3.6 C
Campulung Muscel
09/12/2024

Nemulţumiţi de creşterea taxei de branşare la reţeaua de gaze naturale, Cinci primari din Muscel au trimis o petiţie la ANRE

Cinci primari din Muscel s-au unit, nemulţumiţi de creşterea revoltător de mare a taxei de branşare la reţelele de gaze naturale, şi au trimis o solicitare Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, miercuri, 5 septembrie 2018. Chiar dacă fac parte din formaţiuni politice diferite, edilii cer plafonarea taxei pentru racordarea populaţiei la reţeaua de utilităţi, având în vedere că, după intrarea în vigoare a noii legi a Energiei electrice şi a gazelor naturale, această taxă a crescut de la 1.500 – 1.700 de lei la 5.000 – 5.300 de lei pentru o branşare. Asta însemnă că, proporţional cu mărirea sumei, va scădea numărul celor care doresc să beneficieze de gaze naturale. În speranţa unei soluţionări favorabile, iată ce au relatat primarii din Muscel celor de la Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei: 

„Comunele Lereşti, Schitu Goleşti, Mihăeşti, Stâlpeni şi Ţiţeşti, din judeţul Argeş, prin reprezentanţii lor legali, Marian Toader, Vasile Tudorel Miriţă, Gheorghe Matei, Gabi Şerbănoiu şi Gheorghe Savu, localităţi care se bucură de privilegiul existenţei reţelelor de distribuţie a gazelor naturale, vă aducem la cunoştinţă o stare de fapt, care afectează populaţia în general, pe potenţialii consumatori casnici, în special. 

În anii precedenţi, 2016-2017, pe fondul aprovizionării tot mai anevoioase a populaţiei cu combustibil solid, pentru perioada de iarnă, au crescut considerabil solicitările locuitorilor de racordare la reţelele de gaze naturale, în fiecare dintre cele cinci localităţi, existând peste 120 de noi  branşamente de gaze naturale în fiecare an. Taxa de branşare percepută de operatorii autorizaţi, în perioada amintită, era situată între 1.500 – 1.700 de lei şi era considerată accesibilă de potenţialii consumatori casnici. După intrarea în vigoare a Legii nr. 167/2018, pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, începând cu 1 august 2018, s-a constatat o creştere exagerată, de două, trei ori a taxei de branşare, percepută de operatorii şi distribuitorii de gaze naturale, amintind aici, spre exemplu, că pentru localităţile Lereşti şi Schitu Goleşti, unde operează SC Distrigaz Sud Reţele, tariful de branşare la reţelele de gaze naturale a crescut de la 1.500 – 1.700 de lei per branşament, la 5.000 – 5.300 de lei per branşament.

Această creştere a creat numeroase nemulţumiri în rândul populaţiei, din punctul nostru de vedere, nu poate avea o justificare fundamentată economic, pentru că este evident că triplarea taxei va duce, pe cale de consecinţă, la reducerea de cel puţin trei ori a solicitărilor de racordare la reţeaua de gaze naturale şi, astfel, în primul rând, este afectată populaţia, dar pe de altă parte, prin scăderea exponenţială a potenţialilor consumatori, vor înregistra pierderi şi operatorii reţelelor de gaze naturale.

În consecinţă, în virtutea competenţelor conferite de legislaţia în vigoare, vă rugăm să analizaţi memoriul nostru şi să interveniţi în scopul redimensionării taxei de branşare sau instituirii unui prag maximal, spre beneficiul tuturor, populaţie, operatori reţele de gaze, autorităţi locale.”

Demersul a fost semnat şi parafat de cei cinci edili: Marian Toader (Lereşti), Vasile Tudorel Miriţă (Schitu Goleşti), Gheorghe Matei (Mihăeşti), Gabi Şerbănoiu (Stâlpeni), Gheorghe Savu (Ţiţeşti). 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!