12.8 C
Campulung Muscel
20/05/2024

Parohia Fundeni preia o clădire de la Schitu Goleşti! Fostul Spital Minier va fi destinat unor activităţi organizate de preotul Ciprian

La ultima şedinţă a Consiliului Local din comuna Schitu Goleşti, administraţia locală a avut pe masa de lucru un proiect de hotărâre cu totul şi cu totul diferit. Proiectul reprezintă o scrisoare de intenţie din partea preotului Ciprian Dragomir, reprezentant al Parohiei Fundeni din Câmpulung, prin care solicită aprobarea unui contract de comodat între Parohie şi comuna Schitu Goleşti, pentru utilizarea spaţiului din fostul Spital Minier. Scopul reprezentanţilor Bisericii este ca spaţiul din fostul Spital Minier să fie destinat unei tabere pentru copii şi unei expoziţii muzeale. 

 

În trecerea zilelor pline de activităţi, se găsesc şi oameni care îşi fac timp pentru a se gândi la cei mai trişti ca noi. Aşa se întâmplă cu preotul paroh al Bisericii Fundeni, Ciprian Dragomir, cel care a reuşit să găsească o soluţie şi pentru copiii care nu pot ajunge într-o tabără de vară, în care costurile sunt mai mari. Preotul, împreună cu mai marii Bisericii Ortodoxe din Argeş, a lansat o cerere la Primăria comunei Schitu Goleşti, prin care şi-a exprimat dorinţa de a primi, sub formă de contract de comodat, clădirea fostului Spital Minier, imobil care se află în curtea noii Biserici din comună. Spaţiul este abandonat de mai mult timp, iar preotul s-a gândit că ar putea fi destinat unui loc special pentru copii. 

„De mult tânjesc ca să facem două lucruri aici, la Biserica Fundeni, şi anume să avem un spaţiu în care, după slujbă, să socializăm şi să rămânem mai mult, aşa cum rămân comunităţile din afară, din Diaspora. Ele rămân şi socializează şi se întărește foarte mult legătura sufletească dintre parohie, dar să facem și un loc de tabără special pentru copii, în mod deosebit pentru copiii care vin la Biserică, dar și pentru copiii mai săraci. Nu știam cum să pun la punct acest lucru, atâta timp cât Biserica Fundeni nu are nicio anexă. Ce anexă va avea va fi suficient de mică doar pentru lucrurile obișnuite ale Bisericii, să depozităm o carte, să depozităm unelte. Dar am făcut apel în Biserică şi am întrebat pe oameni, aceia care au un teren sau o clădire pe care o pot dona, să putem să organizăm acolo o tabără, să o facă! Şi astfel, printr-o doamnă profesoară şi prin părintele Băjan, de la Schitu Goleşti, am aflat de disponibilitatea fostului Spital Minier de la Schitu, care este chiar în curtea noii Biserici.”, ne-a povestit preotul Ciprian Dragomir. 

Scrisoarea de intenţie a preotului a fost dezbătută la ultima şedinţă a Consiliului Local Schitu Goleşti. Cei 13 consilieri prezenţi, din numărul total de 15, au dezbătut subiectul pentru a vedea dacă se merită ca proiectul să fie aprobat. Consilierul Marciel Palaghiu a fost primul care şi-a expus punctul de vedere. “La prima vedere, clădirea este în picioare şi arată bine, dar realitatea se prezintă altfel. Clădirea trebuie renovată”, a spus acesta. Alt consilier, Ion Tudor, era curios dacă această clădire nu ar fi destinată unui alt proiect al administraţiei locale, întrebându-l pe primarul Miriţă dacă în acel spaţiu nu era hotărât ca să se facă o grădiniţă cu program prelungit. Primarul i-a răspuns la întrebare şi i-a spus că nu este vorba de acea clădire, ci de alta aflată puţin mai în spate. 

Proiectul a trecut cu 13 voturi din tot atâţia consilieri prezenţi, iar propunerea unui contract de comodat între Parohia Fundeni şi comuna Schitu Goleşti pentru folosirea cu titlu gratuit a clădirii fostului „Spital Minier” pentru o durată de 30 de ani a  fost aprobată. 

„Am fost atunci, împreună cu părintele Băjan, şi am vorbit cu domnul primar, a spus că, într-adevăr, este disponibilă fără niciun fel de probleme. Am intrat în ea şi am văzut că la etajul principal nu are igrasie, ceea ce e un lucru mare, dar are în demisol. Am făcut o cerere către Primăria Schitu Goleşti, nu înainte de a lua binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic. I-am spus ce am de gând şi a zis că de mult s-a gândit la acea clădire şi să merg şi, dacă vor să mi-o dea, să o iau. Am făcut cerere, au cercetat cererea şi acum se semnează contractul de comodat pentru Parohia noastră.”, a mai spus preotul Ciprian. Aprobată fiind, cererea preotului Ciprian a prins contur, iar acum mai sunt câţiva paşi pentru ca lucrările la imobil să poată fi analizate. 

