26/01/2025

Lucrări oprite! Se repetă istoria?

S-a oprit din lucru executantul amenajării Pieţei Primăriei. SE REPETĂ ISTORIA?

Le-a îngheţat sângele în vine câmpulungenilor sesizând că, vineri, sâmbătă şi duminică, şantierul din jurul Primăriei, era de o pustietate îngrijorătoare. Nici ţipenie de muncitor, nici urmă de utilaj! Ba, la un moment dat, în după amiaza dinaintea zilelor nelucrătoare, anemica mişcare remarcată în zona scormonită vârtos lăsa impresia de strângere a calabalâcului. Asta, deşi oamenii firmelor Group Concif şi Ratelen lucrau inclusiv în week-end, ca să respecte angajamentul asumat, de a preda Piaţa Primăriei şi vecinătăţile „boboc” până la sfârşitul anului. Să fim atât de nenorocoşi încât să retrăim momentele teribile livrate de un ţepar din Albia Iulia, care a distrus două parcuri şi a plecat? În urmă cu trei ani, comunitatea locală a fost bună de plată 81,6 miliarde de lei vechi, bani imputaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale, cu titlu de notă de plată pentru ravagiile făcute de Grup Corint în două zone cu statut de monument. 

La sfârşitul săptămânii trecute, s-a lăsat liniştea peste zona de lucru, deşi lumea se învăţase cu agitaţie, inclusiv duminica. În imaginile surprinse în ziua de joi, 13 septembrie 2018, întreaga acţiune se reducea la mişcarea unui utilaj de mici dimensiuni, în rest, nimic nu trăda intenţia câştigătorilor licitaţiei de a schimba „look-ul” Pieţei Primăriei înainte de Crăciun. Vineri, o amorţire „suspectă”, care a dat apă la moară gurii târgului, cum că nu s-ar fi onorat o plată solicitată de executanţi şi, de aici, încremenirea şantierului. Chiar să fim blestemaţi, să n-avem parte de deznodăminte fericite pentru investiţiile din Câmpulung, care se produc la o frecvenţă măsurată în decenii? Nu primarul PSD spunea, de când conducea municipiul ca interimar, că una dintre greşelile înaintaşului său liberal a fost atacarea reabilitării urbane printr-un singur proiect, încredinţat unui singur restaurator?! Iată că, în ciuda prudenţei de a „sparge” regenerarea urbană în mai multe proiecte, câştigate de mai multe firme – de preferat, locale, zicea Ţâroiu, ca să aibă pe cine să tragă de mânecă – i se poate întâmpla o păţanie similară. Nici cu lucrări mai mici ca dimensiune şi nici cu mai mulţi constructori pe „tarlaua” care nu se mai reabilitează, ci doar se amenajează, nu există garanţia succesului contractelor de execuţie. 

Acum, batem în lemn de un verdict similar înregistrat de colaborarea Primăriei cu Grup Corint! Căci halul în care se prezintă împrejurimile Primăriei face să ni se pară „apă de ploaie” ce-au lăsat în urma lor amatorii de la Alba Iulia. Dar ceva s-a întâmplat, de s-a oprit lucrul care, repetăm, nu avea pauze nici sâmbăta şi duminica, din dorinţa de a se profita de vremea bună, care poate întoarce foaia oricând în anotimpul autumnal. În condiţiile în care nu se muncea, circulaţia a rămas închisă, cu consecinţa blocării până la staţionarea în coloană pe ambele paralele ale centrului: Constantin Bâncoveanu – Fraţii Goleşti şi Matei Basarab – Lascăr Catargiu. Să fie vorba despre prea multă siguranţă la adeptul teoriei că altfel vorbeşti cu unul de-al casei? 

 

Liviu Ţâroiu: „Vineri, „s-a rupt căruţa”!”

Vizavi de ce am constatat pe teren şi ce s-a zvonit prin târg, că muncitorii şi-au luat „jucăriile” şi au plecat, după ce nu şi-au primit salariile, l-am contactat pe primarul Liviu Ţâroiu, a cărui versiune se prezintă astfel: „Se lucrează în Piaţa Primăriei, numai că a apărut o neînţelegere între antreprenorul general, Group Concif, şi pietrari. Eu nu am niciun amestec, le-am dat bani, tot ce mi-au cerut, bineînţeles, pe fişe de lucrări, nu pe vorbe. Neînţelegerea este între firma constructoare şi pietrarii contractaţi de ea. Chiar dacă Group Concif a virat bani firmei la care sunt angajaţi pietrarii, aceasta din urmă nu a plătit salariile muncitorilor. Aşa a apărut neînţelegerea. Astăzi (n.r. luni, 17 septembrie), stabilim cum va fi rezolvată situaţia, pentru că am chemat toate părţile implicate, să stăm de vorbă, pe cei de la Group Concif şi pietrarii de la Bistriţa. Plus că aştept o altă echipă. Celor de la Group Concif le-am virat bani pentru partea de betoane, excavare, pentru partea de piatră mai puţin, pentru că s-a lucrat pe această parte foarte puţin, au pus 20-30 de metri pe trotuar. De vineri seara, nu au mai lucrat, vineri „s-a rupt căruţa”, nu au continuat sâmbătă şi duminică, căci, de regulă, ei erau pe şantier sâmbăta şi duminica. Şi-au luat o parte dintre scule, dar mai au de luat. Astăzi (n.r. luni, 17 septembrie), aştept constructorul să vină să-mi spună care e situaţia. Între timp, am mai contactat şi eu pe alţii, să vedem cum repliem treaba, să-i aduc să discute şi cu alţii, poate găseşte două firme să lucreze în paralel. Până mâine (n.r. astăzi, 18 septembrie), mă lămuresc şi am să comunic printr-o conferinţă de presă, pe mai multe teme. Să nu apară zvonuri aiurea, că nu avem noi bani, Primăria! Sunt destui zvonaci… Noi avem toţi banii, nu se pune problema de lipsa banilor. Ne mişcăm repede, nu avem cum să rămânem ca la „Kretzulescu.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!