Încă un tâlhar de femei a ajuns, vineri, la „răcoare”. Poliţişti ai Biroului de Investigaţii Criminale Piteşti, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, au continuat cercetările într-un dosar penal deschis pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie.
Fiind suspect într-un caz de loviri şi alte violenţe, amănunte, cu mult mai grave, au ieşit la iveală în cazul unui bărbat, de 49 de ani, din comuna Vlădeşti. Individul poate fi considerat tâlhar de profesie, având, până acum, zeci de jafuri comise. Între anii 1995-1998, a fost cel mai căutat tâlhar din România. După ce l-au prins, oamenii legii au reuşit să-i probeze, nici mai mult, nici mai puţin, de 37 de tâlhării însoţite de viol. Gabriel Neaţă a intrat în atenţia poliţiştilor pe 6 septembrie 2018, când, aflat la Ştefăneşti, a ameninţat o adolescentă cu cuţitul. Fata mergea cu bicicleta, când a fost atacată de necunoscut. A reuşit să fugă şi a sesizat Poliţia. Câteva minute mai târziu, individul, dat în urmărire, a fost prins de jandarmi pe calea ferată din Ştefăneşti. Avea cuţitul asupra lui. Având în vedere că doar o oprise cu mâna pe fată şi o ameninţase, nefiind vorba de tâlhărie sau furt, s-a întocmit dosar penal pentru loviri şi alte violenţe. Pornind de la trecutul lui, cercetările au fost extinse, astfel că oamenii legii s-au gândit că individul ar putea avea legătură cu o tâlhărie comisă pe 22 iulie, în comuna Mărăcineni. S-a dovedit că el este autorul!
De frică, o victimă i-a dat cerceii din urechi
Pe 22 iulie, în comuna Mărăcineni, Gabriel Neaţă a urmărit o femeie care se ducea către casă pe o scurtătură. Zona era nelocuită şi nu exista riscul să fie prins. Folosind aceeaşi metodă de ani buni, i-a pus femeii cuţitul la gât şi i-a cerut bunurile de valoare. Victima nu avea bani la ea, dar s-a speriat atât de tare, încât şi-a scos cerceii din urechi şi i-a dat individului. Tâlharul a luat bijuteriile şi a dispărut. Femeia a reţinut cum arată şi, după ce a scăpat, s-a dus la Poliţie şi a reclamat tâlhăria. În timpul cercetărilor, l-a recunoscut pe autor.
Reţinut pentru 30 de zile
Acum aproape două săptămâni, pe 6 septembrie, Gabriel Neaţă a fost reţinut pe bază de ordonanţă, iar vineri, 14 septembrie, a fost prezentat Judecătoriei Piteşti cu propunerea de arestare preventivă, instanţa admiţând solicitarea. „Admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti. În baza art. 226 alin. 1 C.pr.pen. rap. art. 202 alin. 1 şi 3 c.p.p. şi art. 223 alin. 2 c.p.p. dispune arestarea preventivă a inculpatului Neaţă Gabriel, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.09.2018, până la data de 13.10.2018, inclusiv. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat în cauză rămân în sarcina acestuia, iar onorariul avocat din oficiu, în cuantum de 130 lei, se va avansa din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare.”, se precizează în decizia de vineri.
Neaţă a „operat” şi cu fratele lui
Pentru poliţişti, Gabriel Neaţă a reprezentat, în urmă cu mulţi ani, studiu de caz. Individul a comis zeci de jafuri. Timp de trei ani, în perioada 1995-1998, le-a dat multă bătaie de cap anchetatorilor. Oamenii legii aveau înregistrate peste 40 de tâlhării, toate comise în acelaşi mod. Un individ le punea cuţitul la gât femeilor din Piteşti şi, ameninţându-le cu moartea, le fura toate bunurile de valoare: cercei, inele, lănţişoare, bani. După o vreme, în peisaj a apărut şi fratele acestuia, cei doi operând în tandem. Mai grav este că infractorii nu doar că jefuiau victimele, dar le şi violau. Au trecut anii şi, în urma unui pont dat de un şef de post dintr-o comună argeşeană, judiciariştii au ajuns la Gabriel Neaţă. În acea vreme, bărbatul trăia în concubinaj cu o femeie de etnie rromă, angajată ca măturătoare, la Administraţia Domeniului Public.
Bunurile furate, găsite la tâlhar acasă
La percheziţii, oamenii legii au găsit multe dintre bunurile furate de tâlhar. Punând cap la cap indiciile cu declaraţiile victimelor şi coroborând cu probele, oamenii legii au reuşit să dovedească faptul că Gabriel Neaţă a comis, în perioada amintită, nici mai mult, nici mai puţin de 37 de tâlhării. Anchetatorii care au lucrat la acel caz îşi amintesc câte nopţi nu au dormit pentru a da de urma individului. În plus, aceştia spun că, la descinderi, au găsit atât de multe bunuri provenite din furt, încât nici până astăzi nu au fost găsiţi toţi proprietarii, din cauză că nu toţi păgubaşii au depus plângere. Bunurile încă se află în Camera de Corpuri Delicte a IPJ Argeş.
În anul 1998, Gabriel Neaţă a fost arestat preventiv, fiind condamnat, îşi amintesc anchetatorii, la 17 ani de detenţie. A fost eliberat în septembrie 2009, dar nu a rezistat în libertate decât o lună. În octombrie 2009 a fost arestat din nou după ce a comis o altă tâlhărie. Acesta, a comis jaful imediat după ce s-a eliberat. A primit o nouă condamnare, însă, după ce a părăsit penitenciarul, s-a întors din nou în celulă. A beneficiat de legea recursului compensatoriu, fiind eliberat din penitenciar. Acum s-a întors în arest. Oamenii legii continuă cercetările, pentru a stabili dacă, în perioada cât a fost liber, a comis şi alte fărădelegi.