Motivul pentru care Sergiu Cicu, unul dintre aleşii la care colegii s-au gândit pentru a-l trimite în Grecia, n-a putut face deplasarea a fost dezvăluit pe Facebook de primarul de la Corbi, Virgil Baciu: consilierul local ALDE de la Câmpulung a făcut parte din delegaţia unioniştilor la Bruxelles. „Spre Marea Unire în Parlamentul European.”, scrie edilul corbean, pe 6 septembrie, pe pagina sa de socializare, unde a prezentat mai multe imagini ale musafirilor din România şi Moldova, susţinători ai reîntregirii ţării. La Bruxelles a făcut pe gazda europarlamentul Mircea Diaconu, un apropiat al directorului Casei de Cultură a Sindicatelor, care a declinat oferta colegilor consilieri de a-i reprezenta în Grecia, având programată această călătorie în Belgia. Aleşii l-ar fi vrut prezent pe Sergiu Cicu la Festivalul „Oraşul Vechi” din Xanthi, dată fiind legătura organizatorului Festivalului „Stars of Song” cu domeniul în care a avut deja loc un schimb de experienţă între greci şi musceleni. De altfel, Sergiu Cicu le-a sugerat camarazilor din Consiliu, dispuşi să onoreze invitaţia, să profite de şederea în Grecia ca să poftească unul – doi copii din această ţară la Festivalul de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineret de la Câmpulung, care are un caracter internaţional.
În spaţiul public, laudele pentru prezenţa unioniştilor în „inima” Uniunii Europene le-a cules primarul de la Corbi, pe pagina căruia au curs complimentele şi felicitările. „Adevărat român, fiu al satului Poienărei – Corbi, judeţul Argeş, a dus tricolorul şi haina strămoşilor, portul nostru naţional, la Parlamentul European, precum badea Cârţan la Roma!”, îi scrie Camelia Buşcă primarului care a ieşit din ţinuta de rocker, în calitate de organizator al Festivalului „Stonebird”, pentru portul popular muntenesc. „Badea Cârţan ar fi invidios.”, adaugă Dorinel Popescu. „Felicitări, domnule primar! România Mare în vechile hotare!”, încurajează Alex Ionescu lupta pentru unire cu Moldova. „Bravo, Virgile! Dacă am avea măcar jumătate dintre primari ca tine, am fi departe! Te îmbrăţişez, Gelu Maria.” „Acolo vă e locul! Aţi făcut istorie!”, se alătură Luminiţa Pantazi grupului de lăudători ai demersului susţinut la acest eveniment şi de câmpulungeanul Sergiu Cicu, şi el costumat tot în cămaşa populară, pe care a purtat-o şi la festivitatea de la „Ciobănaşul”, dată de Liviu Ţâroiu în cinstea oaspeţilor săi la Zilele Câmpulungului. „Sunteţi cei mai tari!”, remarcă Jeny Aldea, care i se adresează lui Sergiu Cicu: „Te-ai întâlnit cu primarul nostru? Bravo! De aşa oameni avem nevoie în ţara asta frumoasă. Dar, din păcate, sunt rarităţi!” În timp ce Radu Tudor le recomandă lui Baciu şi Cicu să-şi rezerve scaunele în Parlamentul European.
Scopul prezenţei la Parlamentul European l-a constituit Audierea Publică „România şi regiunile istorice în Anul Centenar”: cultură, identitate, valori europene”, acţiune consumată pe durata a două zile, în care, pentru prima dată în Parlamentul European, s-a discutat despre Unire, alături de primari şi reprezentanţi ai comunităţilor locale din România şi Moldova. „Miercuri, 5 septembrie, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European, a avut loc conferinţa intitulată „România şi regiunile istorice în Anul Centenar: cultură, identitate, valori europene”, organizată cu sprijinul eurodeputatului Mircea Diaconu, la iniţiativa Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”. La eveniment au participat reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din regiunile istorice, dar şi din cadrul Uniunii Europene, precum şi ai mediului academic, politic şi administrativ din România şi Republica Moldova. Conferinţa s-a desfăşurat sub forma unei audieri publice menite să identifice principalele probleme ale comunităţilor româneşti din regiunile istorice. Un alt punct al dezbaterilor a fost direcţia comună a mişcării unioniste şi a integrării europene a Republicii Moldova.”, aflăm de pe pagina europarlamentarului Mircea Diaconu, care a justificat astfel demersul ce constituie subiectul acestui articol: „Suntem în An Centenar şi, ca români, ne simţim datori să facem ceva pentru a spune lumii că lucrurile care ne unesc sunt mult mai multe decât ceea ce ne diferenţiază pe unii de ceilalți. De aceea, am răspuns propunerii venite din partea Platformei Unioniste „Acţiunea 2012” ca aici, la Bruxelles, să reconstituim, cel puţin în spirit şi pentru câteva momente, România Mare.”
Cu această ocazie, aproape 80 de persoane au semnat Declaraţia de Unire. Cu câteva zile înainte de a ajunge la Bruxelles, primarul Virgil Baciu, alături de o sută de argeşeni, cu „steagurile şi frunţile sus” au pornit pe drumul spre Marea Unire, la „Festivalul Plăcintelor şi Sarmalelor” din Baimaclia – Căuşeni, Republica Moldova. Între participanţi, o sută la număr, s-au aflat angajaţii Primăriilor Corbi şi Valea Iaşului, cu primarii lor în frunte, Corul Veteranilor „Mihai Viteazul” din Piteşti, ansamblul de copii fluieraşi. „E.M.”