3 C
Campulung Muscel
29/11/2023

Aleşii de la Godeni, disperaţi că trebuie să stingă incendiile în urma unor nesăbuiţi: „Să fie chemaţi cei doi ciobani care dau foc!”

La Godeni, cei 35 de pompieri voluntari au facilităţi, ca să fie stimulaţi să rămână la S.V.S.U.   

Acordarea, prin vot al Consiliului Local, a unor facilităţi fiscale membrilor Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comuna Godeni, a constituit cadrul unor discuţii despre practici nelalocul lor, la care se dedau unii, fie de-ai locului, fie aflaţi în trecere cu oile. Incendierea intenţionată a câmpurilor este una dintre situaţiile serioase care impun intervenţia lucrătorilor S.V.S.U., pentru păstrarea cărora în activitate – dat fiind caracterul de voluntariat al muncii lor – s-a găsit soluţia stimulării lor, prin „iertarea” de la plata unor obligaţii la buget. Astfel, la şedinţa din 30 ianuarie 2017, aleşii au aprobat acordarea unor drepturi, constând în facilităţi fiscale pentru membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comuna Godeni: scutirea de la plata taxei P.S.I.; şi o a doua facilitate: în locul acordării unor compensaţii băneşti, pompierii voluntari sau, după caz, titularul de rol fiscal şi de rol agricol din gospodăria din care face parte membrul S.V.S.U. vor beneficia de scutiri de la plata impozitului pe clădiri, teren şi alte taxe, până la maximum 100 lei/an. 

Hotărârea mai prevede că „acordarea drepturilor se va face în baza evidenţei întocmite de şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă privind participarea membrilor voluntari ai serviciului la intervenţii, instruiri lunare sau alte acţiuni specifice. Hotărârea nr.9/23.02.2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale pentru membrii S.V.S.U.  din comuna Godeni îşi încetează aplicabilitatea.”

Serviciul numără 35 de oameni, din fiecare sat. Primarul Ion Pădureanu a discutat cu aceştia, iar concluzia nu a fost una fericită pentru autorităţile locale. „Membrii S.V.S.U. nu mai vor să rămână dacă nu se măresc facilităţile fiscale de care beneficiază, mai ales că, în ultimul timp, au fost multe intervenţii din cauza focului pe câmpuri.”, a informat Consiliul Local şeful Executivului. „Să fie chemaţi cei doi ciobani, pentru că dau foc, iar noi trebuie să intervenim ca să stingem incendiile!”, a cerut Ion Livezeanu, completat de Florin Olteanu: „Pe lângă faptul că pasc oile, când vor şi pe unde vor, mai şi dau foc, în mod necontrolat!” În opinia colegului Bogdan Sandu, „o soluţie ar fi să ne organizăm şi, acolo unde este nevoie pentru a se arde vegetaţia uscată, să o facem în mod organizat, în baza permisului la foc.”

Proiectul de hotărâre iniţiat în sprijinul pompierilor voluntari a trecut fără probleme la votul Consiliului Local, dar, la „diverse”, Ion Livezeanu a reluat apelul de a fi chemaţi la Primărie ciobanii, pentru lămurirea chestiunii incendiilor de care se fac responsabili. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!