18.5 C
Campulung Muscel
22/06/2024

Cursuri şi locuri de muncă, pe bandă rulantă, la ALOFM

Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Câmpulung organizează permanent cursuri de calificare – recalificare gratuite pentru absolvenţii unei forme de învăţământ, dar şi pentru şomeri. La ora actuală, se pot face înscrieri pentru 18 cursuri, cu o diversitate aparte şi cu posturi foarte căutate pe piaţa muncii. 

Locuri de muncă sunt, cursuri gratuite se fac, trebuie doar voinţă! Aceasta este concluzia trasă de reprezentanţii Agenţiilor Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. La agenţia din Câmpulung, la ora actuală, sunt 18 cursuri de calificare – recalificare și peste 120 de locuri de muncă la firmele din Argeș și Muscel, pentru doritori. „Sunt 18 cursuri la care suntem acreditaţi. Organizăm cursuri în măsura în care sunt solicitanţi, iar aceştia trebuie să fie în evidenţa societăţii noastre cu indemnizaţie de şomaj, dar se poate şi fără indemnizaţie, dar să fie în baza de date. Am început mai multe cursuri. La unul dintre acestea o să începem chiar luna asta, avem deja 23 înscrişi.”, ne-a declarat Paul Petrescu, şeful ALOFM Câmpulung. 

O noutate este faptul că anul acesta, faţă de alţi ani, mai mulţi absolvenţi de liceu şi-au exprimat dorinţa de a participa la cursurile de calificare, însă pentru indemnizaţia de şomaj s-au înscris mai puţini, ţinând cont că şi legislaţia s-a schimbat încă de la sfârşitul anului 2017 în privinţa obţinerii şomajului.

„De semnalat faptul că mai mulţi absolvenţi de anul acesta doresc să participe la cursuri şi s-au făcut toate demersurile să participe, semn că oamenii vor să lucreze. Cred că până acum sunt 15 absolvenţi care s-au înscris deja şi care şi-au prezentat toate actele pentru a fi în baza de date şi pentru a participa la curs. Mai bine ca înainte, însă, spre deosebire de alte dăţi, mult mai puţini absolvenţi de liceu au venit să îşi depună dosarul pentru liceul profesional şi altele, pentru că legislaţia s-a schimbat din decembrie anul trecut, nu mai pot obţine indemnizaţie de şomaj decât persoanele care nu sunt admise la o formă de învăţământ”, a continuat şeful ALOFM. 

Şcolire gratuită şi programe de ucenicie 

Cursurile nu sunt noi, iar cel mai bun lucru este că pentru toţi doritorii sunt gratis. Durata acestora diferă de la un curs la altul, între 3 şi 6 luni, asta deoarece toate deţin şi partea de teorie, şi partea practică, iar o altă diferenţă o fac şi studiile cerute pentru fiecare curs. Cei care nu au nici cel mai mic nivel de studii cerut au şansa acum să îl facă prin programul gratuit de studii „A doua şansă”, ce se desfăşoară la două instituţii de învăţământ din Muscel.

„Nivelul de studii minim este şcoala generală. De aici încolo, în funcţie de complexitatea cursului se ajunge şi până la studiile superioare. Noutatea noastră este faptul că, începând de luna aceasta, din august, toate persoanele care beneficiază de ajutor social, dar şi alţii, şi care nu au cel puţin şcoala generală vor putea scrie opţiunea pentru a participa la programul „A doua şansă”, să îşi definitiveze studiile generale, iar apoi să urmeze un curs de calificare şi apoi se poate integra pe piaţa muncii. De luna aceasta, începem să strângem de la toate persoanele opţiunea pentru studiile la „A doua şansă”. Noi vom comasa informaţiile şi le vom trimite la cele două şcoli acreditate din zonă: Stâlpeni şi Liceul Tehnologic Auto. După ce se strâng cererile, şcoala organizează pe clase. Este un lucru de a-i ajuta şi de a-i integra pe piaţa muncii. Aici este marea problemă. Am avut persoane care sunt cu ajutor social şi am început să ne certe că de ce îi trimitem la muncă.”, completează Paul Petrescu. 

Cursurile sunt gratuite, iar anul acesta au mers mult mai bine faţă de alţi ani. Şi programul de ucenicie a fost introdus, iar tot mai multe firme caută doritori pentru a-i instrui în acest program.  „Programele de ucenicie încep să meargă. Sunt două firme care angajează persoane necalificate, care să meargă şi să înveţe ucenicia la locul de muncă. Subvenţionează statul prin ANOFM cheltuielile, dar trebuie să avem şi aici bunăvoinţă, să înveţe şi să se califice prin programul de ucenicie. E o firmă care deja a început cu 15 croitori, mai vrea să angajeze încă 15.”, ne-a mai spus şeful ALOFM de la Câmpulung. 

La ora actuală, muscelenii pot găsi la ALOFM Câmpulung 18 cursuri, fiecare trecut cu numărul de ore care se fac, tipul de calificare şi studiile cerute pentru a putea participa la pregătirea dorită:

*administrator pensiune turistică –  720 de ore – Şcoala profesională – calificare;

*agent de securitate – 360 ore – învăţământ general obligatoriu – calificare;

*bucătar – 720 ore – şcoala profesională – calificare;

*confecţioner articole din textile – 360 de ore – înv. secundar inferior sau gimnazial – calificare;

*contabil – 360 de ore – liceu – specializare;

*dulgher, tâmplar, parchetar – 720 de ore – învăţământ obligatoriu – calificare;

*frizer, coafor, manichiură, pedichiură – 720 de ore – învăţământ obligatoriu – calificare;

*lucrător în cultura plantelor – 360 de ore – învăţământ general – calificare;

*lucrător în creşterea animalelor – învăţământ  general – calificare;

*infirmieră – 180 de ore – învăţământ general – iniţiere;

*inspector resurse umane – 240 de ore – liceu cu BAC – perfecţionare;

*inspector SSM – 80 de ore – liceu – specializare;

*instalator TS şi gaze – 720 de ore – şcoala profesională – calificare;

*îngrijitori bătrâni la domiciliu – 360 de ore – învăţământ general;

*lucrători în comerţ – 360 de ore – învăţământ general;

*operator PC – 720 – 720 ore – şcoala profesională – calificare;

*ospătar – 720 de ore – şcoala profesională – calificare;

*zidar, pietrar, tencuitor – 720 de ore – şcoala profesională. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!