8 C
Campulung Muscel
28/03/2025

Un sătean din Coteşti a apelat la prefect ca să-l scape de şanţul Primăriei de pe pământul său

Dacă la Câmpulung s-au mai rărit petenţii care veneau cu diverse doleanţe la şedinţele Consiliului Local, preferând, probabil, audienţele primarului Liviu Ţâroiu, la Godeni, aleşii au parte de vizite din partea cetăţenilor la aproape fiecare şedinţă. Cel puţin, în această primăvară, un localnic binecunoscut şi autorităţilor judeţene, nu numai celor locale, graţie insistenţelor sale de a-i fi rezolvat un necaz amânat cu anii, a stăruit în faţa conducerii executive şi legislative a comunei să fie scăpat de belea. Un pârdalnic de şanţ public, ce-i afectează proprietatea, fiind construit pe pământul său. Aleşii au fost de acord să-l scape de inconvenient, dar, odată mutat pe pământul statului, s-a trezit alt sătean că va fi deranjat de relocarea lui pe domeniul public. Îngrijorarea că decizia autorităţilor îi pune în pericol o construcţie ce-i aparţine i-a purtat paşii la Consiliul Local în acelaşi timp cu consăteanul care vrea mutată scurgerea de pe terenul său.           

Prefectul l-a trimis pe petent înapoi la Primărie, ca să-l scape de şanţ de pe pământul său  

La şedinţa ordinară a Consiliului Local din 23 aprilie 2018, s-au prezentat doi cetăţeni, Gheorghe Constantinescu şi Gheorghe Voican, din satul Coteşti, căruia cel care a prezidat dezbaterile, Laurenţiu Cristian Soare, le-a dat cuvântul înaintea colegilor înscrişi cu solicitări la secţiunea „diverse”. Un gest de apreciat al preşedintelui de şedinţă, de a nu-i lăsa pe oameni să aştepte epuizarea luărilor de cuvânt, aşa cum se întâmplă la Câmpulung, când contribuabilii sunt ţinuţi la uşă până când termină de vorbit mai-marii urbei. 

Gheorghe Constantinescu, din Coteşti, care a primit permisiunea preşedintelui Soare să-şi expună păsul, a prezentat motivul care l-a adus în faţa reprezentanţilor comunităţii: „Domnule primar, domnule viceprimar, domnilor consilieri, vreau să vă spun câteva cuvinte. Este vorba despre mărirea unui şanţ pe o lungime de 68 de metri, de la domnul Voican şi până la Valea Vărniţii. Până acum, acest şanţ a fost prin dosul casei domnului Voican. Aşa a fost de când ştiu eu. Este vorba de cum se va face acest şanţ. Dumneavoastră să aduceţi un specialist, cu autorizaţie, care să spună care e cea mai bună metodă de lucru. Nu veniţi să puneţi un tub, nu este necesară lucrarea asta. Altfel, mă duc la organele abilitate în problemă.”, i-a anunţat pe consilierii locali Gheorghe Constantinescu. 

După consăteanul îngrijorat de intervenţia autorităţilor, a luat cuvântul Gheorghe Voican, care i-a informat pe membrii Legislativului ce demersuri a întreprins el: „Eu am fost la domnul prefect şi mi-a spus că şanţul trebuia să se facă pe domeniul public, nu are ce căuta pe o proprietate privată, respectiv în proprietatea mea. Trebuie găsită o soluţie.” Gheorghe Voican se prezentase la Consiliu şi cu o lună înainte, pe 26 martie 2018, cu aceeaşi nemulţumire: nu s-a rezolvat problema şanţului care intră şi trece pe proprietatea lui. Şi că prefectul l-a informat că problema lui priveşte domeniul public şi gestionarii domeniului public trebuie să i-o rezolve. La sfârşitul lunii martie, primarul Ion Pădureanu l-a anunţat că, în prima zi lucrătoare după sărbătorile de Paşte, se va face pe domeniul public.