Ce prevede proiectul?

Toate minele din împrejurimi, care funcţionau cu zeci de ani înainte, erau dotate cu posturi de prim ajutor în subteran, dispensare la exterior, dar şi cu o secţie a Spitalului unificat din Câmpulung, cu 30 de paturi la Schitu Goleşti. Fosta clădire a Spitalului Minier are o importanţă deosebită pentru zona Muscel, ea făcând parte din ansamblul imobilelor ce au compus întreaga întreprindere din bazinul carbonifer din localitatea noastră, zonă cunoscută la nivel naţional pentru producţiile de cărbune încă din 1944 şi evoluţia la minele din Slănic, Berevoeşti, Poienari, Godeni, Pescăreasa, Jugur, Boteni şi alte câteva zone. De la închiderea Spitalului, clădirea a intrat în stadiu de degradare din cauza intemperiilor vremii, iar de-a lungul anilor, mai multe firme au încercat să obţină imobilul pentru utilizarea acestuia în diverse scopuri. Acum, preotul Ciprian Dragomir a reuşit să obţină clădirea, acesta având pe masa de lucru un proiect împărţit pe două acţiuni, una dintre ele fiind în strânsă legătură cu istoria clădirii şi a locului, pentru ca o nouă utilizare a acesteia să nu ducă la pierderea cunoştinţelor despre primul rol pe care l-a avut. 

„Vrem clădirea pentru a face acolo două lucruri: Tabăra de copii numită „Îngerii Muscelului” şi o mică sală muzeală cu obiecte care au aparţinut minerilor, cu fotografii, cu tot ce se poate a mai strânge din zona noastră despre minerit, respectiv despre spitalul care a fost acolo, să nu se piardă tot. Există deja un dosar al Spitalului care a existat acolo. Se află la Arhivele Piteşti. Le putem obţine. Firul îl prindem de pe undeva, plus un apel făcut la toţi cei care doresc să doneze obiecte muzeului, să fie ceva strâns frumos pentru ca să nu se piardă povestea. Foarte mulţi oameni au lucrat la minele acestea.”, a precizat preotul. 

Ideea de muzeu duce şi la o posibilă dezvoltare a turismului în comuna Schitu Goleşti, asta datorită faptului că în zonă nu se mai află niciun Muzeu care să prezinte în întregime istoria mineritului, o activitate care a dus Muscelul, acum câteva decenii, pe harta zonelor cu mari reuşite şi venituri în principalele investiţii şi inovaţii, iar ideea unei tabere pentru copiii vine destul de bine tot pentru dezvoltarea turismului, asta deoarece, în timp, şi alţi copii din alte zone ale ţării vor putea participa. „Copiii care vin în tabără să vadă ceva, pe de-o parte, şi, pe de alta, e chiar un punct de atracţie pentru orice doritor care trece prin zona noastră. Orice copil poate să vină. Vor fi serii şi serii. Orice doritor poate să vină, dar într-un sistem, totuşi, organizat. Spre exemplu, dacă o parohie are copii pe care vrea să îi aducă în tabără, de comun acord, căutăm şi noi, dar să caute şi dumnealor posibilitatea de a achita masa. Pentru că masa o văd mai mult pe bază de catering. Ca să angajăm acolo un bucătar permanent ar fi un salariu pe care noi nu ni-l putem permite, pentru a plăti permanent. Cazarea ar fi gratis. Ar dormi acolo, în clădire, activităţile se vor face tot cu voluntari, iar cheltuielile de întreţinere le vom suporta noi, de la Parohie, împreună cu ce se va mai putea şi de la Primăria din Schitu, pe parcurs.  În principiu, vor fi voluntari. Poate că vom aduce şi pe unii oameni care vor cere ceva, un transport sau anumite materiale care se vor folosi acolo cu copiii, vor fi plătite. Putem să facem un astfel de circuit, dar să vedem lucrările gata.”, completează parohul Bisericii Fundeni.

