Mulţi dintre şoferii români îşi găsesc uneori maşina lovită în parcare. Ştim toţi că găsirea şoferului vinovat poate fi extrem de dificilă, iar poliţiştii sunt ocupaţi cu alte cazuri mult mai complicate. Dar atunci când maşina e lovită în plină zi, iar tu, ca proprietar, eşti martor, vezi vinovatul şi nu poţi să faci nimic, lucrurile se schimbă. A păţit-o recent un domn din Câmpulung care, acum, încearcă să-şi găsească dreptatea pe calea legii. Nu ştim ce sorţi de izbândă va avea, dar omul încearcă, mai ales că a văzut cum arată maşina care i-a nenorocit… maşina!
„Ţi-e frică să mai ieşi din curte!”
Totul s-a întâmplat joi, 30 august, la ora 12.00, pe strada Gruiului, nr. 28, mai la deal de staţia meteo, după intersecţia cu strada Petre Zamfirescu, care te duce la „Ciobănaşu’”. Leon Joian avea maşina, Dacia 1310 Break, parcată în faţa casei, aşa cum obişnuia de multă vreme. În ziua amintită anterior, în timp ce el îşi făcea de lucru prin faţa gospodăriei, autoturismul i-a fost avariat după ce o altă maşină a intrat în el, iar şoferul „a spălat putina” fără nicio remuşcare. Ba chiar se dădea în spectacol cu bolidul pe care-l conducea, mergând sinuos pe şosea şi ignorând orice regulă de circulaţie! „Maşina mea era parcată între trotuar şi gard, dar ce maşină puternică a avut el, că a mişcat-o din loc şi a băgat-o în stâlpul din faţă. A făcut-o praf. Cu ajutorul dumneavoastră vreau să atragem atenţia Poliţiei să patruleze prin zonă, să-i mai tempereze. După ce au asfaltat-o (n.r. strada Gruiului), e pistă. Trec pe acolo cu ATV-uri, motociclete de concurs… e ceva nemaipomenit! E un Break roşu, asta care a intrat într-a mea! Nici măcar nu a oprit! Eram peste drum, imaginaţi-vă ce viteză a avut, de nu am avut timp să identific maşina, doar că e roşie. Acum, sunt la Poliţie. Sunt şi bucăţi din maşina lui împrăştiate pe drum. Se circulă aici cu o viteză de ţi-e frică să mai ieşi din curte! Imaginaţi-vă, eu eram cu spatele, peste drum. A venit, iar când am auzit bubuitura, m-am întors. Nici măcar nu a încetinit, n-am apucat să văd numărul, decât culoarea, şi s-a dus!”, ne-a declarat Leon Joian.
„E pericol, extraordinar!”
Martoră la cele întâmplate a fost şi soţia proprietarului autoturismului avariat. Femeia susţine că au mai fost situaţii în care maşina a fost avariată, dar nu în halul acesta. „El era acolo (n.r. vizavi de locul unde era parcată Dacia, peste drum), lua nişte pietre, eu eram în curte. Am auzit o bufnitură. Am zis: n-o fi chiar la noi şi, până am ajuns eu repede, era deja la troiţă, la intersecţie (n.r. care coboară spre Ciobănaşul), şi mergea cam în zig-zag. N-am reuşit să văd ce marcă era, doar că era roşie. Sunt o groază de bucăţi din maşina lui pe jos. Asta e oglinda lui, plus bucata roşie de acolo, bucata de mască, sunt multe… Au sărit bucăţi până pe grămada de pământ, ajungând până la canalul din mijlocul străzii. Sunt, uneori, maşini care trec de nu vezi ce marcă sunt, aşa viteză au, vezi doar culoarea. E pericol, extraordinar! Maşina era lângă gard, a împins-o, iar din izbitură a dus-o până în stâlp. A spart masca, farul din stânga, geamul de la lunetă e pe jos, noroc că nu s-a spart. Putea să oprească, să vorbim, dar… Până am ajuns eu din faţa casei, la poartă, era la troiţă şi, cum v-am spus, mergea în zig-zag. S-a întâmplat ceva cu el! Nu ai tu atâta loc pe stradă, care era liberă?! În general, se circulă pe centru şi aşa putea să circule şi el şi te repliezi în momentul în care depăşeşti. Soţul era vizavi, iar până s-a întors, băi… nimic, să oprească, nimic… probabil, o să vină Poliţia, să facă o constatare, ceva. Noi nu locuim aici, aici au locuit părinţii, venim dimineaţă şi seara plecăm, stăm la turn. Am avut şi alte probleme cu maşina, am găsit-o lovită, dar avarii minore, dar ca acum, în halul ăsta… Acum ceva timp, a băgat cuţitul aici (n.r. a arătat o gaură astupată), e izbită peste tot. Noi ne foloseam de ea, dar acum nu se mai poate folosi. La motor nu are nimic, că a pornit-o. Nu se mai poate pune în rezervor benzină (aripa era îndoită şi acoperea buşonul), toba atârnă. Aşa cum era, ne făceam treaba cu ea, de la turn până aici, la piaţă, la magazine, că mai departe nu ieşeam, că e o maşină mai veche, dar, oricum, ne era utilă. Cum venim noi zilnic aici, mai cumperi câte ceva…”, ne-a mărturisit femeia.
