26.3 C
Campulung Muscel
07/09/2024

La Valea Urdii, un sat întreg este terorizat de un urs

Stare de alertă în satul Valea Urdii, din comuna Dâmbovicioara! Sătenii sunt de-a dreptul terorizaţi de un urs, care, dincolo de faptul că se plimbă fără frică pe drumurile şi cărările din localitate, a dat iama în stânele şi gospodăriile oamenilor, în căutarea hranei, ajungând până în apropierea caselor. Fiara, de dimensiuni considerabile, a omorât şi mâncat până acum mai multe animale, poftind chiar şi la bunătăţile din cămările gospodinelor, iar oamenii se aşteaptă ca numărul pagubelor să crească, în condiţiile în care ursul pare de neclintit din zonă. Au încercat localnicii să-l gonească, însă Moş Martin pare să fie învăţat cu oamenii şi nu se lasă aşa uşor îndepărtat de sursele de hrană. Oamenii sunt revoltaţi şi cer ca cineva să ia măsuri împotriva sălbăticiunii.

„Dacă ne ia câte o oaie în fiecare seară, ce facem?”

Potrivit localnicilor, ursul cu pricina îşi are sălaşul într-o pădure din zona Valea Muierii. De acolo pleacă în raidurile sale pe la stâne sau prin gospodăriile oamenilor, existând suficiente urme care dovedesc existenţa sa în acea zonă, de la excremente, până la culcuşurile pe care şi le-a făcut. Printre ţintele sale favorite se află şi o stână situată în apropierea DN 73, la limita judeţelor Argeş şi Braşov. „Eram aseară (n.r. 14 iunie) cu oile sus, la stână, şi l-am văzut când a sărit gardul. Am dat gură, au sărit câinii, dar degeaba, n-a plecat până nu ne-a luat o oaie. Miercuri seara, a venit un lup şi ne-a stricat, tot o oaie a luat. Le-am găsit hoiturile, ce a mai rămas din ele, la vreo 100 de metri de stână. De când am venit cu oile aici, tot timpul vine. Dacă ne ia câte o oaie în fiecare seară, ce facem? Câini mulţi nu ne mai lasă să ţinem, că aşa cică e legea, dar pe noi şi animale cine ne apără?”, se întreabă ciobanul Florin Crăciun, din Mihăeşti. „E un urs foarte mare! Când a venit azi-noapte (n.r. 14 iunie), m-am dus cu cânii după el, dar au fugit de frica lui. E rău de urs aici. A mâncat multe oi, vaci, viţei… S-a dus până la casele oamenilor din Fundata.”, l-a completat colegul său mai tânăr, Gheorghiţă Florin Minciu, dintr-o localitate din Ilfov.

„În fiecare seară ne dă târcoale”

Tot la carne de oaie a poftit şi în gospodăria familiei Tiucă, care locuieşte într-o zonă retrasă, pe Valea Muierii. Aici, fiara a mâncat o oaie şi un miel, însă a reuşit să bage spaima în oameni după ce a ajuns până în apropierea casei. Degeaba a ieşit capul familiei afară, cu câinii, să-l gonească, căci ursul tot ce a vrut el a făcut. „Prima dată a venit miercuri (n.r. 13 iunie) şi ne-a omorât un miel. L-au văzut câinii, dar nu au avut ce-i face. A doua seară, a venit iar în strungă şi a omorât o oaie. S-a dus atunci soţul meu, cu câinii, dar degeaba. Nu vrem despăgubiri, dar vrem ca animalul să nu mai fie aici, să se facă ceva cu el. Ar fi şi pentru protecţia noastră, dar şi a animalelor pe care le avem. De doi ani, tot vine aici în zonă şi a stricat prin gospodăriile oamenilor. A omorât animale, dar a intrat şi în magazii, beciuri, a mâncat miere, dulceaţă, tot ce a găsit. La un om a intrat în coteţul porcului, l-a luat şi a fugit cu el. L-a scăpat, dar a trebuit să-l taie. În fiecare seară, ne dă târcoale şi nu avem ce să-i facem. Poate să intre şi în casă peste noi, să ne omoare!”, ne-a mărturisit Cristina Tiucă.