Reabilitarea clădirii începe, de fapt, cu efectuarea unui releveu şi cercetarea geo tehnică, pentru a putea vedea care este stadiul imobilului şi de ce materiale este nevoie. Părintele Ciprian Dragomir a menţionat ideea unui proiect pe fonduri europene nerambursabile, iar primele studii să fie făcute şi de voluntari, care doresc să ajute la acest proiect, mulţi dintre aceştia fiind şi de la Parohia Fundeni. „Oricine doreşte să participe la dezvoltarea acestui proiect este binevenit, pentru că nu avem fonduri, am pornit-o aproape de la zero, dar sunt convins că Dumnezeu ne va ajuta. Practic, clădirea trebuie refăcută în totalitare. Trebuie dat totul jos până la cărămidă şi refăcut în totalitate. Există două variante ca, după ceea ce facem aceste acte de început, să ştim ce avem nevoie şi în ce stadiu se află clădirea, după aceea să vedem, poate să încercăm un proiect european, poate pe alte fonduri, sau să pornim aşa bătrâneşte, o cămăruţă astăzi, o cămăruţă mâine, cu fondurile care se vor putea strânge  de la noi. Ar fi mai uşor dacă s-ar rândui povestea printr-un proiect. O să ne sprijine şi Arhiepiscopia, dar vă daţi seama că este o cheltuială destul de mare. Clădirea arată foarte frumos, este în genul neo românesc. Deja am scris la anumite instituţii, aflaţi la momentul respectiv, pentru că depinde şi de răspunsul lor final, ca să vedem care va prelua, împreună cu noi, atât partea de proiectare, cât şi partea de dezvoltare. O visez într-un mare stil pe viitor. Să fie cu panouri electrice şi pentru lumină, dar şi pentru panourile acestea obişnuite, cum sunt pentru apă caldă, în aşa manieră încât copiii de acolo să aibă la dispoziţie permanent aceste lucruri şi să ne scutească pe noi de costuri foarte mari.”, mai spune preotul. 

Taberele pentru copii vor conţine activităţi sportive şi cultural-educative. De asemenea, Parohia Fundeni urmăreşte să mai înfiinţeze şi alte tabere în care să se organizeze activităţi pentru copii, dar şi pentru adulţi. Iniţiativa preotului a fost binevenită încă de la prima strigare, asta deoarece au fost şi oameni de bine care au donat pământuri nefolosite pentru realizarea acestor activităţi. 

„Să vedem cum o să facem să găsim o maşină pentru transport persoane, pe copiii respectivi să îi ducem şi în Câmpulung, la Muzeu şi la câteva obiective la care se mai poate, nu numai religioase, cât şi culturale şi istorice, iar pe parcurs pot veni şi copii nu numai de aici, ci şi din alte zone. Mai sunt încă două locaţii pe care credincioşii care au auzit de această iniţiativă a noastră doresc să le dea tot pentru tabăra de copii, şi nu numai pentru copii. O locaţie o vom folosi pentru tabăra de familii, să vină familiile cu copiii, iar cealaltă locaţie, pentru familiile fără copii. Sunt tot în împrejurimi, una este spre Bughea şi una aproape de Mateiaş. Oamenii le au şi doresc să le doneze. Visez la o locaţie la care cineva să meargă, chiar dacă este vorba de câteva ore, nu doar zile, să meargă şi să citească o carte. Punem la dispoziţie un spaţiu în care omul nu trebuie să plătească aşa ca la o pensiune pentru a face treaba asta, iar acolo să meargă, să lase eventual, nu obligatoriu, o donaţie pentru întreţinerea locului, iar Parohia, cu ce putem noi să strângem, să putem plăti întreţinerea.”, ne-a mai spus preotul Ciprian Dragomir.

Astfel că un mic muzeu dedicat minerilor şi o locaţie pentru o tabără vor fi realizate într-un an sau doi, asta ţinând mai mult de numărul de voluntari care doresc să se implice pentru ca imobilul să ajungă iar la starea la care se afla cândva. Activităţile care se vor desfăşura la aceste evenimente organizate de Biserică, atât cele pentru copii, cât şi cele pentru părinţi, vor fi realizate, pe bază de voluntariat, de toţi cei care doresc să fie alături de copiii care nu au atât de multe venituri ca să îşi permită o tabără plătită integral. Pot fi medici, poliţişti, militari, pompieri, jandarmi, profesori, sportivi sau oameni din orice domeniu, care să dorească să organizeze şi o activitate de 30-60 de minute, în care să înveţe copiii ceea ce ei fac zi de zi, devenind astfel, într-o oarecare măsură, formatori de opinii şi, de ce nu, de carieră pentru cei care abia la acea vârstă încearcă să îşi aleagă o meserie şi un scop în viaţă. În acelaşi timp, copiii vor învăţa şi despre istoria, tradiţia şi cultura zonei noastre, iar activităţile practice vor veni în completarea celor de teorie. Până atunci, atât Parohia Fundeni, cât şi administraţia comunei Schitu Goleşti apelează la toţi cei care ar putea ajuta ca proiectul să prindă o amploare mai mare într-un timp cât mai scurt. 

 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!