Că nu s-a întâmplat chiar aşa o demonstrează discuţiile purtate în formulă lărgită, la sfârşitul lunii aprilie, când, odată cu Voican, a venit şi Constantinescu, speriat că reconstrucţia şanţului îi tulbură lui proprietatea. După cei doi cetăţeni, a căror nemulţumire este arhicunoscută legiuitorilor locali, au avut ceva de spus şi câţiva dintre aleşi. De pildă, Bogdan Pătru a precizat că Gheorghe Constantinescu nu are nicio autoritate pe domeniul public şi cam în aceeaşi idee s-a exprimat colegul Florin Olteanu, potrivit căruia este problema Consiliului Local să găsească o soluţie, fiind vorba despre domeniul public. Iar Consiliul Local, menţionează Ion Tănase, a hotărât ca şanţul să fie executat pe proprietatea statului. „S-a stabilit în cadrul Consiliului Local – a intervenit în dialog primarul Ion Pădureanu – că se va face şanţul pe domeniul public, iar ca să nu fie afectată construcţia domnului Gheorghe Constantinescu, cât ţine construcţia, se va pune un tub.” 

O locuinţă de 29 mp în Dispensarul Uman vechi, închiriată unei familii în nevoie  

Odată cu Gheorghe Voican, la şedinţa din martie, s-au prezentat în faţa aleşilor două doamne, cu probleme diferite. Mariana Grancea, din satul Godeni, a depus o cerere la Primărie, prin care a solicitat să-i fie închiriat spaţiul din incinta Dispensarului Uman vechi, ocupat cu chirie de către Constantin Iacov. Acesta nu mai locuia acolo, având contractul de închiriere expirat din 2014. După ce femeia şi-a expus doleanţa, primarul Ion Pădureanu a solicitat Consiliului Local un acord de principiu pentru declanşarea procedurii de închiriere prin licitaţie publică. Legislativul comunei a votat propunerea şefului Executivului, care a primit astfel permisiunea de declanşare a formalităţilor privind organizarea licitaţiei. 

Pentru şedinţa din luna aprilie a fost întocmit şi supus votului consilierilor locali proiectul de hotărâre privind închirierea prin licitaţie publică a spaţiului cu destinaţia de locuinţă, în suprafaţă de 29 de metri pătraţi. Aleşii au mai aprobat ca durata de închiriere a încăperii să fie de cinci ani, începând cu data semnării contractului de închiriere, cu posibilitatea prelungirii prin acordul ambelor părţi. Aceştia şi-au dat acordul şi pentru compensarea chiriei cu cheltuielile pentru lucrările de reparaţii efectuate de către chiriaş, dar care sunt în sarcina proprietarului clădirii.                

O cetăţeană li s-a plâns aleşilor de intrarea ciobanilor cu animalele pe pământurile sătenilor   

Cealaltă petentă, Maria Voican, din satul Coteşti, avea mai multe cerinţe a căror rezolvare a identificat-o la forul legislativ al localităţii. Iată ce consemnează procesul-verbal de şedinţă despre solicitările cetăţenei din Coteşti: „Prima problemă se referă la terenul de carieră, pentru care, din anul 2009, nu a primit niciun ban. În anul 2013, a făcut o sesizare la primul ministru şi nu s-a rezolvat nimic. Precizează că jumătate din oamenii din satul Coteşti sunt afectaţi şi întreabă când se amenajează terenurile din Rugeanca şi Bătaia.” Potrivit primarului Ion Pădureanu, Maria Voican nu s-a adresat cui trebuie. De vreme ce a încheiat un contract cu Exploatarea Minieră, dialogul trebuie purtat la Societatea Naţională a Cărbunelui. Al doilea aspect care a determinat-o pe femeie să ceară ajutorul Consiliului este veşnica nemulţumire de prezenţa ciobanilor care păşunează cu oile pe terenurile cetăţenilor. Din câte a lăsat primarul Pădureanu să se înţeleagă, oierii n-ar intra de capul lor pe proprietăţile localnicilor, deţinând un tabel cu cei de la care au luat terenurile în arendă. 

O a treia doleanţă a acesteia priveşte un teren din vecinătatea proprietăţii sale, despre care susţine că a aparţinut străbunilor ei, conform unui act, dar, cu toate acestea, este folosit abuziv de un vecin. Primarul a avut un răspuns şi la această reclamaţie a cetăţenei şi anume că terenul este trecut în Registrul Agricol la Maria Voican, a fost solicitat în baza Legii 18/1991, a fost validat şi a fost pus în posesie. „Îl foloseşte, dar doamna Voican vrea să mute gardul pe domeniul public.”, a încheiat primarul Pădureanu. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!