27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Primarul Piteştiului ar putea să-şi piardă mandatul

Primarul Piteştiului, Cornel Ionică (PSD), a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). ANI l-a găsit în 2016 în conflict de interese pe primarul Piteştiului, însă acesta a contestat în instanţă raportul inspectorilor de integritate.
Iniţial, procesul a fost la Curtea de Apel Piteşti, care, în octombrie 2016, a respins contestaţia lui Cornel Ionică la raportul ANI. Iar acesta a atacat-o la Înalta Curte, care, pe 1 octombrie, i-a respins definitiv contestaţia. În urmă cu doi ani, ANI a emis un raport de evaluare, din care rezulta că actualul primar s-a aflat în conflict de interese în perioada în care a fost viceprimar, după ce inspectorii de integritate au constatat că acesta a participat la adoptarea unor hotărâri de Consiliu Local, în urma cărora ginerelui său i s-au pus la dispoziţie mai multe spaţii: „În perioada exercitării mandatului (de viceprimar, n.r.) 2008-2012, a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local Piteşti, din 24 septembrie 2009, având ca obiect validarea unor protocoale încheiate între Centrul Cultural al municipiului Piteşti cu societăţi comerciale la care ginerele său este asociat şi administrator (prin validarea protocoalelor, societăţile comerciale au beneficiat de folosinţa unor spaţii puse la dispoziţie de Centrul Cultural). De asemenea, acesta a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Local Piteşti, din 8 iulie 2010, în baza căreia a fost încheiat un contract de asociere între Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Piteşti şi SC D&D General Invest SRL, societate comercială la care ginerele său este asociat unic şi administrator (prin încheierea contractului de asociere, societatea comercială a beneficiat de folosinţa unor suprafeţe de teren aparţinând domeniului public în vederea exploatării neîngrădite pentru publicitate). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 46, alin. 1 din Legea nr. 215/2001 şi dispoziţiile art. 75, lit. a şi art. 77, alin. 1 şi 2 din Legea nr. 393/2004”.
„O să văd ce căi de atac mai există. Am vorbit şi cu avocaţii şi pot urma calea de atac la Tribunal, existând posibilitatea solicitării de repunere pe rol.”, a declarat Cornel Ionică. După cum spune prefectul de Argeş Emilian Dragnea, „conform procedurii standard în astfel de situaţii, decizia instanţei supreme trebuie transmisă secretarului municipiului, care va lua act de ea, după care o va transmite Prefecturii Argeş. Pasul următor este ca, după ce vom primi o solicitare în acest sens de la ANI, vom emite un ordin de încetare a mandatului înainte de expirare”. În cazul în care primarul Piteştiului îşi va pierde mandatul, există posibilitatea ca unul dintre cei doi viceprimari să asigure interimatul până la alegerile locale din iunie 2020 ori să fie organizate alegeri anticipate. Cornel Ionică a fost ales primar al Piteştiului în iunie 2016. El a mai fost primar interimar din noiembrie 2014, după ce predecesorul său, Tudor Pendiuc, a fost reţinut de procurorii DNA. Anterior, Cornel Ionică a fost viceprimar al Piteştiului timp de 14 ani. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!