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, împreună cu militari din Garnizoanele Piteşti şi Curtea de Argeş. Începutul evenimentului a fost marcat de primirea onorului, urmată de intonarea imnului, ceremonia religioasă de cinstire a eroilor neamului românesc, realizată de un sobor de preoţi civili şi militari, iar apoi s-a trecut la momentul mult dorit de autorităţi: aprinderea Flăcării Centenarului – singurul proiect în an de centenar al preşedintelui Dan Manu. 

După depunerea Flăcării Centenarului, în memoria eroilor neamului, organizatorii au avut un moment de alocuţiuni şi mesaje oficiale transmise din partea Ministerului Apărării, precum şi din partea Bisericii Ortodoxe Române. Au participat oameni de cultură, politicieni și militari de la Garnizoanele Pitești, Curtea de Argeș și Câmpulung. 

La eveniment a fost prezentă şi Lucia Hossu Longin, realizatorul TV şi membru titular al grupului “Respect pentru valorile naţionale”, realizatoarea filmului dedicat eroilor musceleni, lansat în aceeaşi zi de joi, 25 octombrie.

“Suntem aici spre a omagia pe eroii de la Mateiaş şi pe toţi soldaţii musceleni şi argeşeni de ziua Armatei Române, să le aducem Flacăra neuitării – Flacăra Centenarului. După cum ştiţi, Primul Război Mondial a fost numit Marele Război. Au căzut cinci imperii şi au murit milioane de oameni. Au fost mobilizate 65 milioane de persoane şi au murit pe câmpul de luptă şi pe câmpurile civile 25 de milioane. Eroii aceştia fac parte din această statistică. Aici, la Mateiaş, în cele 400 de oseminte există poveşti de viaţă uluitoare, ale jertfei pe care au dat-o argeşenii şi muscelenii în marile războaie. Felicit Armata Română, pentru că temelia viselor noastre, pacea noastră şi armonia stau în Armată.”, a transmis Lucia Hossu Longin. 

Organizarea Zilei Armatei Române la Câmpulung a fost făcută şi cu sprijinul Muzeului Judeţean Argeş, reprezentat în această zi de directorul Cornel Popescu. “Este o onoare şi bucurie să participăm astăzi la sărbătorirea Armatei Române şi la comemorarea eroilor noştri care s-au jertfit acum mai bine de 100 de ani pentru realizarea unui ideal naţional care a fost secular, acela ca toţi românii să locuiască în graniţele aceluiaşi stat. Ne raportăm la Ziua Armatei Române, sărbătorită astăzi. Armata Română reprezintă un corp profesionist, le urez tuturor angajaţilor Ministerului Apărării Naţionale, ai structurilor militare, multe realizări, succese şi la mulţi ani! Dumnezeu să binecuvânteze statul militar român!”, a spus Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş.

Mai mulţi primari din comunele limitrofe şi din întreg judeţul Argeş au fost prezenţi la Aprinderea Flăcării Centenarului, nu la Ziua Armatei, că de asta nu s-a prea pomenit, decât în alocuţiunile citite pierdut şi neînţeles… Primarul municipiului Câmpulung, unul dintre organizatorii acestui eveniment, a ţinut, totuşi, să transmită câteva cuvinte legate de această zi şi de importanţa ei. “Bun venit la Mausoleul Eroilor din Mateiaş. Este o ocazie deosebită, astăzi, pentru noi muscelenii, nu doar că sărbătorim Ziua Armatei, dar şi că primim Flacăra Centenarului, una dintre cele mai strălucite iniţiative. Ne aflăm astăzi aici în locul unde găsim şi îşi găsesc odihna de veci 500 de fii şi fiice ale Muscelului. Să ne arătăm respectul, dragostea şi loialitatea. Prezenţa dumneavoastră, a tuturor, aici, nu este decât respectul care ne alină pe toţi. Ziua Armatei nu este doar un moment de sărbătoare, dar şi unul de comemorare. Sunt onorat să fiu în prezenţa eroilor noştri, dar şi a dumneavoastră, a tuturor, pentru că Flacăra pe care o aprindem este un simbol de sentimente care ne-au făcut să ne reunim astăzi. Vă felicit pentru iniţiativă şi vă salut în numele eroilor Muscelului. La mulţi ani, Armatei”.,a transmis primarul Liviu Ţâroiu. 

