10.2 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Scandal în fosta colonie Hidroconstrucţia din Rucăr! Lumea, revoltată fiindcă vicele Pârnuţă a tăiat curentul!

Situaţie tensionată, de câteva zile, în comuna Rucăr, acolo unde mai mulţi localnici susţin că au rămas fără curent electric, după ce viceprimarul Ion Pârnuţă le-a tăiat alimentarea de la reţeaua pe care o foloseau şi care deserveşte şi firma administrată de fraţii acestuia. De cealaltă parte, vicele susţine că nu are nicio obligaţie contractuală faţă de ei şi că, până acum, a făcut un gest umanitar, ajutându-i pe aceşti oameni, care nici măcar nu au documente de identitate în regulă. De-acum încolo, nu poate să-i mai susţină, în condiţiile în care unii dintre ei nu au plătit facturile, datoriile ajungând la suma de aproximativ 50.000 lei.

„Probabil că are dânsul interese să cumpere”

Familiile afectate locuiesc la marginea localităţii, în nişte clădiri vechi şi dărăpănate, care au aparţinut societăţii Hidroconstrucţia. Oamenii susţin că viceprimarul comunei le-ar fi oprit energia electrică pentru că are interesul să-i dea afară din locuinţe, pentru a prelua clădirile. „Primăria din Rucăr nu poate să ia nişte măsuri cu nişte oameni în vârstă, care au locuit atâta timp aici şi au ieşit la pensie. A fost transformatorul la Hidroconstrucţia şi l-a preluat domnul viceprimar Pârnuţă. El vine mereu şi ne taie curentul… Sunt aici oameni bolnavi, nevăzători, cu cancer, cu handicap, vine mereu salvarea şi îi ia. Nu pot să stea în colonie, că le taie curentul şi vine mereu şi îi ameninţă că-i dă afară… Probabil că are dânsul interese să cumpere sau nu ştiu ce… Trebuie să se ia măsuri, iar dacă domnul viceprimar nu mai poate, nu mai vrea să ne dea curent, să ne preia altă firmă, nu să-şi bată joc de oamenii ăştia bătrâni şi bolnavi. Ne-a zis că, dacă se consumă curent, plăteşte Primăria, dar acum nu mai plăteşte Primăria, s-a dat deoparte. Acum ne spune că s-a consumat mult şi găseşte scuze, ba s-au spart contoarele, ba  oamenii au consumat prea mult… Atunci, ce cazuri sociale mai sunt, de ce le-a mai făcut pensii de handicap la oameni?! Suntem cu plata la zi, domnul Pârnuţă ne-a emis facturile pe firma sa. Noi plătim la zi toate facturile, cablu, curent, tot. Suntem oameni corecţi.”, ne-a declarat Elena Puiu.

Sunt şi victime colaterale

Afectată este şi o familie care locuieşte în imediata apropiere a fostei colonii Hidroconstrucţia. „De 30 de ani, am casa aici, am cumpărat terenul. Am plătit înainte la colonie, apoi ne-a preluat domnul Pârnuţă şi de-atunci când avem curent, când nu avem. Acum un an, tot pe timpul ăsta, s-a întâmplat la fel, a întrerupt curentul. Eu ştiu că transformatorul era al şantierului şi l-au luat aşa, ca hunii, cu cabluri cu tot, fără nicio dovadă. Domnul Pârnuţă Ion… N-am avut ce să discutăm cu dânsul, ne-am trezit cu alte facturi. Eu, ca simplu cetăţean, plăteam curentul cui îmi emitea factura, mai mult de-atât nu ştiu. Ştiu că au luat transformatorul fără niciun fel de bază legală. L-au încărcat într-o maşină şi l-au dus la dânsul, la gater, mai jos puţin.”, susţine Gabriela Gheorghe.

Doi fraţi gemeni trăiesc într-o mizerie cruntă

Doi dintre locatari reprezintă un caz social, primind locuinţă acolo de la Primărie. Vorbim despre doi fraţi gemeni, care trăiesc în condiţii greu de imaginat pentru secolul 21. Unul dintre ei este nevăzător şi în imposibilitatea de a se deplasa, fiind ţintuit la pat. Celălalt se mişcă greoi şi încearcă să îşi ajute fratele cum poate din cei 140 de lei ajutor social. „De un an trăim aşa. Ne-a mutat Primăria, că s-a dărâmat casa. Nu avem pe nimeni. Am avut pensie, apoi ajutor social şi mi l-a luat şi pe ăla. Nu mai are decât el (n.r. fratele), 140 de lei. Nu mai avem alte venituri!”, ne-a mărturisit unul dintre cei doi fraţi.