La Fundata a omorât 27 de oi

Pentru nea Dobrin Senică, un sătean în vârstă de 82 de ani, prezenţa urşilor în localitate nu mai reprezintă un fapt extraordinar. S-a obişnuit cu sălbăticiunile, pentru că toată viaţa a avut de-a face cu ele, fiind cioban de meserie, însă bătrânul susţine că niciodată nu au fost atât de mulţi urşi în zonă ca acum. „De doi ani, tot vine în zona asta şi strică. Mie mi-a luat porcul din grajd. A rupt trei uşi, a intrat la el, porc de 120 de kilograme, şi l-a scos în curte. A trecut de câini, dar nu a apucat să fugă cu el, doar la gherăit, dar nu am mai avut ce-i face, l-am tăiat. La tot satul strică, e un urs mare, ar trebui împuşcat. I-a luat pe toţi la rând şi unde a putut să intre a făcut prăpăd! E rău, s-a învăţat cu lumea, nu mai fuge de om, de câine, nu mai fuge de nimic. E crescut în zona asta aici, vine noaptea şi rupe garduri, grajduri, rupe tot… Astă toamnă, la Fundata, ursul ăsta a omorât 27 de oi într-o noapte la un cetăţean! A intrat omul dimineaţa în grajd şi le-a găsit pe toate palangă! În toată Fundata a stricat, a omorât miei, oi, porci, păsări, vaci, tot ce i-a picat! Păi, s-au prăsit, domnule, foarte mulţi, că cică sunt 6.000 de urşi, nu i-a mai împuşcat nimeni! Erau şi înainte, când eram eu tânăr, dar parcă nu aşa de mulţi. Toată viaţa am avut de-a face cu ei, că am fost la stână, la munte, eu sunt învăţat cu ei. A venit, acum câţiva ani, un urs şi mi-a gherăit vaca în grajd. A rupt grilajele de fier, a rupt uşa şi a intrat. Am avut noroc că a fost ziua, că, dacă era noaptea, îmi omora toate cele patru vaci în grajd! Totdeauna, am avut probleme cu el, dar acu’ e groaznic, intră peste tot, strică şi în poduri, în beciuri, mănâncă ce găseşte. Sunt mulţi şi nu le pune mâncare şi trebuie să se agaţe de ceva. S-a învăţat cu circulaţia, trece printre maşini, nu are treabă. Nu aţi văzut în Sinaia, Buşteni, Predeal ce fac, că vin printre blocuri, la tomberoane?!”, povesteşte bătrânul.

Dulceaţă da, miere ba!

Sătul de-atâta carne, ursul nostru a vrut şi ceva dulce, dar cum fructele de pădure nu s-au copt şi nici pomii nu au dat în pârg, a dat iama în borcanele cu dulceaţă ale Vasilicăi Râmbu, o gospodină cu tarabă la şosea. „A venit prin curte, a intrat prin bucătărie, mi-a dat jos tot ce am avut prin dulap, a ieşit afară pe urmă, mi-a intrat prin beciuri, a făcut tot una! Dimineaţa, când am văzut, m-am luat cu mâinile de cap, dar bine că nu mi-a mâncat nimic, nu a găsit. Nu erau găinile acolo închise, nu a nimerit la ele. S-a mutat de-acolo, în beciul de sub casă, şi mi-a mâncat două borcane de dulceaţă de zmeură şi atât. Culmea, de miere nu s-a atins! Acum se coc cireşele, zarzănele şi o să vină la ele mult mai des. Se urcă în pomi şi mănâncă, n-ai ce-i face. În fiecare an vine. E durere! Porcii mistreţi, pe-o parte, ne strică toate fâneţele, iar ursul, pe de-altă parte, ne intră în gospodării!”, se plânge femeia. Până acum, au fost făcute multe sesizări către administraţia locală, dar şi către forurile de la Bucureşti. Oamenii au aşteptat în zadar sprijin. Acum, locuitorii din Valea Urdii se tem şi pentru vieţile lor. Spun că, dacă nu se vor lua măsuri, sunt hotărâţi să blocheze cu animalele DN 73.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!