6.5 C
Campulung Muscel
18/04/2024

În caz că nu-i lovise destul pe privaţi crescând salariile la Primărie, Liviu Ţâroiu voia să-i taxeze, încât să-i usture, şi la impozite ! Cu mare greutate, pentru firme, primarul a acceptat să reducă creşterea de 20% la 10%

Dacă era după Iarca, patronii nu „pupau” nicio clemenţă, pe motiv că Primăria îi ajută destul     

Dacă, în cazul câmpulungenilor persoane fizice, mărirea impozitului pe clădiri era de 10%, pe agenţii economici îi păştea o creştere de 20%, potrivit materialelor de şedinţă lucrate de Economicul condus de Iarca. Legea 227/2015 privind Codul Fiscal prevede că: „Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii.” Ţâroiu şi Iarca au propus 0,12%. În cazul imobilelor deţinute de patronii locali, potrivit lămuririlor oferite de Lucreţia Mitoi, şefa Serviciului Administrare Venituri Persoane Fizice şi Juridice, nu se aplică rata inflaţiei, ci valoarea suplimentară a clădirii. 

Rapoartele de evaluare – a preluat directoarea economică sarcina explicaţiilor de la colega sa – sunt cele care dau valoarea impozabilă a clădirilor în cazul persoanelor juridice. „Noi nu putem şti acum ce rapoarte de evaluare o să ne aducă la anul o persoană juridică. Este posibil ca, prin rapoartele de evaluare, să ne scadă materia impozabilă. Unei construcţii existente, în momentul în care vii cu un raport de evaluare al acesteia, anual, i se scade din acea valoare. Într-un fel sau altul, trebuie să avem în vedere şi aceste lucruri. Aşa am gândit.”, a motivat Iarca de ce pentru contribuabilii persoane juridice s-a propus o creştere de 20%. Asta deşi o grămadă de întreprinzători din târg sunt datori bugetului local. „La impozitul pe clădiri deţinute de persoane juridice, cărora ne chinuim tot timpul să le dăm tot felul de ajutoare, căci ajung datornici foarte mari, venim cu o propunere de 0,12%, de la 0,1%.”, a comentat David intenţiile rapace ale Primăriei de a lua cât mai mult şi din toate părţile, dacă se poate. Şi se poate, de vreme ce, an de an, Primăria are încasări apropiate de 90%.

Liberalii au zis ca taxele pentru patroni să stea pe loc. Ţâroiu a zis creştere de 10%. Şi a fost ca Ţâroiu  

Cât despre cele 20 de procente amintite mai înainte, numărul a fost rostit cu gura lui de Ţâroiu, în momentul în care a fost întrebat cât este creşterea de data aceasta. Iar primarul a recunoscut cu seninătate că este 20%. „Vreţi să măriţi impozitul la persoane juridice cu 20%.”, s-a asigurat David că aceia care au urmărit transmisiunea în direct a şedinţei de Consiliu au înţeles ce vrea primarul să facă. „Trebuie să avem în vedere – i-a răspuns apoi directoarei economice aflate din nou în căutare de pretexte pentru birul substanţial aplicat patronilor, pentru simplul motiv că au bani, deci, au de unde să dea – şi faptul că, în Câmpulung, vrem să se deschidă firme şi să construiască, iar noi le mărim taxele şi impozitele cu 20% de la un an, la altul. Propunerea mea este, mai ales pentru persoanele juridice, pentru că au mari probleme, în momentul de faţă, şi cu creşterea salarială, care a venit în mediul privat, ca, la anul, taxele să stea pe loc. Propunerea este să rămână 0,1%.”

Să leşine Iarca auzind ce cerea „impertinentul” de David! Când ea făcuse calculele cu majorări de 20%! Şi-apoi „persoanele juridice considerăm că au beneficiat din partea autorităţii locale de foarte multe facilităţi fiscale. În primul rând, a fost acordată o schemă de ajutor de minimis. Acum, avem o procedură de eşalonare. Întotdeauna, atenţia noastră a fost îndreptată către ele şi considerăm că s-au luat măsurile necesare pentru a putea să fie ajutaţi cei care nu pot să-şi realizeze plata impozitelor.”, a amintit Iarca câtă mărinimie a arătat Primăria faţă de patroni, care ar cam fi cazul să se manifeste recunoscători, acceptând taxe şi impozite mai mari.

Cum le vor plăti, dacă nici când au fost mici nu le-au plătit, ajungând restanţieri la bugetul local şi intrând în procedura de eşalonare a debitelor? Nici Iarca n-a ştiut să răspundă la această nelămurire a opoziţiei liberale, care a insistat să nu se umble la impozitul pe clădiri pentru firme. Ca să iasă cum, cu greutate, a acceptat Ţâroiu, ca pentru persoanele juridice să fie la fel ca la cele fizice, ar fi trebuit ca mărirea ţintită să fie 0,105%, în loc de 0,12%. „Eu vă propun 0,11%, în loc de 0,12%, ca să fim pe aproape şi să nu accesăm mai mult pe persoană fizică. Creşterea va fi tot cu 10% real. (…) De foarte mulţi ani le ţinem aşa, fără să le mărim.”, a conchis Ţâroiu.

Ca să înţelegeţi ce mari favoruri a făcut Primăria societăţilor comerciale, au aplicat la hotărârea cu scutirile de majorări, dacă-şi achită integral debitele, şase sau şapte persoane juridice, nu-şi aducea aminte cifra exactă directoarea Iarca. Iar în procedura de eşalonare a debitelor au intrat, până săptămâna trecută, şapte firme. Asta pentru că le este greu să plătească. Cât de „uşor” le va fi după ce impozitele vor creşte cu 10%…

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!