Am mers la Primărie pentru a afla şi punctul de vedere al autorităţilor locale şi al viceprimarului Ion Pârnuţă, vizat direct de acuzaţiile oamenilor. Acesta a recunoscut, fără să comenteze, că oamenii stau acolo ilegal şi ne-a explicat că nu mai poate furniza energia electrică din cauza datoriilor pe care unii dintre locatari le-au acumulat. Mai mult decât atât, reţeaua electrică şi postul de transformare sunt ale firmei administrate de cei doi fraţi ai săi. „Le facturez, că nu am încotro, să nu-i las fără curent. Eu sunt mai bucuros să nu le dau, sunt mai liniştit. Le-am dat totul, uman, ca să aibă şi ei curent, dar să le plătesc eu, de pomană, nu am cum. Au restanţe de 500 de milioane de lei vechi, ei şi subcontractanţii de-acolo. Unul singur, Suciu, are 150 de milioane… Nu sunt în regulă nici cu actele de identitate. Au domiciliul pe ce? Nu vreau să comentez acest lucru! Eu, unul, să-i ţin în spinare nu pot. Curentul cum e acu’ şi preţurile care sunt nu-mi permit. Nu vor să pună contor acolo, iar dacă au început aşa (n.r. referire la faptul că oamenii au anunţat presa) nu o să le mai dau niciodată. Oamenii nu sunt din Rucăr, un singur caz e de aici, cei doi fraţi gemeni. Le-a dat Primăria locuinţă socială, că aveau o casă care a căzut pe ei. Nu şi-au cumpărat un lemn, vin cu taxiul acolo şi s-au încălzit numai electric. Un caz de-acolo are 30 de milioane. Au bani de taxi, au bani de lanţuri de aur, dar să plătească, să-şi facă ordine în locuinţă nu au! Nu le facturez eu, facturează societatea, firma. Exclus eu! Nici nu am voie să le dau curent, le-am dat totul umanitar. Le-am dat, că nu au avut soluţie. Dacă mă acuză, să-şi facă reţea, să-şi ia aprobări… Eu am făcut reţea şi de 220 V, şi post de transformare cu tot. Nu că nu le dau, că sunt rău-voitor, dar nu le pot da pe degeaba! Nu am luat transformatul, exclus. Transformatorul e al meu, postul de transformare e al meu, nici gând că l-am luat din altă parte. Transformatorul a fost cândva al şantierului, a fost apoi al unuia de pe la Vâlcea, care l-a luat… Eu mi-am făcut post de transformare personal. Le-am dat curent, la insistenţele domnului primar, dar nu pot să-i susţin la infinit. Clădirile au fost ale societăţii Hidroconstrucţia, apoi le-am preluat noi, la Primărie, ca să nu le mai strice. Voiau să strice tot acolo, să dea teren agricol. Nu aveau unde să se ducă oamenii, că doi inşi sunt rucăreni. Restul sunt oameni care au venit cu şantierul şi au rămas de-a lungul timpului.”, a declarat viceprimarul din Rucăr.

„Nu le dau sub presiune, că nu sunt obligat să le dau!”

Ion Pârnuţă a mai precizat că singura modalitate de a rezolva problema este ca unul dintre locatari să încheie un contract prin care să îşi asume răspunderea pentru toţi ceilalţi. „Nu că nu le dau curent, le dau curent. Vin cu un transformator, pun contor în transformator, semnez cu unul şi le dau curent. Dar aşa, că vin şi se duc la televiziune, nu. Nu le dau sub presiune, că nu sunt obligat să le dau! Şi să vină la zero cu banii. Ei nu au acte, nu au nimic, stau în aer, nu pot să facă contract cu CEZ. Noi am făcut demersurile ca să-i intabulăm, să le facem apartamentele şi dup-aia să şi le cumpere. Noi suntem în această fază, depinde ce hotărăşte Consiliul Local.”, a încheiat vicele. Adevărul este, probabil, undeva la mijloc. Un lucru este, însă, cert: autorităţile locale din Rucăr trebuie să găsească o modalitate prin care oamenii care locuiesc în fosta colonie să poată intra în legalitate. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!