3 C
Campulung Muscel
26/10/2021

Cai furaţi, găsiţi în târgul de Marina

În perioada 15-17 iulie, comuna Berevoeşti a găzduit o nouă ediţie a Târgului Tradiţional de Cai de Sfânta Marina, „ostilităţile” desfăşurându-se, ca de obicei, la marginea cătunului de rudari Gămăceşti. Reamintim că acest eveniment s-a derulat, ani la rând, în Câmpulung, pe platoul Grui, însă, din 2006, acesta a fost sistat de autorităţile locale şi asta din cauza mizeriei ce rămânea în urmă, dar şi a faptelor antisociale care nu au lipsit de la niciun târg şi care s-au lăsat de fiecare dată cu intervenţia Poliţiei.

Biciuiţi fără milă la proba de greutate

În 2007, samsarii şi-au vândut caii la Cândeşti, lângă păstrăvărie, iar din anul 2008, târgul s-a ţinut la Berevoeşti, după ce Primăria şi Consiliul Local din Albeştii de Muscel au refuzat organizarea, motivele fiind aceleaşi ca în cazul municipiului Câmpulung. Primarul „Toacă Bani” n-a zis nu, chiar dacă târgul s-a ţinut de fiecare dată în ilegalitate. Primăria nu a avut o serie de avize, fiind chiar amendată pentru acest lucru. Revenind la evenimentul în sine, trebuie să spunem că târgul adună laolaltă cei mai renumiţi samsari din Argeş, dar şi din alte judeţe, care-şi supun bidiviii scoşi la vânzare la chinuri cumplite – în limbajul lor sunt probe de greutate -, pentru a arăta de ce sunt în stare, în speranţa obţinerii unui preţ bun. Astfel, din experienţa anilor trecuţi, ştim că bietele animale sunt puse să tragă la căruţe care au blocate toate cele patru roţi şi sunt pline cu indivizi amatori de senzaţii ieftine şi crude (ei le spun tari), ori trebuie să urnească din loc greutăţi considerabile, de obicei bolovani, plăci de beton ori buşteni, în strigătele ameninţătoare ale stăpânilor care-i biciuiesc fără milă, uneori, până la sânge, dintr-un orgoliu prostesc.

16 cai au murit asfixiaţi într-un camion

Pe lângă aceşti samsari ce-şi dovedesc vitejia maltratându-şi caii, la târg mai vin şi oameni obişnuiţi, în special de la ţară. Unii, împinşi de nevoi, vor să-şi vândă caii crescuţi în bătătură, alţii, din contră, vor să-şi cumpere un armăsar pentru a-i ajuta la muncile din gospodărie. În rest, cei care au curiozitatea să meargă până locul unde se desfăşoară târgul de cai vor găsi foarte mulţi ţigani şi gloabe, gălăgie şi prostie cât cuprinde, tot felul de mărfuri expuse la vânzare, în condiţii jalnice, mici şi bere la greu, foarte mult praf, mirosuri de-ţi taie respiraţia, prea puţini cai de rasă şi, bineînţeles, obişnuitele scandaluri. În altă ordine de idei, târgul atrage chiar şi hoţii de cai, care găsesc aici o oportunitate de a scăpa de animalele furate şi de a-şi pierde urma, ţinându-se cont de faptul că tranzacţiile nu sunt încheiate în baza unui contract ferm. „Oamenii legii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeş şi cei ai Secţiei de Poliţie Rurală Schitu Goleşti au efectuat acţiuni, weekend-ul trecut, în târgul anual ,,Sfânta Marina”, din Berevoeşti, în vederea  prevenirii şi combaterii furturilor de animale, precum şi a respectării normelor sanitar-veterinare, privind transportul şi comercializarea de animale şi produse de origine animală. Cu această ocazie, au fost date 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 7.160 de lei. De asemenea, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Schitu Goleşti i-au descoperit pe Samuel E., de 19 ani, din Leordeni, respectiv pe Florin M., de 36 de ani, din Ştefăneşti, care deţineau, fără documente, doi cai. Animalele figurau ca fiind furate din Hârtieşti, respectiv oraşul Pucioasa, judeţul Dâmboviţa. Caii au fost predaţi unităţilor de poliţie competente, în vederea restituirii către proprietari şi continuării cercetărilor.”, se arată într-un comunicat al IPJ Argeş. 

În 2008, târgul de cai a generat şi o tragedie. 16 cai au murit asfixiaţi într-un camion, fiind transportaţi în condiţii necorespunzătoare, după ce au fost cumpăraţi de la târgul din Berevoeşti. Noii stăpâni i-au abandonat pe un teren viran, la Mărăcineni, după care au dat bir cu fugiţii. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!