Strada Gruiului, pericol public
De când a fost reabilitată, strada Gruiului a devenit o obişnuinţă pentru pasionaţii de ciclism şi alte sporturi pe roţi, mici sau mari, inclusiv pentru posesorii de autoturism cu mulţi cai putere sub capotă, pentru care liniuţele au devenit o rutină, chiar în plină zi, când pe stradă sunt copii la joacă, iar oamenii circulă fără să se gândească că-i paşte vreun pericol. „M-am gândit că putea să ricoşeze în zona unde era soţul. El doar s-a întors şi maşina a dispărut imediat, nu a reuşit să ia numărul, măcar, nici marca maşinii, doar ce a sesizat că e roşie, ce am văzut şi eu. Presupun că are şi el avarii… Nu vă spun cum se circulă aici şi mai vin şi copii cu biciclete, role şi e aşa de periculos. E un pericol! Sora mea locuieşte în faţa noastră şi spune: să vezi seara, parcă eşti la raliu! Noi, ca să reparăm Dacia, ne va costa, nu mai sunt piese, că e veche. Dacă le iese vreun animal în faţă, să te ţii! Deja au trecut echipaje de Poliţie şi ne-au avertizat să nu lăsam animale, păsări pe stradă. Nişte vecini au primit amendă pentru caii lăsaţi nesupravegheaţi. Avem şi noi doi căţeluşi, ieşim cu ei la plimbare spre pădure şi îi băgăm imediat în curte, că-i storceşte. Mai sunt şi fanatici. Acum patru, cinci ani, era o căţeluşă care se pripăşise pe aici. Sora mea tocmai îi dăduse să mănânce şi, înainte să intre în curte, s-a întors spre ea, iar un şofer a trecut intenţionat peste ea, a omorât-o imediat.”, ne-a mai spus soţia lui Leon Joian.
Poliţiştii încearcă să dea de urma făptaşului
Oamenii încearcă acum să dea de urma făptaşului cu ajutorul poliţiştilor, care au ridicat de la faţa locului probe care să-i îndrume către şofer care a provocat dauna. „L-om găsi! Măcar asigurarea să ne-o dea. Sunt costisitoare şi piesele, aripile, haionul…”, a mai adăugat Leon Joian. La faţa locului a ajuns şi Valentin Moiceanu, de la Rutieră, care a ridicat bucăţile de la maşina „vinovată”. După, a plecat cu proprietarul. În drum, s-au oprit la intersecţia cu strada N. Popp, unde se asfalta cealaltă bucată din strada Gruiului, spre blocuri, şi a întrebat muncitorii dacă au văzut un autoturism roşu, cu ceva avarii, dar, din păcate, aceştia fiind ocupaţi cu treaba, nu au sesizat nimic care să le atragă atenţia.
Primarul Liviu Ţâroiu a zis că amenajează, pe unul dintre trotuare, pistă de biciclete, dar la cum povestesc cei din zonă că circula maşinile cu viteză, vor fi victime pe bandă rulantă! La Serviciul Rutier, proprietarul maşinii va primi un număr de înregistrare, iar dosarul ajunge la un poliţist. Trebuie ştiut că Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) nu plăteşte nimic dacă este vorba despre un caz de maşină lovită în parcare, cu autor necunoscut şi cu daune materiale. În astfel de cazuri, singura protecţie e CASCO. Însă, dacă este vorba despre un accident din care rezultă vătămări corporale, iar autorul fuge de la locul accidentului, atunci spitalizarea este plătită de BAAR. Dacă vătămarea este gravă, BAAR suportă şi daune materiale, cu deducere de 500 de euro.