Iniţiatorul Flăcării Centenarului, preşedintele CJ, Dan Manu, a vorbit tot despre importanţa zilei de 25 octombrie.  “Astăzi, 25 octombrie, aici, la Mausoleul Mateiaş, punctăm două evenimente naţionale. Primul este legat de Ziua Armatei Române, ocazie cu care în numele CJ Argeş vă rog să îmi permiteţi să vă adresez un călduros La mulţi ani, prosperitate, multă sănătate, atât dumneavoastră, cât şi familiilor dumneavoastră. Tot astăzi, aici, Flacăra Centenarului, organizată de CJ Argeş, împreună cu Academia Română, o aprindem pentru a ne aduce aminte, o flacără a recunoştinţei, a omagiului, în memoria celor care s-au jertfit pentru reîntregirea neamului în Primul Război Mondial. Aici, în spatele meu, în Mausoleu, zac osemintele soldaţilor care s-au jertfit pentru noi. Pentru tot ceea ce au făcut, pentru tot ceea ce suntem noi astăzi şi vor fi generaţiile viitoare, noi trebuie să respectăm valorile naţionale şi locale. Tuturor sărbătoriţilor astăzi vă spun la mulţi ani, iar eroilor le spun Dumnezeu să-i ierte!”, a spus Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean. 

Locţiitorul comandantului Garnizoanei Piteşti a fost prezent la eveniment, fiind alături de militarii garnizoanei care s-au aflat pe platoul Mausoleului de la Mateiaş. “Vă mulţumesc din partea militarilor Garnizoanei Piteşti că sunteţi în acest loc cu o semnificaţie deosebită pentru istoria tumultoasă a poporului nostru, alături de militarii Armatei Române. 25 octombrie este un moment simbolic în istoria poporului român, este ziua în care Armata Română şi-a îndeplinit menirea firească de a restabili hotarele patriei, care au zămislit-o. Cinstirea eroilor care s-au jertfit pentru unitate şi libertate reprezintă o datorie sfântă pentru toţi românii. Acest moment solemn evidenţiază preţuirea şi respectul acordat tuturor ostaşilor români. Gândurile noastre de bine se îndreaptă asupra tuturor celor care poartă cu cinste şi onoare uniforma armatei române, oriunde s-ar afla în slujba ţării şi a naţiunii. Tuturor eroilor neamului, cunoscuţi sau necunoscuţi, veşnica noastră recunoştinţă”, a spus Gabriel Chilău, locţiitorul comandantului Garnizoanei Piteşti. 

Mesajul Ministrului Apărării Naţionale, Mihai Viorel Fifor a transmis un mesaj oficial, care a fost citit de colonelul George Oprean, comandantul şcolii militare “Basarab I” din Piteşti. După alocuţiuni, oficialităţile au depus coroane, însă anul acesta le-au legat pe gardul de deasupra Basoreliefului Mausoleului, din dorinţa preşedintelui CJ, Dan Manu, pentru a fi văzut de cei aflaţi jos, pe platou, însă a uitat un mic detaliu: coroanele se depun conform tradiţiei de zeci de ani pe peretele Mausoleului în care se odihnesc zeci de ostaşi români, însă este mai important să dai bine la poză cu o coroană atârnată de gard, decât cu o coroană aşezată la picioarele eroilor neamului românesc, fără de care, astăzi, nu am avea o Românie Mare. 

Evenimentul s-a încheiat cu înmânarea medaliilor centenare, o hotărâre a Consiliului Judeţean Argeş prin care se recompensează simbolic personalităţile care pe parcursul acestui an s-au implicat în activităţile dedicate Centenarului. Preşedintele CJ, Dan Manu, a înmânat medalii de Centenar Luciei Hossu Longin, primarului Liviu Ţâroiu, preşedintelui ADR Sud Muntenia Liviu Muşat, colonelului George Oprean, primarului comunei Valea Mare Pravăţ, Ion Boncoi şi prefectului Emilian Dragnea, căruia a ţinut să îi încurce şi puţin numele, tot în semn de recunoaştere în an de Centenar. 

 

Printre cei prezenţi s-a aflat şi instructorul de dansuri populare Ion Horobeanu, alături de un grup de copii gătiţi cu port popular, ce au dat culoare tradiţională evenimentului. La final, militari de la Piteşti şi Curtea de Argeş, alături de jandarmii şi membrii ISU, de la detaşamentele din Câmpulung, au defilat, pe muzica Fanfarei Militare, care a interpretat melodii patriotice. 

În urma autocarelor cu copii,  plătite de Dan Manu, de la Piteşti şi Mioveni au rămas doar coroanele atârnate de bietul gărduleţ, iar pe zidul Mausoleului, unde se puneau de drept jerbe şi coroane, zac pierdute trei flori amărâte depuse de un copil venit în vizită. 

 

 

 

Prezenţi la eveniment au mai fost: senatorul PSD Gheorghe Marin, senator PSD Cristina Stocheci, Ludovic Orban preşedintele Partidului Naţional Liberal, Dănuţ Bica, deputat PNL, vicepreşedinţii CJ – Ion Mânzână şi Simona Brătulescu, Monica Cotenescu – consilier judeţean, Araxy Negoşanu – directorul Centrului Cultural Judeţean Argeş, Constantin Ivan – secretar de stat la Ministerul Economiei, prefectul Emilian Dragnea şi subprefectul Adrian Bughiu, fostul subprefect Argeş, Gabriel Stoian, Octavian Sachelarie – directorul Bibliotecii Judeţene, Sorina Honţaru – director DSP Argeş, Liviu Muşat – preşedinte ADR Sud Muntenia, Diana Eftene – director AFIR Argeş, colonelul Gheorghe Lupescu – inspector şef IJJ Argeş, generalul Nicolae Popescu, Ovidiu Stănescu – comandantul Unităţii de apărare CBRN din Câmpulung. 

Aproape toţi primarii din Muscel au fost şi ei prezenţi: Marian Toader – primarul comunei Lereşti şi viceprimarul Adriana Cicu, Paul Marin – primarul comunei Stoeneşti şi viceprimarul Ion Luca, Ionel Dulamă –  primarul comunei Rucăr, Florin Proca – primarul comunei Berevoeşti, Ion Banzea – primarul comunei Poenarii de Muscel, Şerban Leonard – primarul comunei Vlădeşti, Ion Boncoi – primarul comunei Valea Mare Pravăţ şi viceprimarul Nicolae Ceauşescu, Claudius Ciobanu – primarul comunei Cetăţeni, Vasile Miriţă – primarul comunei Schitu Goleşti, viceprimarul Mărgărin Blidaru, Dorel Tănăsescu – primarul comunei Bughea de Jos, Vasile Leau – primarul comunei Boteni, Dumitru Secăreanu – primarul comunei Dâmbovicioara, Petre Andrei – primar Hârtieşti, Ion Pădureanu – primar Godeni, Cătălin Turturică – primar Bălileşti, Cornel Ionică – primar Piteşti şi viceprimarul Laurenţiu Zidaru, precum şi fostul primar al municipiului Câmpulung – Gheorghe Oancea şi Ion Băcioiu – primarul comunei Dragoslavele. 

Au mai fost prezenţi şi: Cornel Bivol –  preşedinte ALDE Câmpulung, consilierii locali: David Bogdan, Ionel State, Lucian Ionescu, Gheorghe Sârbu, Constantin Staicu, Marin Stanciu, Estera Stămoiu, Ion Iliescu, Liviu Iana, Eugen Nae, Adrian Miuţescu, Gheorghe Alecsei , Marius Postelnicescu şi mulţi alţii. 

Dan Manu visează Mausoleul cu ochii deschişi

Spre finalul evenimentului, atunci când s-au acordat medalii de Centenar celor care s-au implicat întregul an în proiectul cu Flacăra Centenarului, preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, a ţinut să spună, totuşi, chiar dacă pe ocolite, câte neînţelegeri are în mintea sa legate de Mausoleul Eroilor de la Mateiaş. După ce s-a vehiculat informaţia clară că Dan Manu doreşte să obţină Mausoleul Eroilor de la Mateiaş pentru a-l trece în patrimoniul CJ, la acest eveniment a ţinut să îl premieze pe Ion Boncoi, primarul comunei Valea Mare Pravăţ, menţionând că Mausoleul ar trebui să aparţină acestei comune, fără să ţină seamă, în cazul în care a studiat vreodată, că Mausoleul a fost înfăptuit la zece ani după război de câmpulungeni. Dorinţa domnului Manu, iubitor de istorie şi purtător de flacără, este de a pune mâna pe un Mausoleu, care mai întâi să fie preluat de la Câmpulung la Valea Mare şi de la Valea Mare la CJ, uitând că este doar terenul acestei comune, nu şi clădirea, nu prea şi istoria. Cu o desebită nonşalanţă, preşedintele CJ a ţinut să menţioneze aceste lucruri: “Pentru că în fapt, suntem pe teritoriul comunei Valea Mare Pravăţ şi trebuie să-i dăm cezarului ce e al cezarului, acum, cel puţin ca locaţie geografică, acelaşi gest, aceeaşi medalie, domnului primar Boncoi”, a spus preşedintele Dan Manu. În acelaşi timp, arătându-şi marea supărare, organizatorii nici măcar nu au menţionat că gazda din această zi este Muzeul Municipal Câmpulung, datorită faptului că Mausoleul este secţie a instituţiei de la Câmpulung. Poate că la anul, fără vreo flacără politică şi o haită de oameni cu interese, va fi şi un 25 octombrie aşa cum şi-ar dori eroii neamului care au înfăptuit Marea Unire! 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!